HØY TEMERATUR:  Stortingets 22 juli komite holder i dag høring på Stortinget. I dag kan partiene stille frie spørsmål til statsrådene, og det er forventet en krassere tone enn i de skriftlige spørsmålene fra komiteen.  Fra venstre Andre` Oktay Dahl, H, Anders Aundsen FrP. Jan Bøhler AP, leder Knut Arild Hareide Krf.Trine Skei Grande Venstre og Akhtar Chaudhry SV. Foto: Jacques Hvistendahl
HØY TEMERATUR: Stortingets 22 juli komite holder i dag høring på Stortinget. I dag kan partiene stille frie spørsmål til statsrådene, og det er forventet en krassere tone enn i de skriftlige spørsmålene fra komiteen. Fra venstre Andre` Oktay Dahl, H, Anders Aundsen FrP. Jan Bøhler AP, leder Knut Arild Hareide Krf.Trine Skei Grande Venstre og Akhtar Chaudhry SV. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Forbereder krass utspørring

22. juli komiteen holder i dag høring i Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 11.15 i dag skal  22. julikomiteen ha høring på Stortinget, hvor justismininster Grete Faremo og forsvarsminister Espen Barth-Eide må svare for komiteens medlemmer. PST-sjefen, Janne Kristiansen, og forsvarssjef Harald Sunde vil bisitte høringen.

Hvert parti får fem minutter hver til å spørre ut den enkelte statsråd. Det er forventet høy temperatur: partiene står nemlig fritt til å spørre om hva de måtte ønske.

-Håper ingen bruker høring til egenmarkering - Det er ingen andre enn Frp som kan kontrollere hvilke spørsmål Frp skal stille. Vi stiller spørsmål uavhengig av hva andre måtte mene, sier Anders Anundsen fra Frp.

Han har forberedt en lang rekke spørsmål, men vil ikke uttdype disse.

- Jeg har en klar forventning til at svarene skal være tydelige. Konkrete spørsmål fortjener konkrete svar. Det er viktig å oppklare en del uklarheter - noen av svarene fra ministerne har vært litt flytende, legger Anunsen til.

Som Dagbladet tidligere har omtalt har komiteen vært preget av uenighet og tidvise steile fronter. Blant annet har det vært diskusjon om hvilke spørsmål og hvilken ordlyd komiteen skulle bruke i sine innledende spørsmål til ministerne.

- Jeg tror det kan bli spenninger. Vi har sett tidligere at noen har en egen agenda, men jeg håper ingen vil bruke høringen til egenmarkering, men det gjenstår å se, sier Senterpartiets Jenny Klinge til Dagbladet.

- Krevende spørsmål En av konfliktlinjene i komiteen er at de rødgrønne politikere opplever at Frp og Venstre har tatt av seg hanskene i en jakt på syndebukker, og mener  partiene går ut over komiteens mandat og tråkker over i 22. juli-kommisjonens arbeid, mens opposisjonen på sin side mener de rødgrønne har gått i skyttergravene for å forsvare regjeringen, departementene og deres underliggende etater.

- Jeg vil ikke spekulere i om det blir mer temperatur, det vil dagen vise. Men jeg går ut ifra at det kommer krevene spørsmål som stilles på en konstruktiv måte, sier Knut Arild Hareide.

FORBEREDT: Anders Aundsen fra FrP har forbered en rekke spørsmål, men holder kortene tett til brystet. Bare Frp vet hva Frp skal spørre om, sier han. Foto: Jacques Hvistendahl
FORBEREDT: Anders Aundsen fra FrP har forbered en rekke spørsmål, men holder kortene tett til brystet. Bare Frp vet hva Frp skal spørre om, sier han. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Alle representantene står fritt til å velge sin egen innfallsvinkel, og jeg er like spent som dere. Men vi skal holde oss unna skyld og ansvar, det er opp til 22. juli komisjonen. Jeg tror de skarpe diskusjonene er tilbakelagt, og at vi får en god fremtidsrettet tone, sier Achtar Chaudhry i SV.

Riksalarm og helikopter Tidligere har komiteen hatt to runder med spørsmål skriftlige til seks ulike departementer. Idagens høring vil komiteen bore mer i temaene de føler ikke ennå er tilstrekkelig besvart.

Riksalarmen som ikke virket, og bruken av helikopter vil stå høyt på agendaen.

- Statsministeren sa etter 22. juli «mer åpenhet, mer demokrati», men det ser ikke ut til å ha preget politietaten særlig etter 22. juli. Man har kanskje ikke vært tydelig nok på å få frem dette budskapet, men det er på tide å få info til torgs, sier Hareide.

I vanlig komitehøringer får saksordføreren ti minutter med spørsmål. Hareide har sagt fra seg dette fordi han ønsket at det skulle være likt mellom partiene. Også han får de tilmålte fem minuttene.

Han tror samarbeid mellom forsvar og politi, og bruken av helikopter, blir et viktig område i dag.

- Jeg vil vite hvordan justisdepartementet har intergrert andre departementer og sektrorer i beredskapsarbeidet, og om forsvaret er en intergrert del av det. I en del av svarene fra statsråden sies det at man prioriterte liv og helse. Det er forståelig på 22. juli, men vi må se på helheten: noen må ta seg av dem som trenger helsehjem, mens andre må ha et beredskapsansvar, utdyper han.

I tillegg til riksalarmen, ønsker Klinge fra Senterpartiet svar på spørsmål om soloterrorisme, Global Shields og Heimvernets rolle.

FORSVAR: Samarbeid mellom politi og forsvar, samt bruken av heimvernet, vil være noen av spørsmålene til forsvarsminister Espen Barth-Eide. Her takker han Heimevernet (HV02) for sikringen av Oslo sentrum etter 22. juli. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
FORSVAR: Samarbeid mellom politi og forsvar, samt bruken av heimvernet, vil være noen av spørsmålene til forsvarsminister Espen Barth-Eide. Her takker han Heimevernet (HV02) for sikringen av Oslo sentrum etter 22. juli. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Akhtar Chaudhry fra SV sier han ikke har forberedt spesielle spørsmål, men at han vet hvilke spor han vil følge:
- Vi lurer på hvordan vi kan bli bedre, og hvor svakhetene ligger, sier Chaudhry.

- Tror du komiteen får mer åpne svar siden det er andre ministere, som ikke hadde ansvar for dette området 22. juli, som nå møter for komiteen?

-  Jeg er glad for at det i vårt system ikke er pesoner som gjøres ansvarlige, det er systemet i fokus. Jeg tror ikke det vil gjøre noen forskjell, sier han til Dagbladet.

RIKSALARMEN:  Justisminister Grete Faremo kan forvente seg krasse spørsmål om riksalarm og helikopterbruk. PST-sjef Janne Kristiansen skal bisitte høringen.  Foto: Jacques Hvistendahl
RIKSALARMEN: Justisminister Grete Faremo kan forvente seg krasse spørsmål om riksalarm og helikopterbruk. PST-sjef Janne Kristiansen skal bisitte høringen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer