Forbered deg på nytt flykaos

SAS setter hardt mot hardt i striden med SAS-ledelsen. Allerede mandag kan det bli full skjæring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag møter pilotforeningene SAS-ledelsen til en ny runde om de omstridte innplasseringene i de nasjonale selskapene.

SAS-sjef Jørgen Lindegaard understreker overfor Dagbladet at han ikke har noe å gi.

Flykaoset siste uka i januar, med over 400 innstilte fly som rammet bortimot 30 000 passasjerer, kan bli barnemat i forhold til de konfliktene som truer når partene i luftfarten barker sammen i vårens forhandlinger.

Først og fremst er det vepsebolet SAS Braathens/SAS-Gruppen – der flere grupper står både mot hverandre og mot ledelsen – som kan lamme fly-norge.

Her kan det bli bråk:

Flygerne

1. april går lokalavtalen ut, og SAS-pilotene kan iverksette lovlige aksjoner, hvis deønsker det. Det er steile fronter mellom pilotforeningene i Norge, Danmark og Sverige, og konsernledelsen i SAS.

Formann Jack Netskar i Norske SAS-flygeres forening er provosert av SAS-sjef Jørgen Lindegaards bastante uttalelser til Dagbladet i går, der SAS-sjefen slår fast: «Vi har brukt nok tid på drøftelsene med pilotene. Nå er det en selvfølge at vi gjennomfører innplasseringen av pilotene. Jeg tror vi blir ferdige på mandag».

NYE RUNDER: Allerede mandag kan reisende oppleve en reprise av flymarerittet på Gardermoen for tre uker siden. Foto: Hans Arne Vedlog
NYE RUNDER: Allerede mandag kan reisende oppleve en reprise av flymarerittet på Gardermoen for tre uker siden. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

SAS-sjefen forventer at SAS Braathens går som normalt når avtaleperioden utløper 1. april.

– Jeg forventer bestemt at vi kommer til enighet med våre piloter, sier Lindegaard. Fagforeningsleder Netskar minner om de forestående tariffavtaleforhandlingene.

– Hvis SAS-ledelsen bare tromler på, vil Jørgen Lindegaard møte seg sjøl i døra ved neste korsvei, advarer Netskar.

Konsernsjef Jørgen Lindegaard avfeier pilotene og sier SAS-ledelsen ensidig kan bestemme hvordan virksomheten skal innrettes:

– Dette er ikke noe man legger i kollektivavtalen eller sitter og blir enige om, sier Lindegaard bastant.

– Nå gjør vi bare det man gjør i alle normale virksomheter, nemlig å ha drøftelser med de ansatte når vi lager endringer i virksomheten.

Men i siste omgang er det konsernledelsen eller styret som treffer beslutningen om hvordan konsernet skal være oppdelt.

Kabinansatte 

Isfront er det også mellom 700 medlemmer av SAS Braathens Kabinforening og arbeidsgiver SAS Braathens. Tariffavtalen utløper 31. mars.

SAS Braathens Kabinforening står hardt på kravet om likebehandling av ansatte fra tidligere Braathens og SAS. Foreningen organiserer tidligere Braathens-ansatte og er tilsluttet YS-forbundet Parat.

Dersom partene ikke kommer til enighet, er det duket for arbeidskonflikt.

– Vi krever lik lønn for arbeid av lik verdi. Det har aldri vært vårt mål å lage bråk. Vi vil unngå streik, men det er jo opp til begge parter, sier leder for SAS Braathens Kabinforening, sier Terje Nilsen til Dagbladet.

Han understreker at kabinforeningen ikke ønsker å bidra til en konflikt, og påpeker at Braathens kabinansatte ikke har streiket siden 1984.