Forbereder slaget mot Mursis tilhengere

Egyptisk TV rapporterer at myndighetene vil starte blokkeringen rundt protestleirene innen 48 timer. Politiet skal ha brukt tåregass for å spre demonstrantene.

PROTEST: Muhamed Mursis tilhengere i protest ved området rundt Rabaa-moskeen fredag etter bønnen i Kairo. Foto: EPA/KHALED ELFIQI
PROTEST: Muhamed Mursis tilhengere i protest ved området rundt Rabaa-moskeen fredag etter bønnen i Kairo. Foto: EPA/KHALED ELFIQIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Egypts regjering har beordret politiet til å blokkere tilgang til protestleirene satt opp av Mursi-tilhengere meldes det i rapporter fra statlig TV, skriver BBC.

Vil begynne innen to døgn Ifølge Al-Jazeera ble det under en statlig TV-sending på fredag sagt at beleiringen rundt to leirer i Kairo-området vil begynne innen 48 timer. I sendingen ble det sagt at myndighetene vil la folk dra, men ikke la noen flere slippe inn.

Egypts regjering skal tidligere ha uttalt at protestleirene representerer en trussel mot egypts nasjonale sikkerhet.

Blokkeringen av leirene betyr at det endelige slaget mellom de militære og tilhengerne av den avsatte president Muhamed Mursi kan være i gang. Den provisoriske regjeringen som sitter på de militæres nåde har i mer enn en uke lovet å fjerne Mursi-tilhengerne fra områdene ved Rabaa-moskeen, der flere tusen har slått leir siden kuppet for en måned siden.

Mursis tilhengere har på sin side lovet å demonstrere til deres mann slipper fri.

Trosser advarsler Tusenvis har trosset advarsler fra myndighetene om å fjerne seg fra protestleirene i Kairo utenfor Rabaa-moskeen. Hundrevis av Mursis støttespillere har blitt drept i sammenstøt siden han ble styrtet av de militære 3. juli. Mer enn 80 ble skutt og drept nær Rabaa-moskeen forrige uke, skriver BBC.

Politiet skal fredag ha avfyrt tåregass i en forstad til Kairo for å spre Mursis tilhengere, etter at de skal ha prøvd å storme Media Production City, som er et informasjons- og mediehus nær Kairo, der blant annet flere tv-kanaler holder til, melder Al-Jazeera.

- Må være en politisk løsning - Hærsjef Abdel Fattah al-Sisi forstår at det må finnes en politisk løsning på Egypts krise, sier Mohamed ElBaradei i et intervju publisert fredag, der ElBaradei legger til at generalen ikke har planer om å stille som presidentkandidat.

- Han forstår at det må være en politisk løsning. Men selvfølgelig har han et ansvar for å beskytte landet når det gjelder sikkerhet. Og hæren er på kanten, skal ElBaradei ha uttalt til Washington Post.

ElBaradei sa også at protestleire satt opp av Det muslimske brorskap i Kairo skulle avskaffes gjennom dialog, etter at innenriksdepartementet har advart om at det vil bli satt i gang tiltak for å spre demonstrantene.

- Jeg ønsker ikke å se noe mer blodsutgytelse. Ingen ønsker det. Vi gjør vårt beste, sier ElBaradei ifølge Al-Jazeera.

- Jobber for en fredelig løsning - USA og andre nasjoner jobber hardt for å bringe Egypts polariserte parter sammen for å finne en fredelig løsning på den nåværende krisen, sier USAs utenriksminister John Kerry, ifølge Reuters.

Kerry skal også ifølge nyhetsbyrået AP ha sagt at den midlertidige egyptiske regjeringen bør respektere fredelige demonstranter, og at demonstrantene har et ansvar for å ikke hindre Egypt i å bevege seg fremover.