Forbereder slaget om Bagdad

Koalisjonsstyrkene rykker fram igjen. Det avgjørende slaget om Bagdad kan komme når som helst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går morges begynte den første marinedivisjonen å bevege på seg igjen. De 20 000 amerikanske soldatene i divisjonen beveget seg mot byen Kut sørøst for Bagdad for å sikre den østlige fronten i slaget om hovedstaden.

De amerikanske krigsplanleggerne har ifølge Washington Post bestemt seg for å tilintetgjøre Saddams Bagdad-divisjon som er stasjonert i byen. Det må de ifølge planleggerne gjøre om de skal kunne omringe Bagdad.

Den irakiske divisjonen består av opptil 12 000 soldater, to tanksbataljoner, og svært mye artilleri. Derfor har koalisjonens flystyrker konsentrert mye av bombnigen om Bagdad-divisjonen de siste dagene.

- Divisjonen har ekstremt mye artilleri, og for å være ærlig har det bekymret oss mest, sier marinekrigsplanleggeren George Smith til avisa.

Skal vi tro på den amerikanske etterretningen har bombetoktene vært svært vellykket sett med amerikanske øyne. Etterretningen anslår at opptil 75 prosent av alt artilleriet i divisjonen har blitt ødelagt i bombingen. Samtidig hevder luftvåpenet at de har tatt livet av halvparten av divisjonens soldater.

Lite motstand

Da amerikanerne startet framrykkingen i går møtte de lite eller ingen motstand fra Bagada-divisjonen, hevder marinehovedkvarteret.

- Enten gjemmer de seg, eller så tok vi virkelig livet av alle sammen med luftangrepene, sier nestlederen for marinens operasjoner i Irak, oberst Paddy Gough.

Republikanergarden forkrøples

Den siste uka har sandstormer og dårlig vær tvunget koalisjonsstyrkene til å holde seg i ro. Tidligere rapporter antydet også at koalisjonens soldater var svært slitne, og at framrykkingen mot Bagdad hadde gått for fort.

I løpet av uka bakkesoldatene har holdt seg i ro har luftangrepenes intensitet steget dag for dag. Størstedelen av den fryktede Republikanergarden er stasjonert utenfor Bagdads bygrenser, og koalisjonen hevder at de kan ha slått ut rundt halvparten av de seks divisjonene som forsvarer hovedstaden.

Amerikanske myndigheter trykker informasjonen til brystet.

- De blir angrepet fra lufta, de blir presset på bakken, og når tida er inne kommer de ikke til å være der, sa en selvsikker forsvarsminister Rumsfeld på en pressekonferanse i går.

Tar kontroll rundt Bagdad

I løpet av onsdag morgen ble det meldt at den første marinedivisjonen hadde tatt kontroll over hovedveien mot Bagdad og dne strategisk viktige brua over Tigris ved byen Kut.

Samtidig meldes det om kraftig artilleri-ildgivning fra selve byen, og irakerne har fortsatt kontrollen over den viktige handelsbyen. For å hindre at byen brukes som base for ødeleggende irakiske angrep mot koalisjonens forsyningslinjer planlegger amerikanerne å ta kontroll over byen også. Dette kan tvinge dem til å måtte kjempe gatekamper i Kut. Det har koalisjonen foreløpig unngått i det lengste.

Rykker fram fra vest

I morgentimene onsdag rykket amerikanske styrker forbi byen Karbala sørvest for Bagdad. Ifølge amerikansk etterretning har koalisjonen kontroll over alle utfartsårer fra byen, men troppene går ikke inn i den hellige byen.

Karbala ligger bare rundt åtte mil fra Bagdad, og mange mener nå at det avgjørende slaget om hovedstaden har startet.

- Dette er det store slaget, sa en høytstående amerikansk offiser ved sentralkommandoen i Qatar ifølge NTB.

På spørsmål om kampene er et nytt framstøt mot Bagdad, svarte kilden: -Det kan godt være.

Blankofullmakt

Flere britiske aviser hevder at det store slaget bare er dager unna. CNN hevder at president George W. Bush har gitt general Tommy Franks, som leder krigen i Irak, full frihet til å velge når styrkene skal rykke fram mot Bagdad.

RAKETTANGREP: Amerikanske styrker fyrer av et rakettbatteri mot Karbala natt til i dag. Byene sør for Bagdad har vært under kraftig beskytning den siste uka.
RYKKER FRAM: USAs 3. infanteridivisjon har startet framrykkingen mot det mange mener blir det avgjørende slaget om Bagdad.