Forbered deg på storstreik

Vær forberedt på storstreik fra 3. mai - for trolig kan bare et stort ja-flertall i det mektige Fellesforbundet redde avtalen i lønnsoppgjøret. Men også der tyder det meste på at nei-stemningen er sterk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeids- og administrasjonsminister Jørgen Kosmo gjør det helt krystallklart at regjeringen ikke vil gripe inn for å hindre en storstreik. - De LO-medlemmene som stemmer nei til meklingsresultatet, må selv ta ansvaret for at de fører landet ut i en langvarig streik. De må slett ikke belage seg på at regjeringen vil gripe inn, verken med lønnsnemnd eller midler som kan løse tariffstriden, fastslår Kosmo overfor Dagbladet.

Drahjelp til Yngve

Dermed går regjeringen tungt inn i krigen LO-leder Yngve Hågensen kjemper for å få medlemmene som i dag går til urnene, til å si ja. På sin pressekonferanse i går formiddag sa Hågensen at dersom det blir streik, må Stoltenberg-regjeringen ligge langt unna lønnsnemnd. I går ettermiddag bekreftet Kosmo at regjeringen ikke har noen som helst planer om å gripe inn for å stoppe en konflikt.

Det betyr drahjelp til Yngve Hågensen og en kraftig advarsel til nei-folket. - Regjeringen har ingen ambisjon om å løse tariffoppgjøret gjennom å bruke lønnsnemnd. Vi respekterer frie forhandlinger. Hvis det ender slik at det blir nei til meklingsresultatet, har vi en konflikt som partene må løse opp i selv. Jeg regner med at alle som deltar i uravstemningen er seg sitt ansvar bevisst, og vet konsekvensene av sitt valg, sier Kosmo.

- Det betyr at de som spekulerer i at streiken raskt kan bli stoppet av regjeringen, kan glemme det?

- Ja, det kan de glemme, slår Kosmo fast. Han avslår like kategorisk at regjeringen vil bla opp penger til for eksempel etterutdanningsreformen for å stoppe en streik. - Nei, finansieringen av denne reformen skulle være partenes ansvar. Det forholder vi oss til. Stortinget har sagt at denne reformen er en viktig reform. Men nå må partene i privat sektor komme fram til et resultat. Ingen må spekulere i noen inngripen fra regjeringens side, sier Kosmo. Han legger ikke skjul på at regjeringen følger den dramatiske innspurten i lønnsoppgjøret med bekymring.

- Blir skuffet

- Det er mye som står på spill. Vår industri er ekstremt konkurranseutsatt. Det er grunn til å følge situasjonen meget nøye, sier Kosmo. LO-leder Yngve Hågensen brukte gårsdagen til å hamre inn argumentene for å stemme ja. Men han understreket at det nå er opp til medlemmene. - Dersom det blir nei ved uravstemningen, blir jeg skuffet og særdeles misfornøyd. Men vi kan ikke være redde for et nei. Vi har en ordning med uravstemning som vi har slåss for å beholde, sa Hågensen.

Dersom nei-stemmene får overvekt, blir det et knusende nederlag for Hågensen i hans siste hovedoppgjør. Da blir han general for en storstreik han i dag ikke ser grunnlaget for. At et nei vil være et nederlag for den tariffpolitiske linjen han har stått for som LO-leder, vil han ikke uten videre være med på: - Vi må først analysere et eventuelt nei, hvor stort det blir og hvilket grunnlag det kommer på. Dersom et nei-flertall skyldes at vi ikke har fått finansiert etter- og videreutdanningsreformen, er det ikke noen kritik av tariffpolitiken.

JA-GENERALEN: LO-sjef Yngve Hågensen kjemper sitt livs kamp for et ja til lønnsavtalen med NHO.