Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forbereder terrorangrep

Flere hundre medlemmer av gruppa Ansar al-Islam, som rømte fra Irak under krigen, er nå vendt tilbake for å iverksette store terroraksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier USAs administrator i Irak, Paul Bremer.

I et intervju med New York Times sier Bremer at amerikanerne forsøkte å utslette gruppa under krigen, men at mange av dem klarte å ta seg over grensa til Iran. De er nå tilbake i Irak, med amerikanske soldater, eller den amerikanske administrasjonen i landet, som terrormål.

- Etterretningsrapporter hevder at Ansar al-Islam planlegger terrorangrep i stor skala. Og så lenge vi har et stort antall av Ansar-terrorister her, tror jeg at vi må være på tå hev overfor det faktum at vi kommer til å se mer av dette, sier Bremer. Han hevder også at det er mulig at terrorister fra al-Qaida er i Irak, men at det ikke er sikre beviser for det.

Mulla Krekar, som tidligere var leder for Ansar al-Islam, har sagt at han ikke lenger har noen oversikt over hvor mange medlemmer som er igjen av gruppa.

Taus Krekar

Det lyktes ikke Dagbladet å komme i kontakt med mulla Krekar i går, men hans advokat, Brynjar Meling, sier til NTB at mulla Krekar ikke vil uttale seg om Ansar al-Islam.

- Ifølge Krekar må enhver informasjon som dette ses i lys av at amerikanerne har et behov for å rettferdiggjøre måten de stemplet Ansar al-Islam som terrororganisasjon på, og seinere sammen med andre kurdere bidro til helt eller delvis å utslette gruppa, sier Meling.

Bremer, som var leder for antiterrorarbeidet i utenriksdepartementet under Ronald Reagan, hevder også at det er mulig at Ansar al-Islam skaffet teknisk ekspertise for å lage bilbomben som drepte 17 mennesker da den gikk av utenfor den jordanske ambassaden i Bagdad i forrige uke.

- I dette tilfellet så vi en teknikk som vi tidligere ikke har sett i Irak, sier Bremer.

Han legger også vekt på at Ansar al-Islam ifølge okkupasjonsadministrasjonen har en historie av store terrorangrep bak seg, inkludert bilbomber.

Driver ikke med småtteri

- De gjør store ting. De driver ikke med småtteri, sier Bremer, som mener at hovedstrategien for etterretningsagentene nå må være å skaffe nye opplysninger, og gjennomføre raid mot terroristene før de rekker å få gjort stor skade.

- Dette er vanskelig for oss her i Irak, men jeg vil heller slåss mot dem her enn å slåss mot dem i New York, sier han.

ANSAR AL-ISLAMS VERK? USAs administrator i Irak, Paul Bremer, hevder det er mulig at Ansar al-Islam skaffet teknisk ekspertise for å lage bilbomben som drepte 17 mennesker i Bagdad i forrige uke.