Forbereder seg på valgseier

Statsminister Fredrik Reinfeldt regner med å få fortsette etter valget i Sverige i dag.

KLAR: Fredrik Reinfeldt kjemper for å bli sittende som statsminister i Sverige. I natt røpet han en milliardplan mot arbeidsledighet i håp om å kapre de siste usikre velgerne. Foto: Scanpix
KLAR: Fredrik Reinfeldt kjemper for å bli sittende som statsminister i Sverige. I natt røpet han en milliardplan mot arbeidsledighet i håp om å kapre de siste usikre velgerne. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| STOCKHOLM (Dagbladet): Valglokalene er nå åpnet, og svenske medier mener valget blir en «rysare». Socialdemokraternas leder Mona Sahlin kjemper for sitt politiske liv, og helt i sluttspurten har de rødgrønne begynt å ta innpå det store forspranget til Fredrik Reinfeldt og de borgerlige.

Begge de to statsministerkandidatene bruker formiddagen på å overbevise de mange velgerne som ennå ikke har bestemt seg.

Selv om de rødgrønne tar innpå, har Reinfeldt allerede bestemt seg for hva som skal bli den første beslutningen han fatter som statsminister etter valget. Da vil den borgerlige regjeringen vedta en tiltakspakke på 18 milliarder kroner for å bekjempe den skyhøye arbeidsledigheten blant ungdom, skriver Expressen.

- Vi har ikke tatt seieren på forskudd, men jeg er vel forberedt, konstaterer han overfor avisa.

Stemmer i ettermiddag Lekkasjen av den store tiltakspakka er trolig et siste forsøk fra Reinfeldt på å sikre seg fornyet tillit fra velgerne.

I ettermiddag skal han og kona Filippa, som også er politiker for Moderaterna, stemme hjemme i Täby, mens Mona Sahlin drar hjem til Nacka for å stemme.

De rødgrønne har vunnet terreng de siste dagene etter å ha angrepet regjeringen hardt for stor arbeidsledighet og svekket sykelønnsordning.

-Føles bra Framgangen har blåst nytt liv inn i valgkampinnspurten til Mona Sahlin. Taper hun valget, spår politiske kommentatorer at hun trolig er ferdig som partileder for Socialdemokraterna.

-Det føles veldig bra. Jeg tror virkelig vi kan vinne dette, sa Sahlin da Dagbladet møtte henne på Centralstasjonen i Stockholm i går. Så steg hun ombord på toget med kurs for Göteborg sammen med lederne for Miljöpartiet og Vänsterpartiet.

Reinfeldt og de andre borgerlige partilederne brukte regjeringsfly for å nå flest mulig velgere i sluttspurten. Etter besøk i Malmö og Göteborg, kom de i går ettermiddag til Stockholm.
- Vi har hatt prøvelser i de fire årene vi har sittet i regjering, men vi har klart å holde styr på økonomien gjennom finanskrisa og satset på arbeidsplasser. Nå ber vi velgerne om tillit i fire nye år, sier Reinfeldt.

Nærmer seg I meningsmålinger i går tok de rødgrønne innpå forspranget til de borgerlige.

FRAMGANG: De rødgrønnes statsministerkandidat, Mona Sahlin, kjemper for sitt politiske liv. Hun ligger etter på meningsmålingene, men de rødgrønne har tatt innpå i de siste meningsmålingene. Foto: Scanpix
FRAMGANG: De rødgrønnes statsministerkandidat, Mona Sahlin, kjemper for sitt politiske liv. Hun ligger etter på meningsmålingene, men de rødgrønne har tatt innpå i de siste meningsmålingene. Foto: Scanpix Vis mer

Målingen i Dagens Nyheter viste 42,8 prosents oppslutning til de rødgrønne og 49,2 prosent til de borgerlige. Avstanden hadde minsket med 2,5 prosentpoeng. I Svenska Dagbladets måling fikk de rødgrønne 45,3 prosent, mens de borgerlige fikk 49,9 prosent. Avstanden hadde minsket med 5,1 prosentpoeng. TV 4s måling får den borgerlige alliansen 49,3 prosent, mens de rødgrønne får støtte fra 44,1 prosent. Her er avstanden minsket med 3,7 prosentpoeng.

Ekspertene mener likevel at forspranget sannsynligvis er for stort til at Sahlin klarer å snu det.

- De har ganske små muligheter. Særlig Socialdemokraterna ser ut til å gjøre sitt dårligste valg noensinne. Mange i partiet forbereder seg nok på en potensiell katastrofe og vil være fornøyde bare partiet blir større enn Moderaterna, sier statsviter Peter Esaiasson ved Universitetet i Göteborg til Dagbladet.

- Det er fortsatt stor usikkerhet i mange velgergrupper, men det ville være en sensasjon om de rødgrønne faktisk klarer å vinne dette, sier statsviter Tommy Möller ved Universitetet i Stockholm til Dagbladet.