- Forberedt på det verste

Det er så mange ukjente faktorer i leteaksjonen etter de fire savnede mennene på Svalbard at sykestua er forberedt på det verste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vet så lite. De fire er forsvunnet i et bratt og farlig lende med mange bresprekker. De har snart vært ute i to døgn under ekstreme værforhold. Vi er nødt til å ta utgangspunkt i at det verste kan ha skjedd. Derfor styrker vi beredskapen ved sykestua, sier overlege Mads Gilbert. Han leder gruppen på åtte spesialister fra Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

Sterkt nedkjølt

Med seg til Longyearbyen har gruppen gjenopplivingsutstyr, blant annet en hjerte- lungemaskin som kan brukes til gradvis oppvarming av blodet til en sterkt nedkjølt person.

- Hvis kroppen er så kraftig nedkjølt at pasienten har sluttet å puste, vil det ta for lang tid å varme opp kroppen utenfra, sier Gilbert.

Det var ved hjelp av denne metoden leger ved det daværende Regionsykehuset i Tromsø i 1999 klarte å redde den svenske legen Anna Elisabeth Bågenholm som hadde en kroppstemperatur på 13,7 grader ved ankomst sykehuset etter en skiulykke i Narvik.

Toppet team

Gruppen fra Tromsø består av en anestesilege og en hjertekirurg. Senere onsdag reiser ytterligere en lege, operasjonssykepleier, anestesisykepleier og to spesialister til Longyearbyen. De kommer i tillegg til et personale på elleve ved den lokale sykestua.

- Det betyr at vi kan toppe teamet med 20-25 spesialister. Vi frykter mest skader og nedkjøling, sier Mads Gilbert og overlege Søren Nissen ved sykestua.

Kapasiteten er ikke den samme som ved UNN i Tromsø, men ved å flytte ut spesialister og det mest nødvendige utstyr håper legeteamet å kunne behandle eventuelle skader eller nedkjølinger i Longyearbyen, og dermed kunne spare tre livsviktige timer i forhold til transport til Tromsø.

Et luftambulansefly er også satt stand by i beredskap ved Longyearbyen lufthavn dersom syketransport skulle bli aktuelt.

To av de savnede er nordmenn, de to andre er svenske statsborgere.

(NTB)