Forbereder seg på nye nye blodige kamper i Tripoli

Livredde Tripoli-innbyggere forbereder seg lørdag på nye blodige kamper mot Muammar Kadhafis tilhengere og sikkerhetsstyrker.

SØRGER: En av de sørgende ved en begravelsen til Anwar Algadi (44) i Tripoli i dag. I følge broren Mohammed ble Algadi drept fredag i kamper mot Kadhafi-tilhengere. Ifølge dødsattesten fikk ble han drept av en kule i hodet. Ifølge nyhetsbyrået AP har man nå i nabolaget barrikadert veiene i påvente av et angrep. Foto: AP/SCANPIX/BEN CURTIS
SØRGER: En av de sørgende ved en begravelsen til Anwar Algadi (44) i Tripoli i dag. I følge broren Mohammed ble Algadi drept fredag i kamper mot Kadhafi-tilhengere. Ifølge dødsattesten fikk ble han drept av en kule i hodet. Ifølge nyhetsbyrået AP har man nå i nabolaget barrikadert veiene i påvente av et angrep. Foto: AP/SCANPIX/BEN CURTISVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Kadhafi fredag truet med å bevæpne sine sivile tilhengere for å slå ned på folkeopprøret, ble det for mange en natt preget av frykt og venting i Libyas hovedstad Tripoli. Lyden av skytevåpen som ble avfyrt kunne høres natten igjennom.

- Må gripe inn - Det ser nå ut til at Muammar Kadhafi har mistet kontrollen over Libya, sa Silvio Berlusconi lørdag. Den italienske statsministeren har vært Gaddafis sterkeste allierte i Europa, men sier nå at man ikke lenger kan stå og se på det som skjer.

Han får støtte av blant andre Storbritannias David Cameron og Tysklands Angela Merkel, som lørdag sier at FN og EU må handle raskt med harde sanksjoner. USA har allerede innført en rekke sanksjoner.

Hva FN gjør skal Sikkerhetsrådet lørdag vurdere. På bordet ligger et forslag til en resolusjon som sier at angrep på sivile kan kategoriseres som forbrytelser mot menneskeheten. Våpenembargo samt et reiseforbud og frysing av midlene til Muammar Kadhafi og hans nærmeste omkrets, er inkludert i forslaget.

Kamp om kontrollen Store deler av Libya, og spesielt de østlige områdene, kontrolleres nå av Kadhafis motstandere, ifølge BBC. Blant disse er det flere hæravdelinger som har vendt seg mot regimet.

I vest har Kadhafis sønn Saif al-Islam innrømmet at regjeringens styrker har hatt problemer i de vestlige byene Misrata og Zawiya. Forhandlinger om våpenhvile kan bli aktuelt, ifølge al-Islam.

Men i Tripoli lovet Muammar Kadhafi fredag å «knuse opprøret» og truet med å bevæpne sine sivile støttespillere om nødvendig. Øyenvitner forteller at store deler av byen nå er barrikadert for å hindre at regimekritiske demonstranter fra andre deler av landet kommer seg inn i byen.

Lørdag morgen var det foreløpig rolig. Men byens innbyggere forbereder seg på nye harde kamper mellom Kadhafi-tro sikkerhetsstyrker og regimemotstandere i løpet av lørdagen.

- Vanskelig overgang Dersom Muammar Kadhafis regime faller vil overgangsperioden bli svært tøff, advarer flere eksperter.

GRÅTER OVER DREPT DEMONSTRANT: Her gråter pårørende til Anwar Algadi (44), som ble drept av Kadhafi-tilhengere. Foto: AP/SCANPIX/BEN CURTIS
GRÅTER OVER DREPT DEMONSTRANT: Her gråter pårørende til Anwar Algadi (44), som ble drept av Kadhafi-tilhengere. Foto: AP/SCANPIX/BEN CURTIS Vis mer

Tankesmia Council of Foreign Relations advarer mot et maktvakuum som vil oppstå hvis Kadhafi faller.

- Hva som vil forhindre dette desentraliserte landet, der nasjonalfølelsen er lav og stamme- og klantilhørigheten betyr alt, fra å falle sammen, er fullstendig uklart, skriver midtøstenekspert Robert Danin.

- Tross oljerikdom og ønsket om demokrati blant de unge, kan ikke Libya sammenlignes med Egypt eller Tunisia, sier forfatteren og analytikeren Khalil Matar til AFP. Han påpeker at det utenfor hovedstaden er de lokale alliansene mellom lokale stammer som gjelder, noe som vil bety hard kamp om makten i en røff overgangsperiode.

Andre påpeker at landet har en enorm mangel på institusjoner etter 42 år med Kadhafi.

- Egypt og Tunisia hadde diktatorer, men med grunnlov, parlament, valg og noe som lignet på demokrati. I Libya er alt dette fremmed, noe som gjør utfordringen mye større.

- Stopp blodbadet Libyas FN-ambassadør, Abdurrahman Shalgham, brøt fredag lojaliteten til Kadhafi, og ba i en følelsesladet tale i FN-hovedkvarteret om at verdenssamfunnet må stanse blodbadet i Libya.

Ifølge FNs generalsekretær Ban Ki-moon er over 1.000 mennesker allerede drept i opprøret i Libya, mens landets tidligere viseambassadør til FN har sagt at flere tusen er drept.

ROPTE SLAGORD: Under begravelsen til demonstranten som ble drept av Kadhafi-tilhengere ropte folk slagord. Foto: SCANPIX/AP/BEN CURTIS
ROPTE SLAGORD: Under begravelsen til demonstranten som ble drept av Kadhafi-tilhengere ropte folk slagord. Foto: SCANPIX/AP/BEN CURTIS Vis mer

Al Jazeera melder lørdag morgen at de har fått tak i videoopptak som viser sikkerhetsstyrkene som pågriper og dreper to demonstranter. Ifølge demonstranter som har gjort opptaket, skjedde hendelsen fredag i Tripoli. (NTB)

STØTTER KADHAFI: Internasjonal presse ble invitert på en demonstransjon som støttet Libyas diktator Kadhafi i dag. Foto: AP/SCANPIX
STØTTER KADHAFI: Internasjonal presse ble invitert på en demonstransjon som støttet Libyas diktator Kadhafi i dag. Foto: AP/SCANPIX Vis mer