Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forberedt på blodig valg

NATO-styrken i Kosovo skal økes med 2000 soldater for å kvele uroen i forbindelse med lokalvalgene 28. oktober. Det er uklart hvilke land som skal sende soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er uaktuelt for Norge å øke sin styrke i Kosovo, men den norske bataljonssjefen Steinar Hannestad ber om forsterkninger i det norske området.

Allerede i forbindelse med president- og parlamentsvalget i Jugoslavia 24. september kan det bli uro i Kosovo. Denne uka fortalte en serbisk talsmann at regimet i Beograd vil åpne 500 valglokaler i de serbiske områdene i Kosovo. FNs øverste leder i Kosovo, Bernard Kouchner, avgjør om folket i Kosovo skal få delta i det serbiske valget.

Opptakten til lokalvalgene i Kosovo 28. oktober har allerede ført til økt vold.

- Vi registrerer allerede nå flere voldsepisoder knyttet til valgkampen. For å sikre et fritt og demokratisk valg må vi ha flere soldater på plass, sier talsmann for NATO-styrken KFOR i Kosovo, major Scott A. Slaten.

KFOR-styrken i Kosovo består av 38000 soldater. NATO har sagt ja til å øke styrken med 2000 soldater fram mot valget, men det er ennå ikke klart hvilke land som vil bidra.

- Det jobbes intenst med å finne de nødvendige ressursene, og det haster med en avklaring, sier Slaten.

Ikke flere norske

Oberstløytnant Steinar Hannestad har bedt KFOR-ledelsen om forsterkninger i de delene av Drenica-dalen som norske soldater kontrollerer. Selv om det ikke bor serbere i dette området, har det vært flere tilfeller av vold mellom tilhengere av ulike albanske partier. I begynnelsen av august ble seks representanter for det moderate partiet LDK drept i Kosovo.

Det pågår en beinhard rivalisering mellom LDK, som ledes av Ibrahim Rugova, og partiet til UCK-lederen Hacim Thaci. Da NATO rykket inn i Kosovo i fjor, tok Thacis parti kontrollen over de fleste kommunene i Kosovo, posisjoner de nødig gir slipp på, men som nå er på valg.

- Det er ikke aktuelt å øke det norske styrkebidraget til Kosovo, så eventuelle forsterkninger må komme fra andre land, sier Hannestad.

Bare en måned før valget erstattes den nåværende norske kontingenten i Kosovo med nye soldater. I dag består den norske KFOR-bataljonen av soldater med erfaring fra internasjonal tjeneste. Gjennomsnittsalderen er 26 år. Den nye bataljonen settes sammen av yngre soldater uten den samme internasjonale erfaringen.

Blodig valg

De Beograd-tro gruppene har også stått bak press og fysiske angrep på moderate serbere som ønsker å delta i valget.

- Vi er også svært bekymret for tendensene til økt vold mellom ulike albanske politiske fraksjoner og må legge om sikkerhetsopplegget ut fra dette, sier Slaten.