BOMBEEKSPERTER PÅ PLASS:  Politiet åpner sperringen inn til Høybråten kirkegård for en bil fra eksplosivryddeskolen på Sessvollmoen. Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret.
BOMBEEKSPERTER PÅ PLASS: Politiet åpner sperringen inn til Høybråten kirkegård for en bil fra eksplosivryddeskolen på Sessvollmoen. Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret. Vis mer

Forbereder sprengning av krigsbombe på kirkegård

Graverne på Høybråten skrapet i metall. Sluppet fra bombefly under annen verdenskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Forsvarets bombegruppe fra Sessvollmoen er på vei til Høybråten kirkegård for å uskadeliggjøre det som trolig er en bombe eller stor granat fra annen verdenskrig.

SISTE KL. 15.00: Forsvarets  eksperter forbereder nå å destruere bomben på kirkegården. De må først grave et nytt og dypt hull og dra gjenstanden over dit før sprengning. Det skal dreie seg om sprenglegeme som er sluppet fra fly. Folk på stedet kan ikke gi noe anslag om når operasjonen er gjennomført, sier operasjonsleder Finn Belle i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

- Det var under graving av en grav i morges at en stor metallgjenstand kom til syne på halvannen meters dyp, opplyser assisterende gravlundsjef Johnny Lindberg til Dagbladet.

Politiet ble varslet klokka 07.40 og hele kirkegården er avsperret.

- En spesialist fra Forsvaret har vurdert at det kan være eksplosiver i metallgjenstaden, som er halvannen meter lang.  Der er flere mann fra bombegruppa tilkalt.

- De vil vurdere om den kan fjernes eller må detoneres på stedet, sier operasjonsleder Finn Belle i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Foreløpig har ikke sperringen ført til problemer for trafikken.

- Dersom en sprengning må utføres på stedet, vil trolig et større område bli avsperret. Det kan uansett ta noen timer, sier operasjonslederen.

En om dagen På tross av at det nærmer seg 70 år siden annen verdenskrig var over, har Forsvarets bombeeksperter fortsatt mellom 300 og 350 tilsvarende oppdrag hvert år.

- Det er Forsvarets ammunisjons- og eksplosivryddeskole på Sessvollmoen som har koordineringen av slikt arbeid, med autoriserte eksperter over hele landet. Slik gamle krigseksplosiver dukker opp både til havs og på land, og hyppigst i områder der det var militærforlegninger under krigen, opplyser obertsløytnant Terje Bruøygard til Dagbladet. Han er talsmann for Hæren. 

- Tysk flybombe Ut fra beskrivelsen regner Bruøygard det som mest sannsynlig at det er en tysk flybombe som er gravd fram på Høybråten.

- Da har den sannsynligvis boret seg ned i bakken eller blitt dekt til etter krigen, sier Bruøygard.

I de aller fleste tilfellene blir sprenglegemene destruert uten merkbare eksplosjoner.

 - NESTEN DAGLIG.  Fortsatt blir det årlig avdekket mellom 300 og 350 eksplosiver over hele landet fra annen verdenskrig. De aller fleste blir destruert uten noen hørbar eksplosjon, sier talsmann for Hæren, oberstløytnant Terje Bruøygard. Foto: Forsvaret.
- NESTEN DAGLIG. Fortsatt blir det årlig avdekket mellom 300 og 350 eksplosiver over hele landet fra annen verdenskrig. De aller fleste blir destruert uten noen hørbar eksplosjon, sier talsmann for Hæren, oberstløytnant Terje Bruøygard. Foto: Forsvaret. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer