Hvalrossen «Freya»:

Forbereder mulig flytting

Kjendishvalrossen «Freya» som har oppholdt seg i Frognerkilen i Oslo de siste dagene, kan bli flyttet.

Angriper: Kjendishvalrossen Freya fortsetter å skape kaos i Frognerkilen, og onsdag formiddag kom en padler litt for nær. Video: Ivan Larsson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvalrossen Freya har skapt furore i Oslofjorden de siste dagene.

Tidligere i sommer har hun svømt innom en rekke byer på Sør- og Østlandet.

Fiskeridirektoratet som har forvaltningsansvar for Freya, hadde hastemøte i dag klokka 09.00, skriver Aftenposten.

- Torsdag kveld vil vi være på plass med fartøyet «Rind» og slik kunne informere og bidra til at folk ikke kommer for nær, opplyser kommunikasjonsrådgiver Nadia Jdaini i Fiskeridirektoratet, til Aftenposten.

- Hold avstand

I en pressemelding fra Fiskeridirektoratet heter det imidlertid at fartøyet vil være på plass fredag formiddag.

Kommunikasjonsrådgiver Nadia Jdaini bekrefter at Fiskeridirektoratet i dag har hatt et internt møte på bakgrunn av situasjonen med Freya.

- Fiskeridirektoratet ser på løsninger for å beskytte både mennesker og dyr, og slik hindre at farlige situasjoner oppstår. Dette må publikum hjelpe oss med, og den aller beste måten å gjøre det på er å holde god avstand til hvalrossen, minst ti meter, skriver de i pressemeldingen.

De opplyser også at de forbereder seg på en mulig flytting av dyret. En flytteprosess er ikke avgjort, men direktoratet er i kontakt med fagfolk.

- I mellomtiden kan det selvfølgelig hende at hvalrossen har bestemt seg for å dra et annet sted. Da vil vi uansett være forberedt hvis den skulle skape problemer andre steder, legger de til.

Fiskeridirektoratet er daglig i kontakt med Oslo kommune om tiltak i Frognerkilen, hvor Freya de siste dagene har oppholdt seg.

I pressemeldingen presiseres det også at avlivning av dyret er siste mulighet.

- For å kunne avlive må den være til fare for liv og helse. Hvis folk holder avstand, oppstår ikke farlige situasjoner og det vil ikke være fare for liv og helse slik at Freya må avlives.

Ifølge Fiskeridirektoratet trenger en hvalross 18-20 timer hvile i døgnet. Dersom den blir forstyrret av mennesker og ikke får den hvilen den trenger, kan den føle seg truet og angripe.

- Nærgående folk kan framprovosere farlige situasjoner.

Klar beskjed fra Bymiljøetaten

- Vis hensyn til hvalrossen Freya, skriver Bymiljøetaten i Oslo kommune på Facebook torsdag morgen.

Bymiljøetaten ba båtfolk og andre skuelystne om å holde avstand.

- Ikke gå nærmere enn ti meter med båt, vannscooter eller liknende. Kjør i lav hastighet, skriver de, og understreker at det gjelder uansett om dyret befinner seg på båt/brygge, eller svømmer i vannet.

ANGRIPER: Kjendis-hvalrossen Freya var på jakt ved Frognerkilen i Oslo onsdag formiddag. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

De oppfordrer også til å holde avstand dersom man er i kajakk, på padlebrett eller liknende, samt holde avstand om man selv bader og unngå å lage støy nær dyret.

Hvalrosser er vanligvis ikke stor fare for mennesker, men kan være overraskende raske på land dersom de føler seg truet.

Oppstått trøbbel

Onsdag oppsto det flere potensielt farlig situasjoner:

Eivind Andreas Vold (29) var på treningstur i en kajakk, og oppdaget Freya rett ved siden av seg, men kom seg unna.

- Jeg har jo god kontroll i kajakken, og jeg var ikke redd der og da, men man skal være litt forsiktig. De er kjempestore dyr, sa han til Dagbladet.

KAMP FOR LIVET: Her går kjendishvalrossen Freya til angrep på en svane i Oslofjorden tirsdag 19. juli. Video: Kaisa Ostrowska Vis mer

Også en gutt (17) falt i vannet like ved hvalrossen da han var på padelbrett-tur. Han ble reddet opp av en vannscooter, meldte VG.

Samt på tirsdag mistet en svane livet etter møte med det 600 kg tunge dyret, og på onsdagen måtte en and som måtte lide.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer