Helsemyndighetene advarer:

- Forbered dere på det verste

Smittetallene har skutt til værs i Storbritannia den siste tida, og sykehusinnleggelsene følger etter. Nå ber det britiske helsevesenet (NHS) sykehusene om å forberede seg på verst tenkelig scenario.

HARDT PRESSET: Sykehusene i Storbritannia er hardt presset som følge av den femte smittebølgen. Nå ber NHS sykehusene om å forberede seg på det verste. Foto: Shutterstock / NTB
HARDT PRESSET: Sykehusene i Storbritannia er hardt presset som følge av den femte smittebølgen. Nå ber NHS sykehusene om å forberede seg på det verste. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Den femte smittebølgen skyller over Storbritannia, som de siste dagene har registrert flere nye smitterekorder.

22. desember ble det for første gang registrert over 100 000 daglige smittetilfeller. Ei knapp uke seinere rapporterer helsemyndighetene om 189 213 nye smittede. Det høye smittetrykket har også satt fart på sykehusinnleggelsene. Torsdag var det over 11 000 coronapasienter innlagt på britiske sykehus, noe som er det høyeste tallet siden mars.

Det britiske helsevesenet (NHS) frykter at sykehusinnleggelsene vil fortsette å øke de neste ukene, og kommer nå med en nedslående beskjed til sykehusene i landet, ifølge The Independent.

- På krigsfot

Helsevesenet har i lang tid vært hardt presset som følge av coronapandemien.

- På grunn av det høye smittetallet og det økende antallet sykehusinnleggelser, er helsevesenet nå på krigsfot, sier medisinsk direktør Stephen Powis i det britiske helsevesenet (NHS) torsdag.

NHS England mener innleggelses-toppen trolig ikke vil bli nådd før om ti dager, og ber nå alle landets sykehus om å «forberede seg på det verste, men håpe på det beste», ifølge avisa.

Det innebærer blant annet å utvide åtte sykehus med midlertidige feltsykehus for å ha plass til flere covidpasienter. Hvert av feltsykehusene kan huse rundt 100 ekstra pasienter i tillegg til de sykehusene har kapasitet til.

USIKKERT: Espen Rostrup Nakstad om forventninger til coronasituasjonen i 2022. Vis mer

Frykter masseutbrudd

Med et stadig høyere antall coronainnlagte, øker også bekymringen for masseutbrudd på sykehusene.

- Vi har absolutt problemer med coronautbrudd på våre avdelinger. Smittespredningen har påvirket planlagte operasjoner, begrenset sengekapasitet og tvunget et økende antall ansatte i isolasjon, har en overlege i Birmingham tidligere uttalt til The Independent.

Mange leger og sykepleiere er allerede sykemeldt på grunn av det høye arbeidspresset de har stått overfor de siste to åra. Det gjør at flere sykehus allerede står i en sårbar posisjon, og ikke har råd til å sende flere ansatte i isolasjon ved eventuelle masseutbrudd.

NHS er derfor svært bekymret for at sykehusene skal havne i en situasjon der de ikke kan gi pasientene tilstrekkelig behandling i tida som kommer, dersom trenden ikke snart snur.

Testmangel

NHS' advarsel kommer på et tidspunkt der landet opplever en stor mangel på hurtigtester, samtidig som større ansamlinger er forventet i forbindelse med nyttårsfeiringen.

Professor og medlem av NERVTAG, en gruppe eksperter som gir råd til regjeringens øverste medisinske rådgiver, Peter Openshaw, sier i et radiointervju at fester er «perfekte» for å spre coronaviruset.

Også Ravi Gupta, professor i klinisk mikrobiolog ved Cambridge-universitetet, er bekymret for testmangelen i forkant av den store festdagen.

– Fordi vi selvfølgelig allerede har så mange tilfeller at sannsynligheten for at et individ i et sosialt miljø på nyttårsaften er smittet, selv om vedkommende potensielt har testet negativt de siste 24 timene, er ganske høy, sier han ifølge Sky News.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer