Forberedt på masseutmeldelser av statskirken

Trond Giske tror 100 000 nordmenn kan stå feilaktig oppført som medlemmer av statskirken.

FEIER FOR KIRKEDØRA: Kulturminister Trond Giske sier det er nødvendig å få en bedre oversikt over hvem som skal stå i Den norske kirkes registre. Foto: Bjørn Langsem
FEIER FOR KIRKEDØRA: Kulturminister Trond Giske sier det er nødvendig å få en bedre oversikt over hvem som skal stå i Den norske kirkes registre. Foto: Bjørn LangsemVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før det forestående kirkevalget, er det for første gang sendt ut stemmesedler til alle de mer enn tre millioner nordmennene som er registrert i statskirka. Det har gitt en overraskelse til mange som har meldt seg ut, eller som mener de aldri burde vært i registeret.

Nå sier kulturministeren at de antar at svært mange kan være feilaktig oppført.

Massiv opprydding
— Vi er forberedt på at det kan komme opp mot 100 000 strykninger. Dette er den største og mest massive oppryddinga som er gjort, sier Trond Giske til Dagbladet.

Også for to år siden, ble det ryddet opp, etter at flere tusen nordmenn som var innmeldt i andre trossamfunn, også var oppført i kirkas register.

Giske har forståelse for at folk har reagert på å få stemmeseddel i posten når de aldri har vært verken døpt eller hatt med kirka å gjøre.

Men han mener prosessen med å sende brev til alle, er nyttig og nødvendig.

Da kirkas felles medlemsregister ble etablert i 1998, la departementet folkeregisteret til grunn. Ikke-medlemmer skulle lukes ut
etter hvert. I år ble det satt av penger til en stor ryddesjau.

Brukte 23 millioner
Staten har brukt 23 millioner kroner på å sende brevene. Giske forsvarer kostnaden med behovet for oppmerksomhet rundt valget, og nødvendigheten av å rydde opp i registeret.

De siste dagene har mange prester og lokale menighetskontorer fått hissige tilbakemeldinger.

— Jeg skjønner at folk reagerer. Det å stå i registeret til et trossamfunn er så viktig at det bør være korrekt. Men jeg synes ikke folk skal reagere på at vi har sendt ut stemmesedler. Det har vi gjort nettopp for å få en oversikt, sier Giske.

Sammen med valgkortet ligger en ferdig frankert konvolutt til bruk for dem som feilaktig er oppført som medlem. Skal man melde seg ut, må man bruke en egen blankett.

Han påpeker at medlemmer av statskirka er registrert i kirkebøkene lokalt rundt om i landet, og at en dermed ikke nødvendigvis er registrert som medlem, selv om en feilaktig er registrert i sentralt, og har mottatt stemmekort.

Giske oppfordrer alle som har fått stemmekortet — som skulle ha det, til å delta i kirkevalget.

Skulle 100 000 nordmenn strykes fra registeret, vil det også få økonomiske konsekvenser for andre norske trossamfunn. Støtten per medlem beregnes ut fra overføringene kirka får via statsbudsjettet, delt på antall statskirkemedlemmer.