Forbereder seg på «Synnefloden»

Stengte veier, innstilte ferger, ras, skred og flom. Det blir en slik helg i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør- og vestlandet har allerede fått en forsmak på ekstremværet «Synne».

Allerede natt til fredag falt det på det verste 55,7 millimeter regn i Rogaland.

Men verre skal det bli: Allerede i natt øker vinden på mens regnet vil bøtte ned over store deler av sør- og vestlandet. Det topper seg ifølge meteorologene lørdag og natt til søndag.

Da ventes det «ekstreme nedbørsmengder» i Agder og Rogaland, og det kan enkelte steder komme mer nedbør med 25-50 års returverdi.

Det vil si at det vil komme så mye nedbør enkelte steder at det er noe man bare kan regne med å oppleve hvert 25-50. år.

- Store ødeleggelser Fredag traff stormen ved navn «Helga» Danmark, Sverige og Finland med kraftig vind. Vi fikk en føling med «Helga» også her til lands, men dette ekstremværet har nå passert, og overlater plassen til «Synne», som vil ramme oss kraftigere.

Det er sendt ekstremvarsel for Agder og Rogaland, mens et OBS-varsel som Meteorologisk institutt sendte ut torsdag, viser at ekstremværet vil gjøre seg gjeldende over nesten hele landet.

Det ventes sterk vind langs kysten i Finnmark og storm fra Trøndelagskysten til Skagerak, og det er ventet store nedbørsmengder.

Norges vassdrags- og energiverk (NVE) er forberedt på ras, skred og flom.

- Vi er i en alvorlig situasjon. Hvis ekstremværet slår til, slik det er meldt, kan vi få store ødeleggelser både på hus og infrastruktur, sier skred- og vassdragsdirektør i NVE Anne Britt Leifseth til NRK.no.

NVE venter flom på oransje nivå i vassdrag i Rogaland, Hordaland og Agder-fylkene. De varsler også om jord, sørpe og flomskredfare i de samme områdene.

Stengte veier Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Øyvind Johsnen, sier til Dagbladet at lørdag blir en dag å holde seg inne på.

- Det blir fremfor alt en våt situasjon, og i fjellområdene og på kysten vil det blåse kraftig, sier Johnsen.

Han mener vi må regne med mange stengte veier som følge av uværet.

KOMMER VÅR VEI: Dette vindkartet viser ekstremværet «Synne» slik det så ut klokka 21.30 fredag kveld. Stormens øye, som her ligger sør for Island, beveger seg østover, og de sterke vindene som nå ligger over nordsjøen vil treffe sør- og vestlandet. Grafikk: Meteorologisk institutt
KOMMER VÅR VEI: Dette vindkartet viser ekstremværet «Synne» slik det så ut klokka 21.30 fredag kveld. Stormens øye, som her ligger sør for Island, beveger seg østover, og de sterke vindene som nå ligger over nordsjøen vil treffe sør- og vestlandet. Grafikk: Meteorologisk institutt Vis mer

- Det vil bli vanskelige kjøreforhold, og mange stengte veier. Ved 1200 meters høyde vil det bli slapseføre og glatt, og vanskelig med vind i tillegg, så de som absolutt skal ut og kjøre i høyden i helga bør ha en god grunn, sier Johnsen.

Uværet har allerede ført til kanselleringer: MS «Stavangerfjord», som skulle legge til kai i Stavanger lørdag morgen, blir omdirigert til Kristiansand på grunn av uværet. Avgangen tilbake til Hirtshals lørdag er kansellert.

Color Line har kansellert Superspeeds avgang fra Kristiansand til Hirtshals lørdag morgen, og returen er kansellert av samme grunn.

Har du bilder eller video fra uværet? Send det til oss på 2400@dagbladet.no.

VIND OG REGN: Det blir en slik helg i store deler av Norge. Her fra ekstremværet «Ole» som rammet Bodø tidligere i år. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix
VIND OG REGN: Det blir en slik helg i store deler av Norge. Her fra ekstremværet «Ole» som rammet Bodø tidligere i år. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix Vis mer