Coronavirus:

Forbereder seg på å prioritere hvem som får leve

Helsedirektoratet har utarbeidet nasjonale retningslinjer for en situasjon hvor livreddende behandling ikke kan gis til alle.

FULLE FORBEREDELSER: Overlege Anne Bøen, som er leder for anestesi- og intensivlegene ved OUS, forteller at sykehuset har gjort en rekke tiltak i påvente av flere coronapasienter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FULLE FORBEREDELSER: Overlege Anne Bøen, som er leder for anestesi- og intensivlegene ved OUS, forteller at sykehuset har gjort en rekke tiltak i påvente av flere coronapasienter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 32.43% Første dose: 63.58%

Norske sykehus ruster seg for å ta imot coronapasienter, og flere tiltak er allerede gjort for å håndtere flest mulig pasienter.

Nå har Helsedirektoratet utarbeidet et notat, for å hjelpe helse- og omsorgstjenesten med å prioritere ved ressursknapphet.

I notatet framgår det at disse tre prioriteringskriteriene skal legges til grunn for helsetjenestens vurderinger: nyttekriteriet, ressurskriteriet og alvorlighetskriteriet.

Dette er de samme kriteriene som gjelder ellers i norsk helsetjeneste, og vil også trå i kraft i en krisesituasjon.

«Alder er ikke et selvstendig prioriteringskriterium, men kan sees i sammenheng med kriteriene.» skriver Helsedirektoratet.

Vil prioritere nøkkelpersoner

Helsedirektoratet skriver at dagens vedtatte prioriteringskriterier som hovedregel bør gjelde.

Samtidig framgår det i notatet at samfunnsperspektiv kan bli tillagt større vekt i en krisesituasjon. I så tilfelle åpner Helsedirektoratet for at enkelte kan prioriteres høyere enn andre:

«Tilbud om behandling ved ressursknapphet bør følge de samme prinsipper som ellers, men det åpnes for at samfunnet i spesielle situasjoner prioriterer utøvende helsepersonell og definerte nøkkelpersoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer