Forbereder seg på nytt katastrofevær

Innbyggere i New Orleans sikrer husene sine med sandsekker og hamstrer mat før det som kan bli en katastrofal orkan for byen som mistet hundrevis i Katrina.

FORSEGLES: En arbeider forsegler fronten på en resturant i forkant av uværet. Foto: AFP

/ NTB Scanpix.
FORSEGLES: En arbeider forsegler fronten på en resturant i forkant av uværet. Foto: AFP / NTB Scanpix.Vis mer

Fredag kvernet uværet i Mexico-gulfen, men lørdag morgen er stormen Barry på vei videre innover mot New Orleans, hvor innbyggerne forbereder seg på mulig orkan og potensielt store ødeleggelser.

CNN skriver at stormen ventes å være på det verste for sør-Louisiana og storbyen New Orleans lørdag og søndag.

Foreløpig ligger Barry helt opptil grensen for å betegnes som en orkan, men den vil ifølge det nasjonale orkansenteret trolig vokse til orkan styrke når den treffer land, en gang på formiddag lørdag amerikansk tid.

Det ventes da at den kommer opp i kategori 1 i styrke. Til sammenligning var orkanen Katrina, som raserte New Orleans i 2005, kategori 5.

Sammenfaller

Tanya Gulliver-Garcia er en av flere som fredag valgte å ta en såkalt «hurrication», ved å sette seg på flyet til New York.

Hun etterlater seg bekymrede venner og naboer.

- Stormen bekymrer dem. Traumene forblir i kroppen, og Katrina etterlot seg mange av dem, sier hun til CNN.

Problemet er at hendelsen nå sammenfaller med to andre faktorer, som gjør at staten Louisiana og storbyen New Orleans allerede nå har innført unntaktstiltand fram til 8.august.

- Vår største bekymring er et omfattende regnvær som kan føre til livstruende oversvømmelse, sier værekspert Dan Kottlowski i værtjenesten Accuweather.

HAMSTRER: Kundene står i kø for å kjøpe inn mat i forkant av uværet. De skal ha blitt bedt om å kjøpe inn for tre dager. Foto: AFP / NTB Scanpix.
HAMSTRER: Kundene står i kø for å kjøpe inn mat i forkant av uværet. De skal ha blitt bedt om å kjøpe inn for tre dager. Foto: AFP / NTB Scanpix. Vis mer

Det regner mer nå enn det gjorde i katastrofedagene i august og september 2005, noe innbyggerne har slitt med i flere dager allerede.

Det gjør at orkanen vil kunne slå mye hardere enn en typisk kategori 1-orkan.

Værtjenesten skriver at det noen steder kan komme rundt 60 centimeter nedbør.

Og elva Mississippi, som renner ut i New Orleans, har ikke plass til en dråpe flomvann.

Store gateområder i New Orleans har allerede overvann til godt over skoene.

Saktebevegende storm

Allerede er det blitt målt enkelte vindkast på opptil 50 m/s i Houma sørvest for New Orleans, ifølge CNN, men det er kraftig nedbør og livstruende flommer meteorologene og myndighetene advarer mot.

- Vi har blitt fortalt at vi står overfor en storm som beveger seg sakte, noe som vil gi kraftig nedbør, sier ordfører i New Orleans, LaToya Cantrell.

Innbyggerne har blitt bedt om å hamstre opp mat og holde seg unna veiene, ifølge Reuters.

NRK skriver at innbyggerne i New Orleans frykter at det kan bli langt verre i løpet av lørdagen, og at orkanen kan legge hele byen under vann.

Lokalavisen The Times-Picayune skriver at folk bes om å skaffe seg mat og vann for tre dager og holde seg innendørs fra klokken 20.00 fredag kveld amerikansk tid, altså natt til lørdag i norsk tid.

- Kraftig

- Jeg håper bare at det ikke vil bli en ny Katrina, sier kokken Donald Wells til nyhetsbyrået AP.

Under og etter Katrinas herjinger for 14 år siden omkom minst 1 836 mennesker i statene Louisiana, Mississippi og Alabama.

1,2 millioner mennesker ble evakuert, og flomvannet fra Mexico-golfen sto opptil 20 kilometer innover land.

Katrina er den mest ødeleggende orkanen i amerikansk historie, og svært mange av de omkomne var fra nettopp New Orleans, hvor 75 prosent av byen sto under vann, ifølge NTB.

I forkant av Barry, har innbyggere og myndigheter gjort sitt for å forsøke å sikre byen, blant annet ved å barrikadere husene sine med sandsekker - eller rett og slett reise bort, skriver nyhetsbyrået.

- Dette skjer nå … Deres mulighet til å forberede dere minsker. Den er kraftig. Den øker i styrke, og vann kommer til å bli et stort problem, uttaler direktør for National Hurricane Center, Ken Graham.

Myndighetene er også bekymret.

- Ingen skal ta lett på denne stormen, bare fordi det skal være en kategori 1 når den treffer land, sier guvernør John Bel Edwards.

- Den virkelige faren har aldri vært vinden, men regnet.

Det ble tidligere anslått at Mississippi ville komme opp i 5,80 meter høyere vannstand enn normalt for juli, noe som er det høyeste siden 1950, men ifølge AP skal det nå være nedjustert il 5,2 meter.