Forbered deg på lønnsnedgang i 2017

Norske ansatte er blant de få i verden som vil få negativ reallønnsvekst i 2017, spår Korn Ferry Hay Group i en ny analyse.

Arbeidsliv: Nordmenn må være forberedt på reallønnsnedgang i 2017. Foto:  Gorm Kallestad  / SCANPIX .
Arbeidsliv: Nordmenn må være forberedt på reallønnsnedgang i 2017. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Til neste år er det ansatte i Asia som kan forvente seg høyest reallønnsøkning, viser en prognose utarbeidet av rekrutteringsselskapet Korn Ferry Hay Group.

Reallønnsøkningen i regionen vil bli på hele 4,3 prosent, mens den nominelle lønnsøkningen forventes å havne på 6,1 prosent, viser analysen. Vietnam, Thailand og Indonesia vil ha den høyeste lønnsveksten, spår selskapet.

2,3 prosent

I snitt vil ansatte verden over få en reallønnsøkning på 2,3 prosent, viser undersøkelsen.

- Til tross for at veksten ikke er så høy som i fjor, da vi så den høyeste veksten på tre år, er det fortsatt positiv reallønnsvekst over nesten hele verden, sier leder for Korn Ferry Hey Group Benjamin Frost i en pressemelding.

- Det skyldes blant annet at inflasjonen er relativt lav i de fleste land.

Mest i øst

I Europa er det i landene i øst at lønningene vil øke mest. Her vil reallønnsøkningen ligge på 2,1 prosent, mot 1,7 prosent i Vest-Europa.

I Skandinavia forventes en nominell lønnsøkning på mellom 2 og 2,3 prosent.

Ettersom Korn Ferry Hay Grop benytter et anslag på norsk inflasjon på 3,5 prosent, forventer selskapet en negativ reallønnsvekst på 1,5 prosent i Norge til neste år.

Høy inflasjon

Også i USA må de ansatte forvente at det neppe er så mye mer de får kjøpt for lønnen sin ved utgangen av 2017 enn ved inngangen til året. Her er reallønnsveksten anslått til 1,9 prosent, basert på en inflasjon på 1,1 prosent.

Landene i Latin-Amerika vil ha en relativt høy vekst i nominelle lønninger, men den høye inflasjonen i regionen fører til en forventet reallønnsvekst på bare 1,1 prosent.

Høy inflasjon forventes også i Afrika, noe som vil gi ansatte i regionen en reallønnsvekst på beskjedne 0,7 prosent.

Undersøkelsen er basert på Hay Groups data om lønnsnivået til 20 millioner ansatte i mer enn 110 land, og forventingene til HR-avdelingene til 25.000 organisasjoner. Inflasjonsforventningene for de ulike landene er hentet fra det britiske Economist Intelligence Unit.

Flere økonominyheter

Så mye kan boligprisene stige i norske storbyer i 2017
Nå tror de Norges Bank vil senke rentebanen
Prisene økte med 3,5 prosent pr. november
Flyselskapene går litt tøffere tider i møte