Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forbereder nye demonstrasjoner i Kiev

Oppmuntret av løfter om støtte fra EU og USA.

Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB Scanpix
Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppmuntret av løfter om støtte fra EU og USA forberedte opposisjonen i Ukraina seg på nye store demonstrasjoner i Kiev søndag.

Etter at myndighetene i forrige uke opphevet en omstridt lov som i praksis forbød demonstrasjoner, prøver flere opposisjonsgrupper å legge mer press på president Viktor Janukovitsj for å få ham til å gi etter for flere krav.

Noen av kravene er at grunnloven må endres slik at presidenten får mindre makt. Det er også et krav om at presidentvalget i 2015 må framskyndes til i år, mens andre demonstranter krever at Janukovitjs må gå av umiddelbart.

Lite håp Demonstrantene i Kiev er oppløftet over at landets opposisjonsledere, deriblant boksemesteren Vitalij Klitsjko, denne helgen fikk støtte fra flere vestlige politiske topper, deriblant USA utenriksminister John Kerry, under sikkerhetskonferansen i München.

- Det er veldig irriterende at Janukovitjs ikke hører på oss, sier Oksana Hodakivska, tannlege og en av flere tusen aktivister søndag ettermiddag samlet seg på Uavhengighetsplassen i sentrum av Kiev for å delta i en ny massedemonstrasjon.

- Han burde trekke seg sammen med nasjonalforsamlingen dersom han ønsker en fredelig løsning, fortsetter hun.

Hodakivska har imidlertid ikke mye håp om at Vesten virkelig vil legge press på Janukovitsj.

- EU-toppene er med på å stanse volden når de er på besøk her. Men de kommer ikke til å fortsette å komme hit, sier hun.

- Alt er opp til oss, legger hun til.

Blokkere bankkontoer Pensjonisten Juri Krenjuk tror imidlertid at vestmaktene kan bidra til å løse krisen i Ukraina, blant annet ved å legge press på midler som oligarkene som støtter Janukovitsj, har i utlandet.

- Dersom bankkontoene til oligarkene blokkeres, kan spørsmålet om Janukovitsjs avgang løses på kort tid, sier han.

- Så lenge presidenten nekter å gå av, vil folk fortsette å komme til Uavhengighetsplassen, sier han.

Amnesti I forrige uke besluttet regjeringspartiet Regionpartiet å gi amnesti til demonstranter som har blitt fengslet i løpet av de drøye to månedene som har gått siden urolighetene startet.

Betingelsen er imidlertid at opposisjonen stanser demonstrasjonene, river barrikadene og forlater regjeringsbygninger som de har okkupert. Det avviser opposisjonen, som krever at amnestiet må være betingelsesløst.

Og selv om statsminister Mykola Azarov og store deler av regjeringen gikk av i forrige uke, er det lite som tyder på at konflikten er i ferd med å løse seg.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!