UBUDNE GJESTER: Jordvepser spiser syltetøy på Sørlandet. Foto: Steinar Myhr / NN / Samfoto / NTB Scanpix
UBUDNE GJESTER: Jordvepser spiser syltetøy på Sørlandet. Foto: Steinar Myhr / NN / Samfoto / NTB ScanpixVis mer

Forbered deg på vepsesommer

Veps og hoggorm når toppen om sommeren. Ekspertene råder folk til å ta det med ro og ikke bli hysteriske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Endelig er vi inne i sommermåneden juni. Men det betyr også betydelig større innslag av småkryp av ymse slag - veps og hoggorm, for å nevne noen.

Mange har en noe irrasjonell frykt for veps. Den dårlige nyheten er at vi i år høyst sannsynlig har et såkalt vepseår, som statistisk inntreffer annethvert år.

- Det har vært en veldig bra forsommer, og de reproduserer seg nå i månedsskiftet mai/juni, forklarer Frode Ødegaard, seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Uviss årsak Mekanismene bak hvorfor noen år er bedre for vepsen enn andre, er uklare for forskerne. En teori går på at mange dronninger og bol skaper usunn konkurranse, men dette er altså ikke bekreftet.

Vepseåret vil for alvor merkes på seinsommeren, når bolene går i oppløsning. Det kan gå ut over trivselen for folk.

- Hvis det er mange bol i nærheten og det er sol, kan det bli plagsomt å sitte ute og spise. Vepsen søker mot saft, kjøtt og annen proteinrik mat. De spiser ikke kjøttet, men tar med stykker hjem til larvene og mater dem med det. I bytte får de et søtt stoff fra larvene, sier insektforskeren.

- IKKE FARLIGE: Hoggormen angriper aldri, men mindre man setter seg eller tråkker på den, sier herpetolog Dag Dolmen. Foto: Tore Wuttudal / NN / Samfoto / NTB Scanpix
- IKKE FARLIGE: Hoggormen angriper aldri, men mindre man setter seg eller tråkker på den, sier herpetolog Dag Dolmen. Foto: Tore Wuttudal / NN / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer

Ødegaard understreker at det er forskjell mellom Sør- og Nord-Norge; mens Sør har hatt vepseår hvert partallsår på 2000-tallet, er det oddetallsårene som gjelder for Nord - så nordlendinger slipper trolig billigere unna i år.

Dødeligst i landet Vepsen er faktisk det dyret som tar livet av flest personer i Norge - ca. én i året. Ødegaard understreker at sjansen for å bli stukket er relativt liten, og at det stort sett går bra, bare man forholder seg rolig.

- Ikke opptre hysterisk. Vepsen kan faktisk kravle inn i munnen din og ut igjen uten å stikke, bare du forholder deg rolig. Men dersom den kommer inni klærne, stikker den hvis den kommer i klem. Allergiske personer bør ta forholdsregler og ha med seg antihistaminer, sier forskeren.

Den pensjonerte insekteksperten Reidar Mehl sier frykten går begge veier; vepsen er også redd for folk.

- Hvis en veps kommer innendørs, vær rolig. De må se at det er folk der, og så flyr de ut igjen. Men hvis du slår, får vepsen panikk og flyr mot ruta. Da glemmer den hvordan den kom inn, sier han.

- Hva hvis vepsen kommer inn i bilen?

- Ikke slå, men åpne vinduene, anbefaler Mehl.

- Skjær over bolet Selv om Ødegaard er glad i småkrypene, medgir han at det kan være ubehagelig å ha et bol oppunder hustaket.

- Hvis det er et rundt bol, er det enkelt å bruke ei bøtte og glass, og skjære over bolet. Jordveps, som lager bol i bakken eller hulrom i hus, er vanskeligere å fjerne, og er mer aggressive, sier han.

Mehl anbefaler å bruke en sprayboks og skyte ned de såkalte vaktene, slik at de ikke får varslet resten av bolet.

- Så kan man spraye bolet vått, og vepsene dør. Hvis bolet ligger i en vegg eller et golv, kan man bruke insektpulver og teipe igjen inngangen. Vær obs på at selv om man har tatt de flygende vepsene, kan det finnes insekter på puppestadiet inni bolet, og får man ikke tatt dem, kommer det etter hvert flere.

Forskeren understreker at det er mye hysteri rundt veps, som faktisk er et nyttedyr.

TRIVES ETTER FLOM: Flom er oppskrift på en sommer med mye mygg. Foto: Thorfinn Bekkelund / NN / Samfoto / NTB Scanpix
TRIVES ETTER FLOM: Flom er oppskrift på en sommer med mye mygg. Foto: Thorfinn Bekkelund / NN / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer

- Den driver med pollinering, og er et rovdyr som spiser f.eks. fluer, sier han.

Mye flått Ødegaard forteller også at det er veldig mye flått nå.

- Flåttsesongen varer hele året, men det går treigere når det er kaldt. Lokale oppblomstringer kan ses gjennom sommeren, sier han.

Flåtten opptrer langs norskekysten opp til Nordland, og litt innover i landet. I et godt år er det ti ganger så mye flått som i et dårlig år, som kan skyldes mye barfrost om vinteren.

- Det fins mange gode og dårlige råd om hvordan man fjerner flått. Hva er ditt beste triks?

- Det er å fjerne den så fort som mulig, det minsker risikoen for sykdom. Ikke napp, men vri den rundt og ut, og vær sikker på at du får med hodet, som pga. mothaker kan sitte igjen. Sørg for å få godt tak så langt ned som mulig - en kort pinsett av den typen kvinner bruker til å nappe ut hår.

Nye arter Det fins mellom 17 000 og 18 000 insektarter i Norge. Den entusiastiske insektforskeren er stadig på jakt etter nye arter - og i år har han avdekket to.

- Det er to snutebillearter jeg fant på Hvaler. Dette er arter som trolig har vært her hele tida, men som vi ikke har funnet før nå, sier han.

Men det fins også insektarter som introduseres i den norske faunaen. De sprer enten seg selv pga. klimaet, eller bringes inn i landet med f.eks. importerte hageplanter.

- Hundrevis av arter kommer. Noen har evnen til å etablere seg i stor skala, og det kan være et problem, fordi de konkurrerer med nytteinsekter, som maur. Et eksempel er harlekinmarihøna, som nå er etablert i Oslo. De spiser opp alt, og det blir lite igjen til de andre, sier Ødegaard.

Godt år for myggen Mehl opplyser at det er et godt år for myggen.

- Det har vært flom, så det er stor produksjon langs glomma og Gudbrandsdalslågen, i vannmarkene og dammene som blir dannet. Når disse blir varmet opp, har myggen gode forhold, og det kan bli veldig mange larver. Flom-myggen kommer i midten av juni, sier han.

Insekteksperten anbefaler folk som blir plaget, å bruke myggmidler på huden. Men understreker at virkningen er høyst varierende fra person til person; på noen varer virkningen mye lenger enn på andre.

NY ART: Denne snutebillearten, Glocianus distinctus, ble oppdaget av Frode Ødegaard på Hvaler i Østfold for en knapp måned siden. Foto: Frode Ødegaard
NY ART: Denne snutebillearten, Glocianus distinctus, ble oppdaget av Frode Ødegaard på Hvaler i Østfold for en knapp måned siden. Foto: Frode Ødegaard Vis mer

- Dessuten utsondrer mennesker stoffer som tiltrekker eller frastøter myggen, i ulike kombinasjoner, sier han.

Mye maur Stein Norstein, biolog i skadedyrfirmaet Anticimex, opplyser at våren og sommeren er høysesong for maur.

- Sukker- og stokkmaur kommer inn i huset via veggen og panelet, på jakt etter mat. Dersom tua ligger tett inntil huset, f.eks. under hellene på terrassen, kan du løfte på hellene og bruke middel, sier  han.

Han understreker at mauren er nødvendig i floraen, og at man derfor ikke bør ta livet av for mange.

- Mauren gjør prydbusker og trær fri for insekter, med unntak av bladlusa, som den samarbeider med. Dessuten gjør den ikke skade innendørs. Stokkmaur gnager riktignok ut treverk for å lage rom for seg selv, men spiser ikke opp huset, som termitter, sier han.

Flest hoggormer nå Herpetolog (krypdyrekspert) Dag Dolmen ved NTNU, sier antallet hoggormer endrer seg lite fra år til år. Det er imidlertid variasjon i hvor mange som blir sett.

- Det avhenger av vær og føre. I Bymarka i Trondheim forleden fant jeg bare én hvor jeg vet det er mange. Det er for varmt, og de skjuler seg - bortsett fra på morgenkvisten, og/eller når det har vært regn. Da legger den seg for å slikke sol, sier Dolmen.

MAUR PÅ HYTTA: Ligger ei maurtue tett inntil hytta, er sjansen stor for at insektene kommer innendørs. Foto: Espen Bratlie / Samfoto / NTB Scanpix
MAUR PÅ HYTTA: Ligger ei maurtue tett inntil hytta, er sjansen stor for at insektene kommer innendørs. Foto: Espen Bratlie / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer

Han opplyser at de første hoggormene krøp fram i mars, en måned på etterskudd, siden våren drøyde.

- Men det har vært en bra vår, som har fått vare, sier han.

Dolmen forklarer at hannene kommer en måned før hunnene, som først dukker opp i midten av april, sammen med ungene.

- Så trekker hannene seg tilbake etter 14 dager, skifter ham og kommer tilbake etter en måned, klare for paring - dvs. at i disse dager opplever vi en slags topp. Dersom man er heldig, kan man se kamper mellom hannene, en slags danseoppvisning, sier herpetologen entusiastisk.

Mange tørrbitt - Hvor farlig er hoggormen?

- Den angriper aldri, med mindre man setter seg eller tramper på den. Da kan den bite, men i 1/3 av tilfellene er det tørrbitt, dvs. uten gift, for å skremme. Det er tryggest å oppsøke lege dersom den biter to-tre ganger, for det hender at folk får kompliserte reaksjoner. Jeg kjenner voksne som har gått i bakken og mistet synet.

Dolmen bemerker også at barn tåler mindre gift per gram kroppsvekt enn voksne. Han anbefaler folk å få hjelp dersom de trenger å komme seg til legen.

- Bind et skjerf eller gasbind rundt den aktuelle armen eller foten - ikke stramt, men fast. Det hindrer lymfesystemet i å frakte gifta rundt i kroppen, og gir deg noen timer ekstra.

Få dødsfall Dødsfall etter hoggormbitt inntreffer bare ca. hvert tiende år, ofte nær hus, stundom innendørs.

- Hva skal man gjøre dersom man treffer på en hoggorm?

- Fisk fram kamera eller mobil - men hold avstand - og ta et fint bilde. Så vil den krype bort av seg selv, anbefaler Dolmen.

Han betegner hoggormen som et koselig dyr, som holder orden i økosystemet.

- Men ha likevel godt fottøy, og bruk bærplukker dersom du er ute på tur.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram