Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forbereder evakuering rundt brennende papirfabrikk

- Propan og tungoljetank kan eksplodere på Ranheim i Trondheim. Flytter sengeliggende nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Sør-Trøndelag forbereder nå evakuering av området rundt en papirfabrikk på Ranheim i Trondheim som står i brann. 

Klokken 12.05 foretar politiet evakuering fra et sykehjem.

- Vi har startet flytting av en del pasienter som er sengeliggende fra et sykehjem. Vi gjør dette nå for sikkerhetsskyld, fordi dette ikke er gjort i en håndvending. Du kan si at det er en begrenset evakuering. Vi har foretatt et utvalg, sier Astrid Metlid, operasjonsleder i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Brannvesenet har fortsatt ikke kontroll over brannen.

- Brannvesenet forsøker å nedkjøle propantanker og tungoljetanker, men om de ikke lykkes med dette må vi evakuere et større område, sier Metlid.
 
1 km radius Politiet er i gang med forberedelsene til en omfattende evakuering hvis brannen skulle spre seg. Både Sivilforsvaret og Røde Kors bistår i arbeidet.

«Alle som befinner seg i en radius av 1 km fra fabrikken må da trekke ut fra området. Dette omfatter Markaplassen, Olderdalen, området fra fabrikken mot utgangen til Grillstadtunnellen og fra fabrikken mot Ranheim stasjon», opplyser politiet i en pressemelding.

-Jeg vet ikke hvor mange som bor der, men det er store boligområder. Jeg vil be folk gjøre seg klare, sier Metlid.

25 meter til oljetank Brannen startet mellom klokka 9-10 i morges. Fabrikken, som heter Peterson Packing, produserer papir og emballasje.

- Vi har ikke kontroll enda, men jobber med å lage oss begrensningslinjer. Det brenner i et lager med returpapir. Fra dette lageret er det ca 25 meter til en oljetank, og fra denne igjen bare noen meter til en propantank. Vi jobber intenst med å holde begrensningslinja her, sier vakthavende brannsjef Ole Ludvigsen klokken 12.

VURDERER EVAKUERING: . Eksplosjonsfare gjør at brannvesenet vurderer evakuering av området rundt lageret på Peterson Packing som står i brann. 
Foto: Joakim Halvorsen / NTB scanpix
VURDERER EVAKUERING: . Eksplosjonsfare gjør at brannvesenet vurderer evakuering av området rundt lageret på Peterson Packing som står i brann. Foto: Joakim Halvorsen / NTB scanpix Vis mer

- Det som vanskeliggjør situasjonen er at det er lagret store ruller med returpapir mellom tankene og brannområdet. Vi har satt mye innsats inn på å få fjernet disse, opplyser brannsjefen.

Foreløpig klarer brannvesenet å hindre at brannen sprer seg.

- Hvis vi ikke klarer å holde den linja vi har nå vil det bli umiddelbar varsling. Da må folk evakuere med en gang, sier brannsjefen.

Fabrikkområdet er evakuert og røyken ligger tett store deler av Ranheim.

- Det er stor røykutvikling og flammer. Et stort område rundt fabrikken er sperret av, forteller frilansfotograf Tor Aage Hansen fra stedet.

Oppdaget av truckfører
Brannen ble først oppdaget av en truckfører som jobbet på området, opplyser konsernsjef i Peterson Packing, Kjetil Stave.

- Han fikk varslet som han skulle. Da de kom tilbake var det allerede stort omfang på brannen, forteller Kjetil Stave, konsernsjef i Peterson Packing.

Han sier til Dagbladet at så vidt han vet er brannen foreløpig begrenset til et av fabrikkens råvarelagre. Dette bekrefter også brannvesenet overfor Dagbladet.

KRAFTIG BRANN:  Et stort område rund papirfabrikken er røyklagt av brannen. Foto: Tor Aage Hansen
KRAFTIG BRANN: Et stort område rund papirfabrikken er røyklagt av brannen. Foto: Tor Aage Hansen Vis mer

- Det er ikke papir som brenner, men baller av returfibre bestående av bølgepapp, noe plast og noe andre papirtyper. Dette er et materiale som brenner godt, rett og slett, sier Stave.

200-300 kubikkmeter olje
Cirka 80 personer som var på fabrikken er i sikkerhet og det skal ikke være personskader av noe slag.

- Jeg er litt usikker på størrelsen på oljetankene på Ranheim, men det dreier seg trolig om 2-300 kubikkmeter med olje, sier konsernsjefen.

• Politiet har opprettet en kontakttelefon for de som er berørt av en eventuell evakuering. Disse kan ringe følgende nummer for informasjon: 73899400

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!