Taiwan:

Forbereder seg på invasjon

Militæret i Taiwan sier at den taiwanske hæren allerede «trent på Kinas mulige respons», dersom Demokratenes leder for Representantenes hus, Nancy Pelosi, kommer på besøk i august.

SPENNING: Taiwans pågående militærøvelse har ført til ytterligere spenning mellom Kina og USA og Taiwan på den andre siden. Video: NTB/AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Taiwans militær uttaler at de klare for en invasjon fra Kina liknende den Russland gjennomførte i Ukraina. Det opplyste de under en årlig militær øvelse tirsdag og onsdag denne uka, ifølge Washington Post.

På militærøvelsen skal de ha øvd seg på å avveie et potensielt amfibieangrep langs vannkanten som forbinder Taipei havn og Tamsui-elva, et sted som er avgjørende for å forsvare hovedstaden Taipei.

Militærøvelsen om invasjon kommer på et tidspunkt der det er høy spenning i Taiwanstredet etter at Kina kom med en advarsel til USA om invasjon av Taiwan.

Etter planen skal Demokratenes mektige speaker i Kongressen Nancy Pelosi planlegger å besøke Taiwan i august, og ifølge Washington Post er dette årsaken til at Kina nå truer USA.

Det har vekket bekymringer for at situasjonen mellom Kina og Taiwan kan bli den verste krisen siden 1990-tallet.

ØVELSE: Militæret i Taiwan holdt tirsdag og onsdag en årlig militærøvelse. I år trener styrkene på å beskytte hovedstaden Taipei mot invasjon. Foto: Taiwan Ministry of National Defense via AP/NTB
ØVELSE: Militæret i Taiwan holdt tirsdag og onsdag en årlig militærøvelse. I år trener styrkene på å beskytte hovedstaden Taipei mot invasjon. Foto: Taiwan Ministry of National Defense via AP/NTB Vis mer

- Nøye overvåking

Pelosi er den tredje mektigste personen i USA, etter presidenten og visepresidenten. Ingen så høytstående politikere fra USA har besøkt Taiwan siden 1997.

Øvelsene er satt opp etter «nøye overvåking av den internasjonale situasjonen så vel som krigen i Ukraina», sa Sun Li-fang, talsmann for Taiwans nasjonale forsvarsdepartement under øvelsen, ifølge Washington Post.

Li-fang la til at selv om besøket av Pelosi bare var hypotetisk, er den taiwanske hæren allerede «trent på Kinas mulige respons». Talsmannen var også trygg på at Taiwan kunne håndtere hva enn Kina bestemmer seg for å gjøre.

Taiwan ble opprettet på den kinesiske øya Formosa i 1949, etter kommunistenes seier i borgerkrigen på fastlandet. Kina mener likevel at Taiwan fortsatt er en del av Kina, og de anser Taiwan som en opprørsprovins. Kina ønsker derfor ikke at Taiwan skal få en mer selvstendig status.

TANKS: Under militærøvelsen ble det også brukt tanks under simuleringen av en invasjon.Foto: REUTERS/Ann Wang
TANKS: Under militærøvelsen ble det også brukt tanks under simuleringen av en invasjon.Foto: REUTERS/Ann Wang Vis mer

Verken regjeringen eller folket i Taiwan har vist noen interesse for å underkaste seg det kinesiske kommunistpartiets styre.

Kina har i over et tiår forsøkt å isolere Taipei, samtidig som at de har gitt sterkt uttrykk for at de ikke ønsker internasjonale besøk til Taiwan fra andre lands ledere.

REAGERER: Flere reagerte da Joe Biden uttalte seg om en mulig kinesisk invasjon og Taiwan. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP Vis mer

Ytterligere press

Torsdag skal USAs president Joe Biden snakke med den kinesiske presidenten Xi Jinping for første gang på fire måneder, opplyser en amerikansk tjenestemann, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Etter planen skal de to presidentene snakke om Taiwan-situasjonen og krigen i Ukraina.

Muligheten for at lederen for Representantenes hus, Bidens partifelle Nancy Pelosi, skal besøke den omstridte øya, har lagt ytterligere press på det kompliserte forholdet mellom supermakten USA og utfordreren Kina.

Pelosi har ikke bekreftet besøket, og Biden sa sist uke til pressen at tjenestemenn i det amerikanske forsvaret mener det «ikke er en god idé» å gjennomføre en slik reise nå.

FRYKTER REISE: Tjenestemenn har uttalt at de frykter at flyet til Nancy Pelosi vil bli angrepet av Kina dersom hun flyr til Taiwan. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite,File/NTB
FRYKTER REISE: Tjenestemenn har uttalt at de frykter at flyet til Nancy Pelosi vil bli angrepet av Kina dersom hun flyr til Taiwan. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite,File/NTB Vis mer

- Bare snakk om tid

Tirsdag sa en talsperson fra Pentagon i USA at det bare er snakk om tid før det kommer til å skje en massiv ulykke hvis Kina fortsetter å forstyrre luftrommet over Sør-Kina-havet.

- Det er bare snakk om tid før det kommer til å skje en massiv ulykke hvis Kina fortsetter med den uansvarlige oppførselen de gjør på havet og i lufta, sier en talsperson fra Pentagon, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tirsdag anklaget USA Kina for å komme med flere provokasjoner mot rivaliserende krav på territorium i Sør-Kina-havet og andre land som opererer der.

Jung Pak, assisterende sekretær for Øst-Asia i utenriksdepartementet i USA, uttalte til Senter for strategiske og internasjonale studier at kinesiske fly i økende grad har forstyrret luftrommet til australske fly i internasjonalt luftrom over Sør-Kina-havet, ifølge Reuters.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer