Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forbereder seg på oljeboom

Grusgründere satser på nytt prosjekt i Nordland. Det kan bli gull verdt dersom det blir åpnet for oljeutbygging.

Mulig oljevernbase: Ved full utbygging vil dette området i Vesterålen ha en verdi på 100-150 milllioner, anslår grunneierne. Foto: Anders Horntvedt / Finansavisen
Mulig oljevernbase: Ved full utbygging vil dette området i Vesterålen ha en verdi på 100-150 milllioner, anslår grunneierne. Foto: Anders Horntvedt / Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Grusbaroner blir de kalt i Nord-Norge. Nå posisjonerer lokale entreprenører seg for oljeboom i Lofoten og Vesterålen, skriver Finansavisen.

- Får vi til dette, blir vi kanskje ordentlige baroner, sier styremedlem og medeier i entreprenørselskapet Staven Grus, Glenn Stavøy, til avisen, og forteller om en utvidelse av havnen utenfor Myre som bedriften har foreslått overfor lokalpolitikerne i nordlandskommunen Øksnes.

Nord i Vesterålen er det nemlig ikke mye som vitner om stagnasjon og oljekrise. Den årlige økonomirapporten Indeks Nordland spår nå 3,5 prosent omsetningsvekst hos bedriftene i fylket i år, mens tilsvarende tall for Norge under ett vil ligge på 1,3 prosent.

Fremtidig oljevernsenter På kontoret til entreprenørbedriften Staven Grus legges det ifølge Finansavisen nå planer som vil gjøre lokalsamfunnet bedre i stand til å takle oljeproduksjon offshore utenfor Lofoten og Vesterålen, hvis og når det blir noe av.

Bedriften planlegger å planere og fylle ut 1.100 mål i fjorden fem kilometer sør for Myre sentrum.

Ifølge nettavisen Vesterålen Online beskrives området som et fremtidig oljevernsenter. Eierne er imidlertid opptatt av området skal kunne ta imot alle typer næringer.

- Vi ser god vekst også i andre næringer i regionen, ikke minst innen fiskeri. Prosjektet er liv laga selv om det ikke utvinnes en dråpe olje, sier Stavøy til avisen.

Satser millioner Om selskapet får gjennomslag hos kommune og fylkesmann, er bedriften innstilt på å satse 5-6 millioner kroner i trinn 1 og 2, som innebærer planering og utfylling av 400 mål. Ved utbygging av hele området anslår grusgründerne at det har en verdi på 100-150 milllioner, ferdig planert.

Ifølge nettavisen Vesterålen Online var Øksnes første kommune som fikk besøk fra sekretariatet for Oljevern- og miljøsenter i Lofoten og Vesterålen.

Blir det åpnet for oljeutbygging, antydes det ifølge Finansavisen investeringer for 2-3 milliarder kroner i området, selv om det er uklart hva dette beløpet dekker og hvem som betaler for hva.

Flere nyheter: LO-sjefen krever oljeåpning i Lofoten
Vil ha oljefrie områder i Lofoten
Har ingen tro på olje i nord

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!