Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forberedt på å gripe inn

Utenriksminister Mike Pompeo er klar på at USA vil beskytte sine interesser i regionen.

FORBEREDT: Utenriksminister Mike Pompeo sier at president Trump er forberedt på å gå til krig mot Tyrkia. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix
FORBEREDT: Utenriksminister Mike Pompeo sier at president Trump er forberedt på å gå til krig mot Tyrkia. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix Vis mer

SISTE: Den amerikanske TV-kanalen CNBC modererte i natt norsk tid sitatene fra utenriksminister Pompeo. Det dreier seg ikke lenger spesifikt om et eventuelt angrep på Tyrkia, slik artikkelen deres først ga uttrykk for, men situasjonen i regionen.

Mandag sier USAs utenriksminister Mike Pompeo til CNBC News at president Trump er forberedt på å gå til krig mot Tyrkia på grunn av deres handlinger i Syria, dersom det er «nødvendig».

- Vi foretrekker fred over krig. Men dersom cyberangrep eller militære tiltak er nødvendig, så skal dere vite at president Trump er fullt forberedt på å utføre den handlingen.

Pompeo ønsker ikke å fastslå hva som skal til for å utløse et militært angrep.

- Jeg vil ikke forskuttere presidentens avgjørelse om hvorvidt vi skal benytte oss av den fantastiske kraften i USAs militære styrker, sier Pompeo og legger til:

- Du foreslo de økonomiske kreftene vi har benyttet oss av. Vi vil definitivt benytte oss av det. Vi vil også benytte oss av de diplomatiske kreftene. Det er hva vi foretrekker.

- LA DEM SLÅSS: I en tale sammenligner USAs president Donald Trump Tyrkias angrep på Syria med en slåsskamp som finner sted i skolegården. Video: CNN Vis mer

Våpenhvile

Etter diplomatiske samtaler mellom Pompeo og Erdogan, kom de til enighet om å erklære våpenhvile i de konfliktfylte områdene i fem dager.

I denne perioden skal kurdiske styrker og sivile få muligheten til å trekke seg tilbake fra utsatte områder.

Erdogan har varslet at dersom ikke tilbaketrekningen er gjennomført innen tirsdag kveld, «kommer vi til å starte der vi sluttet og fortsette å knuse terroristenes hoder».

OPPSKRIFT: Han kjefter, smeller og fornærmer, men han gjør det av en grunn. Derfor provoserer USAs president andre med vilje, ifølge ekspertene. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Beordret tilbake soldater

Tyrkias offensiv i nordøstlige deler av Syria startet etter at Trump beordret tilbake 50 soldater fra de aktuelle områdene. Seinere har han beordret over 1000 soldater tilbake fra Syria.

Presidenten har mottatt massiv kritikk for dette både av republikanere og demokrater i Kongressen. Da Demokratenes presidentkandidater møttes til debatt forrige uke uttalte kongresskvinne Tulsi Gabbard at «Trump har kurdernes blod på hendene».

Trump har ved flere anledninger advart Tyrkias president Recep Erdogan om at dersom de ikke viser avmålthet, så kan de forvente reaksjoner fra USA. USA har allerede innført kraftige sanksjoner mot Tyrkia.

BENEKTER: Donald Trump benketer at han ga Tyrkias mektige leder Recep Tayyip Erdogan «grønt lys» til å gå inn i Syria. Foto: CNN Vis mer

Trump-brev

I forrige uke ble et brev, som ble sendt fra president Trump til Erdogan, lekket. Brevet skal ha blitt sendt etter at Trump i en telefonsamtale med Erdogan kunngjorde at han ville beordre 50 soldater tilbake fra Nord-Syria.

Brevet åpner han med «la oss komme fram til en god avtale».

«Du ønsker ikke å være ansvarlig for å slakte tusenvis av mennesker, og jeg ønsker ikke å være ansvarlig for å ødelegge Tyrkias økonomi - og jeg vil det», skriver Trump

Han ber videre Erdogan om å «ikke skuffe verden», og skriver at general Mazloum, lederen for den kurdiske militsen Syrian Democratic Forces, er villig til å forhandle, og til å gi «innrømmelser de aldri tidligere har villet gjøre».

«Historien vil stille deg i et godt lys om du gjør dette på den rette og humane måten. Den vil se på deg som djevelen om det ikke skjer gode ting. Ikke vær en tøffing, ikke vær tåpelig», skrev Trump.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media