Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel- og Palestina-konflikten

Forbereder seg på nytt blodbad i Gaza i dag

- Så spent som situasjonen er nå, må vi forberede oss på at alt kan skje - også et nytt blodbad, sier sykehusdirektøren.

FRYKTER DET VERSTE: Forrige fredag ble 17 personer drept og mer enn 1400 skadd da rundt 20 000 palestinere deltok i den såkalte returmarsjen i Gaza. I dag er det ventet nye demonstrasjoner, og sykehusdirektør ved Al Ahli Arab sykehuset i Gaza forteller at de frykter det verste. Foto: Khalil Hamra/AP/Scanpix
FRYKTER DET VERSTE: Forrige fredag ble 17 personer drept og mer enn 1400 skadd da rundt 20 000 palestinere deltok i den såkalte returmarsjen i Gaza. I dag er det ventet nye demonstrasjoner, og sykehusdirektør ved Al Ahli Arab sykehuset i Gaza forteller at de frykter det verste. Foto: Khalil Hamra/AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige fredag deltok rundt 20 000 palestinere i den såkalte «retur-marsjen» i Gaza, der de ville markere at palestinerne ble drevet bort fra landet sitt i Israel i 1948 og 1967.

Den israelske hæren hadde innkalt ekstra styrker, og hadde ordre om å skyte med skarpt om palestinere forsøkte å komme seg over grensegjerder eller murer og inn i Israel.

DIREKTE: Protester i Gaza. Video: AP Vis mer

Det førte til voldsomme sammenstøt; 17 døde og over 1400 ble skadd.

Forventer 50 000

I dag vil det bli nye demonstrasjoner, og det forventes også at antallet demonstranter vil kunne doble seg siden forrige uke - og vel så det, melder Haaretz.

- Det israelske militæret forventer at rundt 50 000 palestinere vil delta under fredagens protest-mars på fem ulike steder nær grensa til Gazastripen, skriver avisa.

Allerede nå har det kommet meldinger om at israelske sikkerhetsstyrker har skutt med tåregass mot flere steder i Gaza, hvor palestinere forbereder seg på demonstrasjonen, og det har også kommet meldinger om skadde, melder AP.

På Al Ahli Arab sykehuset i Gaza frykter personalet at også dagens mars kan bli blodig.

- Så spent som situasjonen er nå må vi forberede oss på at alt kan skje. Også et nytt blodbad. Folk er fortsatt i sjokk etter det som skjedde for snart en uke siden, og lever nå i stor frykt, sier sykehusdirektør Suhaila Tarazi, ved Kirkens Nødhjelps mangeårige samarbeidspartner i Gaza, Al Ahli sykehuset.

Redde barn

- Mens vi på sykehuset igjen forbereder oss på å fungere som et akuttmottak, er det lite Gazas innbyggere kan gjøre. Mange sier at de gjerne skulle ha hamstret mat i tilfelle krig, problemet er bare at de knapt har penger til å handle mat for dagen i dag, fortsetter Tarazi.

Al Ahli sykehuset er spesialisert for å behandle traumeskader, særlig på barn. Den siste uka har pågangen igjen økt kraftig.

- Saken er at Gazas barn på langt nær har kommet seg etter 2014, og nå blir de på ny utsatt for skuddsalver, lydbomber, tåregass og drønnende fly. Den voldsomme redselen stikker så dypt, i så alt for mange, sier Tarazi.

- Etter 11 år med blokade er den humanitære krisen helt prekær for 1,8 millioner mennesker. Barn i Gaza har gjennomlevd tre kriger det siste tiåret, og verdenssamfunnet kan ikke bare sitte å se på det som nå skjer, tilføyer Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

- Vil angripe for alvor

Sykehusdirektør Tarazi forteller at TV-nyhetene ikke beroliger henne om hvordan utfallet av dagens retur-mars vil kunne ende:

«Dersom dere igjen så mye som kaster en stein, vil vi angripe Gaza for alvor».

- Det var det TV-sendte budskapet fra Israel vi alle våknet opp til i dag tidlig, sier Tarazi.

- Dyp uro

Det anglikanske sykehuset i Gaza fikk hendene fulle da 17 palestinere ble drept og 1416 ble skadet av israelske styrker på Gazastripen forrige fredag. Menn, kvinner og barn med til dels livstruende skuddskader kom på provisoriske bårer, og fikk umiddelbar førstehjelp.

Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp forteller at de er i daglig kontakt med deres partnere i Gaza

- Som i likhet med israelske menneskerettighetsorganisasjoner vi støtter, ser med dyp uro på den siste utviklingen, og de allerede meningsløse og uakseptable tapene av sivile liv, sier hun.

Skuddskader

Leger uten grenser opplyser i en pressemelding at de har behandlet over 102 pasienter med skuddskader på bare fire dager

- Vi frykter nå at flere skadde pasienter vil bli henvist til klinikkene våre fra andre sykehus de neste dagene. Vi frykter også at det vil bli mer vold og flere skadde ved neste planlagte demonstrasjon, som er i dag. Det er også fare for flere sammenstøt da flere tilsvarende demonstrasjoner er planlagt frem til 15.mai. Vi oppskalerer derfor den medisinske aktiviteten vår på Gaza, sier Marie-Elisabeth Ingres i Leger Uten Grenser i Palestina.

Pasientene har blitt skutt av den israelske hæren ved grensen mot Israel, der protestene mot okkupasjonen og sammenstøtene finner sted. Mer enn 35 prosent av disse vil ha behov for langtidsbehandling, med mulighet for flere kirurgiske inngrep og lang rehabilitering, opplyser Leger uten grenser.

70 år

SMELLER: Denne amatørvideoen viser hvordan det ser ut i Gaza by når en israelsk bombe går av. Så langt har mer enn 100 personer mistet livet i de siste krigshandlingene, ifølge NTB. Video: Snorre Schjønberg Vis mer

«Retur-marsjen» er en del av det som skal være en markering mot al-Nakba-dagen (katastrofen) den 15. mai. Da markerer Israel at landet er 70 år - samtidig som palestinerne markerer sin katastrofe, der rundt 700 000 palestinere flyktet fra sine hjem i det som kort tid etter ble staten Israel.

Palestinerne i Gaza har satt opp et stort antall telt flere steder ved den israelske grensa, for å markere al-Nakba. Her vil palestinerne bo til Nakba-dagen i mai. Hver fredag arrangeres også demonstrasjoner, noe den israelske hæren liker dårlig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling