Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forbereder seg på Tibet-aktivister og nudister

Stort sikkerhetsoppbud før fakkelstafetten i San Francisco i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Myndighetene i San Francisco forbereder seg på store demonstrasjoner i kveld, når stafetten med OL-ilden gjennom byen. Politifolk har måttet droppe ferie for å holde orden under de varslede demonstrasjonene mot fakkelstafetten, melder CNN.

Da flammen landet tirsdag kveld, møtte tusenvis av mennesker opp for å demonstrere mot Kinas holdning til menneskerettigheter og politikk overfor Tibet. Det er ventet et betydelig større antall demonstranter i dag.

Ruten til fakkelstafetten har allerede blitt forandret flere ganger, og det kan til og med bli forandringer mens løpet foregår, ifølge politiet.

- Ting kan fremdeles forandres basert på informasjonen vi får. Målet er å ha en sikker hendelse for alle, tilskuere og deltakere, sier Neville Gittens i San Francisco-politiet.

Er du i San Francisco? Send oss tips og bilder fra fakkelstafetten på SMS/MMS til 2400 eller e-post til 2400@dagbladet.no.

- Kommer demonstranter fra hele USA

Ifølge nyhetsbyrået AP er det planlagt at fakkelstafetten skal langs San Francisco Bay. Den olympiske flammen har vært på et hemmelig sted siden den ankom landet tirsdag.

Det har allerede vært protester i London og Paris, der deler av en etappe måtte avlyses da fakkelbærerne ble angrepet.

BEGYNTE TIRSDAG: Tusen demonstranter protesterte tirsdag da OL-ilden landet i San Francisco. I dag går fakkelstafetten, og det er ventet store demonstrasjoner. Foto: SCANPIX
BEGYNTE TIRSDAG: Tusen demonstranter protesterte tirsdag da OL-ilden landet i San Francisco. I dag går fakkelstafetten, og det er ventet store demonstrasjoner. Foto: SCANPIX Vis mer

Ifølge AP skal det bli protester både mot Kinas håndtering av demonstrasjonene i Tibet, og landets støtte til regjeringene i Sudan og Myanmar. Dyreaktivister protesterer mot pelsindustrien i Kina. Nudister som mener de olympiske leker må gå tilbake til sin opprinnelige form - med nakne idrettsutøvere - er også ventet til demonstrasjonene.

En talsmann for gruppa Students for a Free Tibet sier til CNN at han har hørt at mange mennesker planlegger å protestere i San Francisco i dag. Det er den eneste nordamerikanske byen fakkelstafetten skal innom.

- Vi vil at det skal bli fredelig. Men det vil bli stort. Jeg har hørt fra tibetanere som bor over hele USA og til og med i utlandet som kommer hit, sier talsmannen Tenzin Dasang.

Fakkelbærer trakk seg

Mandag ble det hengt opp store bannere på Golden Gate-broa med teksten «One World. One Dream. Free Tibet». Tirsdag var blant annet skuespiller Richard Gere med demonstranter i International Campaign for Tibet, og uttalte at kineserne gjennom OL legitimerer undertrykking og brudd på menneskerettighetene.

Onsdag var det en av fakkelbærerne som trakk seg fra fakkelstafetten av frykt for de kommende protestene.

IOK skal ha vurdert å avlyse fakkelstafetten, men dette har IOK-president Jaques Rogge senere benektet. Kinesiske myndigheter har imidlertid holdt fast på at stafetten vil bli gjennomført, uansett hvor mange protester det blir.

Politiet i San Francisco har også hjelp til å beskytte fakkelen. I dag ble det kjent at de joggedresskledte vokterne rundt ilden er kinesiske paramilitære styrker, som har fått jobben med å vokte OL-ilden fra demonstrantene.

Forbereder seg på Tibet-aktivister og nudister
AKTIVISTER OG KJENDISER: Richard Gere er en av kjendisene som har markert seg i kampanjen for frigjøring av Tibet. Her under demonstrasjonen tirsdag,
BANNERE HENGT OPP MANDAG: Tibet-demonstranter pyntet Golden Gate-broa.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling