Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Forbered dere på katastrofe

Elektron-kapteinen truet kystvakta mens gislene satt i styrehuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Henning Thune bekrefter at han satt i styrehuset og hørte kaptein Valerij Jarantsev advare KV «Tromsø» idet tråleren «Elektron» var på vei inn i russisk farvann. «Prepare for disaster» var avslutningsordene.

– Jeg husker ikke helt nøyaktig når det skjedde. Det var et godt stykke ut i saken da kapteinen grep mikrofonen. Jarantsev snakket på VHF med KV «Tromsø» og en av mannskapene som snakket engelsk oversatte.

– Jeg oppfattet det som en klar advarsel til KV «Tromsø» der avskjedsordene var «Prepare for disaster», sier Henning Thune til NTB dagen etter at han forklarte seg for byretten i Murmansk om sitt nesten fem døgn lange opphold på «Elektron» sammen med matros Richard Storås.

På alvor
Thune selv tok kommunikasjonen fra en opphisset kaptein på alvor.

– Noe annet ville vært naivt og dumt. Kapteinen og mannskapet hadde allerede bevist at de var i stand til å gjøre noe da de stakk fra arrestasjonen. For meg bekreftet dette at de var villige til å gå langt. Jeg tenkte at de gir seg ikke uten kamp, sier Thune.

Han var den første som forklarte seg, da rettssaken mot kapteinen startet tirsdag.

Kapteinen risikerer opptil fem års fengsel dersom han blir kjent skyldig i ulovlig frihetsberøvelse overfor Thune og Storås.

Forsvareren til Jarantsev sier seg fornøyd med at retten fikk et inntrykk av at Thune og Storås hadde bevegelsesfrihet mens de var på «Elektron».

TRUET: Henning Thune (midten) bekrefter at han hørte kaptein Valerij Jarantsev true med katastrofe da "Elektron" gikk inn i russisk farvann. En trussel han tok alvorlig. Her venter Thune sammen med inspektørene Gudmund Johansen og Per Ivar Førde på å forklare seg for byretten i Murmansk der kapteinen står tiltalt for ulovlig frihetsberøvelse av Henning Thune og Richard Storås. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/SCANPIX
TRUET: Henning Thune (midten) bekrefter at han hørte kaptein Valerij Jarantsev true med katastrofe da "Elektron" gikk inn i russisk farvann. En trussel han tok alvorlig. Her venter Thune sammen med inspektørene Gudmund Johansen og Per Ivar Førde på å forklare seg for byretten i Murmansk der kapteinen står tiltalt for ulovlig frihetsberøvelse av Henning Thune og Richard Storås. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/SCANPIX Vis mer

Alt å tape

– Jeg kunne ikke si annet i min vitneforklaring enn at vi hadde bevegelsesfrihet. Men jeg utfordret heller ikke skjebnen mer enn nødvendig. Jeg hadde alt å tape på å spille bajas og bli stengt inne på en lugar Det var viktig for meg å være mest mulig i styrehuset for å få med meg hva som skjedde, sier Thune til NTB.

Det beste han kunne gjøre, var å være i stand til å fortelle skipssjef Jarle Hvidevold at det sto bra til med både ham og Storås underveis. Rent fysisk led de ingen nød. De fikk stort sett være i fred på «Elektron».

– Men det var en del hatske blikk fra noen av mannskapene og til tider en amper stemning, sier Thune.

Intern kritikk
Han ønsker også å tilbake vise kritikken som han i ettertid har fått fra «enkelte i Forsvaret» om at han var for passiv under oppholdet på «Elektron»

– Noen mener vi burde forsøkt å ta kontroll over tråleren. Det ville vært galskap. De var 29 mann. Vi var to. Det hjelper ikke om du er kystvaktoffiser stilt overfor en slik situasjon, sier han.

Thune håper at kaptein Valerij Jarantsev blir kjent skyldig og dømt av byretten i Murmansk.

– Da setter de en standard og slipper slike episoder i framtiden, sier Henning Thune.

(©NTB)

TILTALT: Fiskevernsonen rundt Svalbard er internasjonalt farvann der den norske Kystvakten ikke har jurisdiksjon til å tvinge gjennom norske fiskeribestemmelser, sier Elektron-kaptein Valarij Varantsev. Tirsdag startet rettsaken mot ham i Murmansk.