Forbereder seg til den store solformørkelsen: - Skjønner at man er en del av noe større

Med briller på nesa i Tromsø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): I observatoriet på Nordnorsk Vitensenter i Tromsø står astronom og matematiker Steinar Thorvaldsen med briller på nesa. 

Han gjør seg klar til morgendagens store snakkis, da den største solformørkelsen på over 60 år skal kunne ses fra hele Norge. 

- Forstår verdensbildet Dagbladet møter Universitetet i Tromsø-professoren i den lille glasskula øverst på Vitensenteret, der han skal overvære den svært så sjeldne begivenheten om under et døgn. 

- En slik solformørkelse får deg til å forstå hele verdensbildet, at du er en del av den store helheten. Du ser hvordan universet er skrudd sammen, sier han.

- Jeg kommer til å ule inni meg, sier han om øyeblikket der sola i Tromsø vil være 95,4 prosent dekket av månen. 

Se møtet med den entusiastiske matematikeren i videoen i denne saken. 

Den tidligere astromnomiforeninglederen gestikulerer, forteller historier og snakker svært så begeistret om naturfenomenet. 

20 centimeter - Plutselig seiler månen opp foran solskiva som en skygge, og du ser dynamikken, bevegelsen, i våre viktigste planeter; sola og månen. Du ser de plutselig krysser hverandre. Det er et så rart dobbeltfenomen, at de to er nesten like store.

Øverst i observatoriet på Vitensenteret er både et linseteleskop og et speilteleskop, som begge skal filme solformørkelsen mens den skjer i morgen. 

- Den største har 20 centimeter åpning, og kan gi et godt bilde av svake objekter. Det gir et utmerket bilde av sola. 

- Takket være ny teknologi har det blitt enklere å drive med. Det har blitt morsommere å drive med, for før frøs man bare. Nå kan man stille inn instrumentene, fjernstyre teleskopene og ha det varmt inne, sier han. 

Helst på Svalbard?  Professoren er opprinnelig fra Trondheim, men har bodd her i Tromsø i en årrekke. I morgen skulle han kanskje aller helst ha vært på Svalbard, det eneste stedet der man kan oppleve en total solformørkelse, men han synes det er ganske fint å skulle se formørkelsen fra Tromsø også. 

- Tromsø får 95 prosent, det er ikke så verst det heller. 

- Men du er i knipe om du ikke har slike briller i morgen, sier han og viser fram de han har på nesa. 

- Det er ikke bra å stå og glo på sola.

Med det svarte solfilteret blir alt annet svart, og sola kan ses perfekt uten å blende øynene.
 
I Tromsø er det så godt som utsolgt for solformørkelsesbriller, og for mange kommer det kanskje brått på at man måtte huske gå til innkjøp av spesiallagde briller før morgendagen. 

Men i grunnen har man ingen unnskyldning. 

- Denne dagen har man visst om i hundrevis av år, forteller astronomen. 

- God værmelding nå Grunnen til at man kan vite nøyaktig, helt ned til minuttet og sekundet, når solformørkelsen skal skje hvor i landet, er takket være en god, gammeldags ligning. 

LES SAKEN: Før satt man med et fem sider langt mattestykke for å finne ut når neste solformørkelse ville skje

Den internasjonale skolen i Tromsø skal også være med på morgendagens tilstelninger på takterassen på Vitensenteret. 

- Det blir et bra og stort opplegg, sier professoren. 

- Værmeldingen er god nå, så er vi heldige blir det veldig, veldig bra. 

LES OGSÅ: Solformørkelsen gjør at alt dyreliv stopper helt opp klokka 10.48 i Bergen. Klokka 11.08 stopper alt i Tromsø.

Dagbladet følger solformørkelsen direkte gjennom hele fredagen. Vi går live fra Solobservatoriet på Harestua i Oppland, Vitensenteret i Tromsø, vårt studio i Oslo, og vil også få direktebilder fra Longyearbyen på Svalbard. Følg sendingen direkte fra klokka 09.45!