Forbereder å kaste ut Krekar

Så fort en permanent irakisk regjering er på plass, tar Bjarne Håkon Hanssen kontakt for å få Mulla Krekar ut av Norge. Det kan skje innen to måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag trer det valgte parlamentet i Irak sammen og innen 60 dager skal de ha utpekt en president og en regjering. Når det skjer mener arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen tida er inne for å drøfte ekskluderingen av mulla Krekar.

-  Vi nærmer oss det tidspunktet da forholdene ligger til rette for å innlede forhandlinger med Iraks regjering om retur av Mulla Krekar.

For meg er dette første prioritet, sier Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Enig med Erna

Han vil ha den omstridte militante islamisten ut av Norge så fort det lar seg gjøre og ser ingen grunn til å vente til Krekars ankesak er avgjort av lagmannsretten til høsten.

-  Jeg har satt meg inn i min forgjenger Erna Solbergs beslutninger og deler hennes vurdering av mulla Krekar som en fare for rikets sikkerhet.

Men for å kunne sende Mulla Krekar tilbake til Nord-Irak krever Norge en avtale der Irak garanterer at Krekar ikke blir dømt til døden, ikke blir utsatt for tortur eller utsatt for annen utilbørlig behandling.

-  Jeg må være sikker på at Norges internasjonale forpliktelser blir ivaretatt i denne saken, sier Hanssen.

 FOR RETUR:  Bjarne Håkon Hanssen. Arkivfoto/Dagbladet
FOR RETUR: Bjarne Håkon Hanssen. Arkivfoto/Dagbladet Vis mer

Reagerer kraftig

Krekars advokat, Brynjar Meling, reagerer kraftig på regjeringens iver etter å få Mulla Krekar ut av Norge.

-  Hanssen er en populist. Men hvis han mener et par prosentpoeng på gallupen er verd det, får han kjøre sitt løp og risikere å få blod på hendene, sier Meling.Kurdiske myndigheter i Nord-Irak ønsker å få fingrene i Krekar for å stille han til ansvar for ugjerninger de mener han begikk som leder for Ansar Al-Islam fra 2001 til 2003.

Krekars sak er anket

Mulla Krekar kom til Norge som kvoteflyktning i 2001. Han er utvist fra Norge etter at tidligere kommunalminister Erna Solberg instruerte Utlendingsdirektoratet til å vedta dette. Krekar har utfordret vedtaket i retten, men tapte saken i tingretten. Saken er anket og kommer opp for Borgarting lagmannsrett til høsten.

-  Utvisningsvedtaket er ikke rettskraftig og vi har enda ikke sett noe grunnlag for å utvise Krekar. Jeg utfordrer Hanssen til å utlevere grunnlaget for hans påstand om at Krekar er en fare for rikets sikkerhet, sier Meling.

HAR ANKET: Mulla Krekar.