Forberedt på ny uro i kveld

Aktivistene skal møtes klokka 22 for å «ta gatene tilbake».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN / OSLO (Dagbladet.no): En fredelig demonstrasjon i København i ettermiddag løste seg  opp ved 18.30-tiden. Siden har det vært fredelig i gatene i den danske hovedstaden, men politiet har fortsatt full beredskap.

Både politiet og kilder i aktivistmiljøet er forberedt på at uroen kan blusse opp igjen seinere i kveld.

Dagbladet.no kjenner til at en kjerne av aktivistene skal møtes igjen på Nørrebro klokka 22 for å diskutere hvordan de skal «ta tilbake gatene».
Politiet kjenner også til ryktene om denne planlagte samlingen.

Anslagene om hvor mange som deltok i ettermiddag, varierer mellom 2000 og 6000, men det er vanskelig å si nøyaktig hvor mange mennesker som samlet seg på Rådhuspladsen for å protestere mot at politiet ryddet Ungdomshuset torsdag morgen.

Etter flere appeller, marsjerte folkemengden videre mot Nørrebro park.

Det var en fredelig og lovlig demonstrasjon denne gang, i motsetning til gatekrigen i natt og natt til fredag. Både barn, voksne og besteforeldre deltar, og ikke bare personer fra miljøet, men også den jevne danske va ute og viste sin sympati for saken.

- Helt forferdelig

Folketingspolitiker Line Barfod for Enhedslisten avsluttet sin tale med å oppfordre demonstrantene til ikke å bruke vold.

 FLERE TUSEN PÅ RÅDHUSPLADSEN: Demonstrerer fredelig. Foto: Øistein Monsen
FLERE TUSEN PÅ RÅDHUSPLADSEN: Demonstrerer fredelig. Foto: Øistein Monsen Vis mer

- Det er helt forferdelig det som nå skjer med København. Det hadde ikke trengt å bli som dette. Når man kaster noen ut uten at det finnes et alternativ, så blir det bruk, sa Barfod, som mener at overborgmester Ritt Bjerregaards må ta på seg skylda for at det ikke er funnet noen løsning i saken.

Venter bråk i kveld

- Dette blir sannsynligvis ikke en demonstrasjon med mye bråk. Det kan imidlertid bli verre i kveld, på grunn av massearrestasjonene i formiddag, da politiet arresterte utlendinger og den såkalte lovgruppa som hjelper de arresterte, sier Dagbladet.nos reporter på stedet, Øistein Monsen.

Modkraft.dk, Ungdomshuset.dk og Politi.dk kan du følge utviklingen.

Forberedt på ny uro i kveld
LEGGER SKYLDA PÅ OVERBORGMESTEREN: Mange mener Ritt Bjerregaard må ta på seg skylda for at det ikke er funnet en løsning i striden om Ungdomshuset.
STILLE 21.30: Politiet har stengt tilførselsveien til Ungdomshuset i Jagtvej 69. En halv time før det nye varslede møtet mellom aktivister, var det fortsatt fredelig og lite folk på Nørrebro.