Forbereder Egypt-valg om et halvt år

Etter dag med blodbad og kaos.

GATEKAMPER: En tilhenger av den avsatte egyptiske presidenten, Mohamed Mursi, står utenfor et sykehus i Kairo og holder opp en blodig skjorte han sier at tilhører en annen Mursi-tilhenger som ble skutt i de voldsomme sammenstøtene med den egyptiske hæren mandag. Foto: AP Photo/Nasser Shiyoukhi
GATEKAMPER: En tilhenger av den avsatte egyptiske presidenten, Mohamed Mursi, står utenfor et sykehus i Kairo og holder opp en blodig skjorte han sier at tilhører en annen Mursi-tilhenger som ble skutt i de voldsomme sammenstøtene med den egyptiske hæren mandag. Foto: AP Photo/Nasser ShiyoukhiVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Egypt vil holde et nytt presidentvalg så snart den nye nasjonalforsamlingen møtes, skriver Egypts midlertidige president, Adli Mansour, i et dekret seint i går kveld.

Før en ny nasjonalforsamling kan velges, må en ny grunnlov godkjennes gjennom folkeavstemning. Det vil trolig ta rundt seks måneder.

Blodig dag Selv setter overgangsregimet en tidsramme på fire og en halv måneder for å få i stand et utkast til en ny grunnlov. Med denne tidsplanen kan en ny president trolig kan være på plass i februar 2014.

Den forrige grunnloven, trådte i kraft i desember i fjor, men ble opphevet da hæren i forrige uke fjernet den folkevalgte presidenten Mohamed Mursi fra makta etter voldsomme folkelige demonstrasjoner.

Situasjonen i landet er svært kaotisk og spent. Dekretet fra overgangsregimet kom etter en blodig dag i Egypt.

Ifølge det egyptiske helsedepartementet ble 51 personer drept og minst 435 ble skadet utenfor hovedkvarteret til presidentens vaktstyrke i Kairo mandag morgen. Kvinner og barn skal være blant de drepte.

Partene skylder på hverandre. Hæren hevder de bare svarte på angrep fra demonstranter som viste sin støtte til den avsatte presidenten Mohamed Mursi og Det muslimske brorskap. Mursis tilhengere mener imidlertid det var hæren som har skylden for blodbadet.

- Flere demonstrasjoner Seinere på dagen oppfordret Brorskapet til nye demostrasjoner.

- I protest mot militærkuppet, som ble fulgt av undertrykkende handlinger, toppet av massakren som fant sted ved soloppgang, kaller vi på alle innbyggere og hederlige mennesker til å protestere over hele Egypt tirsdag, sier talsmann for koalisjonen som ledes av Det muslimske brorskap, Hatem Azam, ifølge NTB.

MIDLERTIDIG: Egypts høyesterettsjustitiarius, Adli Mansour, ble utpekt som Egypts midlertidige statsoverhode 4. juli etter at den folkevalgte presidenten, Mohamed Mursi ble avsatt av hæren etter massive folkelige demonstrasjoner. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh
MIDLERTIDIG: Egypts høyesterettsjustitiarius, Adli Mansour, ble utpekt som Egypts midlertidige statsoverhode 4. juli etter at den folkevalgte presidenten, Mohamed Mursi ble avsatt av hæren etter massive folkelige demonstrasjoner. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh Vis mer

Egypts midlertidige president, Adli Mansour uttrykker «dyp sorg» over dødsfallene i en uttalelse. Han oppfordrer landets befolkning til å beherske seg, og han lover en etterforskning for å komme til bunns i hva som skjedde mandag morgen, melder nyhetsbyrået AP.

Fordømmer drap FNs generalsekretær, Ban Ki-Moon reagerer sterkt på drapene i Egypt.

- Generalsekretæren fordømmer drapene og ber om at de blir grundig etterforsket av uavhengige og kompetente nasjonale instanser. De ansvarlige må stilles for retten, sier FN-sjefens talsmann, Martin Nesirky, i en uttalelse i natt norsk tid.

Ban Ki-Moon er dypt bekymret for situasjonen.

- Generalsekretæren ber alle egyptere om å tenke nøye gjennom den prekære veien landet nå befinner seg på, og å gjøre alt de kan for å unngå en ytterligere opptrapping. Protestene må forbli fredelige, og sikkerhetsstyrkene må rette seg etter internasjonale standarder, sier Nesirky.