Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forberedt på «Obama-ran» utenfor Oslo

Politiet advarer kriminelle som har fikse ideer.

- IKKE STRATEGISK: Selv om mange av politifolkene som ville rykket ut for eksempelt til et væpnet ran eller stort kunsttyveri er i Obama-beredskap 9.-11. desember, understreker politiet at de har nok ressurser til å håndtere en stor hendelse i tillegg til presidentbesøket. Arkivfoto: Cornelius Poppe / SCANPIX
- IKKE STRATEGISK: Selv om mange av politifolkene som ville rykket ut for eksempelt til et væpnet ran eller stort kunsttyveri er i Obama-beredskap 9.-11. desember, understreker politiet at de har nok ressurser til å håndtere en stor hendelse i tillegg til presidentbesøket. Arkivfoto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Den jevne lommetyv holder seg nok hjemme når en amerikansk president og Secret Service er på norgesbesøk, men politiet tør ikke utelukke at mer hardbarkede kriminelle vil benytte anledningen.

- Ordinær tjeneste
Politifolk som er eksperter på utenlandske kriminelle, ransmiljøer og de norskpakistanske gjengene er blant mannskapene som utgjør tidenes sikkerhetsoperasjon på norsk jord når Barack Obama ankommer Oslo.

Samtidig er spesialister på væpnede oppdrag og mye annet mannskap rekvirert fra en rekke andre politidistrikter til Oslo sentrum.

Politiet har innsett at dette kan gi inntrykk av at resten av landet har svekket beredskap i den intense desemberuka, men bedyrer at det skjer i svært liten grad.

- Ordinære tjenester går sin gang i alle andre politidistrikter. De  har avgitt personell på en måte som ikke utfordrer smertegrensene opp mot de daglige utfordringene de har, sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt.

LES OGSÅ: Får svenske spesialbiler mot Obama-demonstranter

- Ikke særlig strategisk
Fredriksen legger imidlertid ikke skjul på at politiet er bevisst på at kriminelle kan tenkes å utnytte den uvanlige bemanningssituasjonen - for eksempel ved å planlegge store, væpnede ran eller milliontyverier helt andre steder enn i Oslo sentrum.

- Vi har tenkt disse tankene, og har veldig gode muligheter til å reagere raskt, sier stabssjefen.

Seksjon for organisert kriminalitet i oslopolitiet bistår blant annet med sivilkledde spanere i sikkerhetsopplegget ved Obamas besøk. Men særlig i denne politiavdelingen er det en klar todeling mellom Obama-operasjonen og mannskaper som har ansvaret for etterretning i Oslos underverden forøvrig, får Dagbladet opplyst.

Bestemte miljøer blir holdt under oppsikt nettopp med tanke på at noen kan ha fått for seg at hele politiets oppmerksomhet er rettet mot presidentsikkerheten, og at responsen vil være treg på et sjokkbrekk eller ran i et annet distrikt.

- De som eventuelt har slike planer er ikke særlig strategiske om de iverksetter dem i denne perioden. Hvis det skulle skje store ting samtidig som Obamas besøk, har vi allerede satt vår operative stab, har mye mer ressurser enn vanlig, og kan i aller høyeste grad styre det som trengs i en annen retning, sier Fredriksen til Dagbladet.

Kriminaliteten går ned
Heller ikke tidligere politioverbetjent, nå konsulent, Finn Abrahamsen tror staben vil få større problemer med å omdisponere mannskaper, nettopp fordi nesten alt som kan krype og gå av politi allerede er i høy beredskap.

- Om det skjer en alvorlig ulykke eller noe tilsvarende blir det dramatisk, men dette er noe man aldri kan gardere seg mot. Man har ikke ubegrenset med resssurser, men politiet har en reserve med tanke på andre oppgave, sier Abrahamsen til Dagbladet.

For hovedstadens del forventer politiet at sikkerhetsopplegget har en betydelig prevantiv effekt også utenfor sentrumskjernen.

- Generelt sett går kriminaliteten ned i hele Oslo politidistrikt når vi har så store operasjoner, sier stabssjef Fredriksen.

TIDENES SIKKERHETSOPERASJON: Onsdag var blant andre representanter for Beredskapstroppen på befaring på Grand Hotel, der det er ventet at Barack Obama skal bo under besøket.
Foto: Morten Holm / Scanpix
TIDENES SIKKERHETSOPERASJON: Onsdag var blant andre representanter for Beredskapstroppen på befaring på Grand Hotel, der det er ventet at Barack Obama skal bo under besøket. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media