Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forbereder seg på nye sammenstøt

Tusenvis av ukrainere trosset natt til mandag forbudet mot å demonstrere og overnattet under åpen himmel i Kievs hovedgate.

FORVENTER ANGREP:  Demonstranter har barrikadert seg på Uavhengighetsplassen mandag morgen. De forventer å bli angrepete av politiet. Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky/Scanpix
FORVENTER ANGREP: Demonstranter har barrikadert seg på Uavhengighetsplassen mandag morgen. De forventer å bli angrepete av politiet. Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): Med taktfaste rop om revolusjon holdt demonstrantene motet oppe og opprørspolitiet unna gjennom natten, fast bestemte på å bli kvitt president Viktor Janukovitsj.

Demonstrantene er i morgentimene på vei til regjeringsbygningen for å kreve at regjeringen går av, melder nyhetsbyrået Interfax-Ukraine.

Over 100.000 EU-vennlige ukrainere deltok søndag i det som omtales som den største massedemonstrasjonen i landet siden oransjerevolusjonen for ni år siden. Enkelte TV-stasjoner anslo at hele 700.000 deltok i demonstrasjonen.

Demonstrantene raser mot Janukovitsj som sa nei til en samarbeidsavtale med EU, som det hadde tatt to år å forhandle fram.

Janukovitsj hevder at avtalen var for dårlig, men har også innrømmet å ha opplevd press fra Russland. Om samarbeidsavtalen hadde blitt signert, ville Ukraina risikert russiske straffetiltak, som blant annet kunne rammet kraftforsyningene.

BRUKTE TRAKTOR:  Demonstranter tok i bruk en traktor for å forsøke å tvinge seg igjennom massen av politifolk ved presidentens kontor. Foto:  REUTERS/Gleb Garanich/Scanpix
BRUKTE TRAKTOR: Demonstranter tok i bruk en traktor for å forsøke å tvinge seg igjennom massen av politifolk ved presidentens kontor. Foto: REUTERS/Gleb Garanich/Scanpix Vis mer

Rundt 50 demonstranter og 100 politifolk ble skadd under søndagens gateslag i Kiev, og mandag morgen forberedte begge parter seg på nye sammenstøt.

Noen demonstranter tok i bruk en traktor i et forsøk på å tvinge seg forbi en mur av politifolk som sto oppstilt i nærheten av presidentens kontor.

- Dette er ikke lenger et demonstrasjonstog eller en aksjon. Det er en revolusjon, sa tidligere innenriksminister Jurij Lutsenko i sin tale til demonstrantene på Uavhengighetsplassen søndag.

(NTB)

VOLDSOMME OPPTØYER Rundt 50 demonstranter og 100 politifolk ble skadd under søndagens gateslag i Kiev. Foto:  REUTERS/Gleb Garanich/Scanpix
VOLDSOMME OPPTØYER Rundt 50 demonstranter og 100 politifolk ble skadd under søndagens gateslag i Kiev. Foto: REUTERS/Gleb Garanich/Scanpix Vis mer