- Forbereder dere norske fanger på en musikkarriere?

Den tidligere fengselsdirektøren får sjokk når han ser Halden fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld har serien «The Norden» premiere på den finske statskanalen YLE.

Serien gir innblikk i fire ulike typer nordiske fengsler.

Med på visittene følger James Conway, som har jobbet i den amerikanske kriminalomsorgen i 38 år, blant annet som fengselsdirektør i Attica Correctional Facility.

Attica er et delstatsfengsel i New York, og i 1971 mistet 39 mennesker livet under et fangeopprør i fengselet.

- Hva slags samfunn har vi bygget opp?
Serietraileren viser et besøk i Halden fengsel, som etter åpningen i 2010 ble beskrevet som «verdens mest humane fengsel» av TIME Magazine.

Se hvordan tidligere fengselsdirektør James Conway reagerer når han får se det norske fengselet i videoen øverst i saken.

Produsent John Stark i YLE sier de ønsker å se det nordiske samfunnet og den nordiske velferdsmodellen gjennom Conways øyne, for å gi et annet perspektiv. Poenget med serien er ikke å sammenlikne det nordiske samfunnet med andre samfunn.

- Det hender lett at vi i Norden er glade og fornøyde, og gir oss selv et klapp på skulderen fordi vi har det så bra. Serien er hverken ment som kritikk eller skryt. Vi vil heller se på de verdiene og det levesettet vi har i Norden. Hva slags samfunn har vi egentlig bygget opp, spør Stark.

For godtroende
James Conway er med i serien for å gi en oppfatning av hvordan vi behandler fangene våre i Norden.

- Det er klart han synes vi har det bra, men Conway mener også at vi er for godtroende, at vi stoler altfor mye på at fangene er velvillige og har en positiv innstilling. Han kritiserer oss også for at vi ikke straffer fangene i det hele tatt, sier Stark.

Gjennom serien ønsker YLE å gi seeren en mulighet til selv å skape et bilde av hvordan vi har det, og hva en annen person synes om det.

- Ville ikke gitt dem metallbestikk
Når James Conway får se fasilitetene i Halden fengsel tror han knapt sine egne øyne.

- Jeg så mange ting vi ville sett på som usikre. Vi ville ikke gitt fangene metallbestikk, eller latt det stå løse møbler i fellesrommene. De bolter vi fast til gulvet. Vi har lært av veldig mange hendelser, sa Conway i et intervju med Dagbladet etter innspillingen av serien i 2012.

Tegn på et godt samfunn
Thomas Mathiesen, professor i kriminologi og rettssosiologi ved Universitetet i Oslo, er helt uenig i Conways kritikk av den norske fengselsfilosofien.

- At vi behandler fangene våre på en god og human måte er et tegn på et godt, norsk samfunn.

Synet på straff er noe av det som skiller norsk og amerikansk fengselspraksis fra hverandre.

- I Norge ser vi på fengsel som en måte å berøve noens frihet på i en viss periode. Det skal være straff nok. I USA tenker de at mer skal tas fra de innsatte. Standard, komfort og muligheter, som Halden fengsel tilbyr, skal også berøves, sier Mathiesen.

Vil fortsette den humane utviklingen
James Conway sier i serien at vi like godt kunne gitt de norske fangene nøkler til fengselet. Han mener det er for liberalt.

- Mange vil nok være enige med ham, men jeg synes ikke det vil være riktig om norsk fengselspraksis utvikler seg i retning av den amerikanske. Tvert i mot. Vi burde heller fortsette utviklingen på områder som fortsatt er problematiske, som varetektsfengsling og isolasjon, sier Mathiesen.

Serien har premiere på NRK 2 28. oktober klokken 19:45.