FANGET: Israels statsminister vil ha hjem den israelske soldaten Gilad Shalit, og er forberedt på å sette 1000 fanger fri i bytte mot Shalit. Foto: AFP PHOTO/AFP TV/Scanpix
FANGET: Israels statsminister vil ha hjem den israelske soldaten Gilad Shalit, og er forberedt på å sette 1000 fanger fri i bytte mot Shalit. Foto: AFP PHOTO/AFP TV/ScanpixVis mer

Forberedt på å sette 1000 fanger fri for israelsk fange

Israels statsminister vil ha hjem Gilad Shalit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Israels statsminister Benjamin Netanyahu gjorde klart i en TV-tale til det israelske folket at myndighetene i Israel er forberedt på å slippe fri 1000 palestinske fanger i bytte mot den israelske soldaten Gilad Shalit (23), melder den israelske avisa Yedioth Ahronoth.

Netanyahu sa at Shalits situasjon er svært viktig for israelske myndigheter, men at Israel ikke er villig til å betale hvilken som helst pris for å få løslatt soldaten. Tidligere erfaringer viser at mange palestinske fanger som er blitt sluppet fri, har utført terrorhandlinger senere, hevdet Netanyahu i talen.

- I en avtale som ble lagt fram av de tyske forhandlerne, som jeg godtok, var det klart at 1.000 skulle slippes fri. Det er prisen jeg er villig til å betale for å få Shalit hjem, sa han.

- Men jeg forholder meg til to prinsipper: Terroristene må ikke returnere til Judea og Samaria, og ingen erketerrorister blir sluppet fri. Jeg godtar dette, men vi har ikke hørt noe fra Hamas, framholdt statsministeren.

Shalit var 19 år gammel da han ble tatt til fange av Hamas i 2006. I fire år har han blitt flyttet rundt, mest trolig på Gazastripen, og nektet både Shalits familie og Den internasjonale Røde Kors-komiteen å besøke ham.

Familien hans har den siste tida lagt betydelig press på israelske myndigheter for å få ham sluppet fri, og søndag ble det arrangert en 200 kilometer lang solidaritetsmarsj til Netanyahus hjem i Jerusalem. I forrige uke ble det holdt støttearrangementer for Shalit i blant annet Roma og Paris.

• Menneskerettsgruppe: Hamas utsetter Shalit for «grusom» behandling

STOR STØTTE: Søndag ble det arrangert en 200 kilometer lang solidaritetsmarsj til Netanyahus hjem i Jerusalem. Foto: AFP PHOTO / JACK GUEZ / Scanpix
STOR STØTTE: Søndag ble det arrangert en 200 kilometer lang solidaritetsmarsj til Netanyahus hjem i Jerusalem. Foto: AFP PHOTO / JACK GUEZ / Scanpix Vis mer