Skogbrann i Australia

Forbereder seg på «skrekknatt»

Skogbranner herjer igjen i Australia. - For seint å dra, advarer brannvesenet.

DRAMATISK: Skogbrannen i Australia natt til onsdag har etterlatt seg enorme skader, og gjort flere hjemløse Vis mer
Publisert

- Det er for seint å dra.

Det heter det i en melding fra den australske brann- og redningsetaten i området Gidgegannup og Walyunga nasjonalpark, skriver australske ABC.

Skogbranner ute av kontroll herjer for fullt i sørvestlige områder i Australia, rundt storbyen Perth. Onsdag morgen skriver NTB at minst 71 boliger er ødelagt og en rekke veier holder stengt.

Et område på 110 kilometers bredde skal være rammet, og det faller aske fra himmelen i forstader 50 kilometer unna Perth.

Det meldes at forholdene bare skal forverres utover dagen onsdag, blant annet på grunn av kraftige vindkast. Ifølge West Australia Today forbereder innbyggerne seg nå på en «skrekknatt» i områdene Bullsbrook og Upper Swan.

Skrekknatt

ABC skriver at det er stor slitasje på brannmannskapene, som begynner å bli utslitte. En gårdbruker ved navn Wayne i Gidgegannup sier til ABC at hele eiendommen hans er ødelagt.

BRANN: En brannmann gir en koala vann nær Cudlee Creek i South Australia. Om lag 200 branner herjer i fire delstater i Australia. Halvparten av dem er i New South Wales. Video: Oakbank Balhannah CFS / AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Vi kunne ikke bevege oss. Vi har eid eiendommen i 30 år. Det er en hel del minner. Vi kunne ikke flytte kyrne og sauene... Det gikk bare ikke. Vi måtte bare vekk, sier han.

Assisterende brannsjef Rick Curtis sier at mannskapene sliter med å få kontroll på brannen.

- Vi vil heller miste et hus enn et liv. Det er hva dette koker ned til, sier han.

West Australia Today har møtt familier som er knust over å ha mistet alt de eier. De har blant annet snakket med Slayde Ettridge (21), som har sett familiehjemmet bli slukt av flammene.

Omfattende i fjor

Også i fjor herjet skogbranner i Australia. I desember i 2019 var det registrert 200 skogbranner på samme tid.

Brannene raste gjennom Australia etter en hetebølge som for alvor slo inn i desember 2019, kombinert med en av de verste tørkeperiodene på flere årtier.

De omfattende skogbrannene i Australia ble kalt både «historiske» og «katastrofale» av landets myndigheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer