Forbered deg på lange køer

Pinsehjemfart og veiarbeid gjør at Statens vegvesen forventer kø på en rekke veier.

-RASKERE MED SYKKEL:  - Nå går det raskere å sykle enn å kjøre bil, sier Vidar Tellefsen i Akjon E-18. Bildet er fra  E-18 gjennom Bamble og er tatt litt over klokka 13 i dag. Foto: Aksjon E-18
-RASKERE MED SYKKEL: - Nå går det raskere å sykle enn å kjøre bil, sier Vidar Tellefsen i Akjon E-18. Bildet er fra E-18 gjennom Bamble og er tatt litt over klokka 13 i dag. Foto: Aksjon E-18Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trafikkoperatør Trude Lindstad i Statens vegvesen og hennes kolleger følger nå nøye med på pinsetrafikken via web-kameraer og tellepunkter på veiene.

Uhell, køer og kokende motorer dominerte pinseutfarten - trolig venter noe av det samme i dag

- I dag er det en typisk hjemfartsdag, som 2. påskedag. Fordi det var så fint vær i går, var det nok mange som utsatte hjemfarten fra hytter og feriesteder til i dag. Det blir nok et massivt trykk utover dagen, sier hun til Dagbladet.

Trafikktopp kl. 15-20 Lindstad forteller at trafikken klokka 13 flyter fint.

- Det vi ser er at trafikken foreløpig er rolig, men den er økende. Siden vi ikke har vært det samme knallværet i dag som i går, er det nok mange som starter hjemturen ganske tidlig. Det er litt vanskelig å forutse, men vi forventer en trafikktopp fra klokka 15-20, opplyser hun. 

I pinsen er det først og fremst på veiene fra Sørlandet og inn til Dammen og Oslo hvor man må forberede seg på kø.

- Hovedtyngden av hjemfarten vil være på E18 fra Kristiansand, Arendal og Kragerø inn mot Oslo og Drammen. I tillegg pågår det veiarbeid flere steder på E18 i Vestfold og Telemark. Det vil skape ekstra køer, det vil nok bli mye trafikk, sier Lindstad.

- Nå er det raskere å sykle enn å kjøre bil på hovedfartsåren mellom Oslo og Sørlandet, sier Vidar Tellefsen i Aksjon E-18 til Dagbladet.

Han har tatt bildene over, som er fra E18 gjennom Bamble, for å vise nettopp dette.

- Det er kø her hver eneste helg, og i dag som det er pinse startet køene enda tidligere enn normalt. For oss som bor her er det helt håpløst, sier Tellefsen som jobber for  4-feltsvei og egne sykkelstier.        

Kø fra fjellet Mange bruker også pinsehelgen på fjellet. Statens vegvesen forventer mye trafikk på E6 fra Gudbrandsdalen og riksvei 3 gjennom Østerdalen.

- Da er det mange som skal inn på veien på samme sted: Ved Kolomoen , spesielt mellom Espa og Minnesund er det tradisjonelt mye kø, sier hun.

Hun trekker også fram Riksvei 4 inn til Oslo som en vei der du må forvente krabbefart.

Når vil du råde folk til å dra hjem hvis de vil unngå kø?

- Kjør når det passer, men vær forberedt på at man vil møte mye trafikk. Skal man unngå kø så må man kanskje vente til godt ut på kvelden, sier Lindstad.

Statens vegvesen har utplassert kameraer på hovedfartsårer over hele landet. Her kan du følge med på hvordan trafikken flyter.

OPPGITT OVER KØEN:  Vidar Tellefsen i Aksjon E-18 har tatt disse bildene for å vise at det nå går raskere på sykkel enn med bil. - For oss som bor i området er det helt håpløst, sier han. Foto: Aksjon E-18
OPPGITT OVER KØEN: Vidar Tellefsen i Aksjon E-18 har tatt disse bildene for å vise at det nå går raskere på sykkel enn med bil. - For oss som bor i området er det helt håpløst, sier han. Foto: Aksjon E-18 Vis mer