Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forbereder nye millionkrav i Alvdal-saken

Tre av barna varsler nå store krav om erstatning for varige men.

MILLIONKRAV: Overgrepssaken i Alvdal blir ikke endelig avsluttet med dommen som faller i morgen. Tre av barna har varslet erstatningskrav. FOTO:TORBJØRN BERG / DAGBLADET
MILLIONKRAV: Overgrepssaken i Alvdal blir ikke endelig avsluttet med dommen som faller i morgen. Tre av barna har varslet erstatningskrav. FOTO:TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Førstelagmann Odd Jarl Pedersen avsier mandag ettermiddag det som kan bli en historisk dom mot de fire tiltalte i den store overgrepssaken i Alvdal.

Domsavsigelsen vil sette et foreløpig punktum for den rundt åtte uker lange rettsprosessen som i løpet av vinteren og våren har gått gjennom to instanser.

Går det som aktoratet har bedt om, blir de fire idømt fengsels- og forvaringsstraffer som savner sidestykke for overgrepssaker. Statsadvokat Iris Storås la for rundt to uker siden ned påstand om 14 års forvaring med minstetider på ni år for de to hovedtiltalte.

Faren til nabobarna må dømmes til åtte års fengsel for å ha medvirket til overgrepene, mens moren deres bør få marginalt mildere straff på sju og et halvt års fengsel, ifølge Storås.

I tillegg har de fire barna i saken fremmet et krav om oppreisning - kompensasjon for tort og smerte - på til sammen 6,8 millioner kroner. Nå varsler tre av dem at det også vil bli fremmet sivile krav om erstatning for skader de er påført etter flere år med overgrep.

Kan ha fått varige men - Vi vil fremme krav om menerstatning, men jeg må ta forbehold om konklusjonene til de sakkyndige som utreder mine klienter, sier bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen til NTB.

Hun vil ikke antyde størrelsen på eventuelle krav fra den hovedtiltalte kvinnens to barn. Likevel vil en erstatningsutmåling kunne komme opp i flere millioner kroner, spesielt hvis eventuelle krav fra den tredje fornærmede i saken regnes med.

- Jeg kommer til å starte forberedelsene til et sivilt erstatningssøksmål etter sommeren, bekrefter bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen. Hun representerer den nå 18 år gamle datteren til naboekteparet.

Den fjerde fornærmede, en nå 15 år gammel gutt, vil avstå fra å fremme menerstatningskrav, slik situasjonen er nå, ifølge hans bistandsadvokat Odd Henning Svalheim.

Komplisert utredning Menerstatning er erstatning for «varig og betydelig skade av medisinsk art» som fører til framtidig tapt livsutfoldelse og andre ikke økonomisk målbare byrder. I Alvdal-saken er det oppnevnt to sakkyndige til å utrede disse momentene og avgjøre grad av invaliditet.

Ifølge Hansen gjenstår det fortsatt noe arbeid før rapporten til psykiater Jofrid Nygård og professor i klinisk nevropsykologi Anne Lill Ørbeck er klar.

- Nivået på erstatningen baserer seg blant annet på type skade, skadeomfang og alderen til barna, sier Hansen.

Bare dager før Nord-Østerdal tingrett startet sin behandling av saken ble behandlingen av erstatningskravet utsatt, fordi Den rettsmedisinske kommisjonen forkastet rapporten til de to daværende sakkyndige. De konkluderte imidlertid med at barna til den hovedtiltalte kvinnen hadde fått store psykiske skader og var blitt nesten 50 prosent medisinsk invalide.

Fordi loven krever «betydelig skade» gis det ikke menerstatning for invaliditet under 15 prosent. (NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media