Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forbereder seg på hektisk turistsommer: - Tror ikke vi har tatt veksten innover oss

Blir det flere timer kø på Trolltunga i år, kan det bli aktuelt å begrense antall besøkende til neste år. 

<p>SNART SOMMER: Det er ventet at godt over hundre tusen til ta turen til Trolltunga i år. Dersom økningen fortsetter, kan det bli aktuelt å begrense hvor mange som får reise til Trolltunga per dag, av sikkerhetsmessige årsaker. Foto: Splash News / NTB Scanpix</p>

SNART SOMMER: Det er ventet at godt over hundre tusen til ta turen til Trolltunga i år. Dersom økningen fortsetter, kan det bli aktuelt å begrense hvor mange som får reise til Trolltunga per dag, av sikkerhetsmessige årsaker. Foto: Splash News / NTB Scanpix

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norske fjell og fjorder er et populært turistmål for mange i sommermånedene. Bare i fjor hadde turistattraksjonen Trolltunga hele 90 000 besøkende.

Lokalt næringsliv anslår at rundt 120 000 til 150 000 turister vil ta den ti timer lange fjellturen i Odda kommune.

Redningsselskaper og organisasjoner forbereder seg nå på en ny, hektisk sommer.

Redder natt og dag

- Vi forventer flere aksjoner i år. I fjor hadde vi 40 aksjoner bare ved Trolltunga. Det er rekord, sier Stig Hope, områdeleder for område 5 (Kinsarvik, Tyssedal, Odda og Røldal) i Hordaland Røde Kors.

Turister som ikke har skodd seg etter forholdene, med både lite klær og lite mat, gjør at mange ikke kommer seg ned fra fjellet. For mange stopper turen også halvveis.

Da må de lokale redningsmannskapene rykke ut, dag som natt, for å hente turistene.

Stiller litt sterkere

I fjor bevilget regjeringen tilsammen to millioner kroner ekstra til Norsk Folkehjelp Strand og Forsand, og til Røde Kors' område 5, for å dekke merkostnadene til de omfattende redningsoperasjonene.

Pengene har organisasjonene blant annet brukt på nytt utstyr. Røde Kors har i tillegg brukt pengene til kompetanseheving hos de frivillige og til å utdannet nye folk.

- Vi har flere frivillige i år enn i fjor, men det er vanskelig å si om vi stiller sterkere, i og med at vi er avhengig av vær, vind og og temperaturer. Det er faktorer vi ikke kan styre. Men siden vi har flere folk, stiller vi med et bedre utgangspunkt enn i år enn i fjor, sier Stig Hope i Røde Kors.

Turister i bare joggesko og dongeribukse, er et daglig syn om sommermånedene. Informasjon om hva slags utstyr man burde ha på seg under en lang gåtur, er ifølge Hope i Røde Kors, godt informert om, men enkelte får det aldri med seg.

- Jeg har stått på parkeringsplassen ved Trolltunga med politiet, og sagt til turister at dersom de skal ta turen, må de kle seg bedre. Men da trekker de på skuldrene og snur på hælen. Vi kan ikke nekte de å gå, men resultatet er at de må hentes ned, sier Stig Hope.

Kan bli begrenset adgang

LEKER MED DØEN: Turisten fra Polen tar store sjanser når hun beveger seg så langt ut på Preikestolen. Hun forsto ikke faren før hun så klippet i etterkant. - Jeg oppfordrer andre til å være mer forsiktige. Video: Storyful / nadiavstheworld.com Vis mer

Informasjon om at man skal kle seg etter vær og forhold, har de siste par årene hjulpet. Det mener Jostein Soldal. Han er daglig leder av Trolltunga Arctic, som er et av flere selskap i Odda som arrangerer guidede turer til Trolltunga.

Økningen i antall turister gjør at det kan være aktuelt å begrense antall besøkende i 2018.

- I fjor var det på det meste 1800 besøkende i løpet av en dag. Da var det to timer lang kø for å ta bilde på spissen av Trolltunga. Øker mengden turister, kan køen fort bli tre til fire timer. Da blir turen plutselig på 16 timer, og folk kommer ikke ned før det er mørkt. Det vil gå utover sikkerheten til folk, sier Jostein Soldal til Dagbladet.

Soldal sier at det er usikkert om hvordan dette eventuelt skal løses.

- En løsning er at man må reservere bussbillett eller parkeringsplasser for å få plass til å gå opp til Trolltunga. Hvis det er utsolgt, må man vente til neste dag. Men vi skal se hvordan det går i år, før vi bestemmer oss, sier Jostein Soldal i Trolltunga Arctic, som anslår at det vil komme 120.000 til 150.000 turister til Trolltunga i år.

Vekst

Norsk Folkehjelp i Strand og Forsand hadde i fjor 44 redningsaksjoner. Også det er en rekord fra tidligere år.

Jon Halvorsen i Norsk folkehjelp. Foto: Norsk folkehjelp
Jon Halvorsen i Norsk folkehjelp. Foto: Norsk folkehjelp Vis mer

Jon Halvorsen, enhetsleder for redningstjeneste og førstehjelp i Norsk Folkehjelp, sier de er takknemlig for de ekstra midlene de fikk fra regjeringa, men sier at organisasjonen er basert på frivillighet, pant, vaffelsalg og hytteutleie.

Halvorsen tror ikke at alle redningstjenester i landet er godt nok rustet til en turistboom.

- Jeg tror ikke vi har tatt innover oss veksten av turister. Den er ekstrem. For eksempel i Odda-området og i Rogaland, er det lang tradisjon for et godt etablerte redningsorganisasjoner. Plutselig er det noen som legger ut et «Intagram-moment» fra et annet sted i Norge, og da skal alle dit, sier Halvorsen til Dagbladet.