Forberedt på tre måneder lang krig

- Vi er beredt til skarpe oppdrag, det er dette vi har trent på, sier oberstløytnant Solheim. I morgen reiser de.

KLAR FOR OPPDRAG: Oberstløytnant Bård Reidar Solheim skal lede de norske styrkene som drar for å kjempe i Libya. Foto: FORSVARET
KLAR FOR OPPDRAG: Oberstløytnant Bård Reidar Solheim skal lede de norske styrkene som drar for å kjempe i Libya. Foto: FORSVARETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BODØ/OSLO (Dagbladet): De norske styrkene som skal delta i operasjonene i Libya, gjør nå de siste forberedelsene i Norge.

Allerede i morgen setter de kursen mot Middelhavet.

Statsminister Jens Stoltenberg varslet i går at Norge vil sende seks F16-fly, og disse vil dra fra Bodø og Ørlandet.

Reiser i morgen - De første flyene tar av i løpet av formiddagen i morgen. Da vil vi dra til en base enten på Kreta eller i Italia, sier stasjonssjef brigader Per-Egil Rygg.

Forsvaret åpnet i dag portene for pressen ved Luftforsvarets hovedflystasjon i Bodø. En fortropp har allerede reist nedover, for å finne ut hvor de norske styrkene skal ha base.

- Vi er ydmyke overfor oppdraget vi er tildelt, sier Rygg.

Totalt vil rundt 120 nordmenn dra nedover. I tillegg til piloter vil det blant annet være teknikere, sikkerhetspersonell og pressemedarbeidere.

- Vi vet ikke så mye om hva slags oppdrag vi får ennå, men vi kan bidra med både «luft til luft»- eller «luft til bakke»-oppdrag. Eller informasjonshentende oppdrag, sier Rygg.

Trent for dette Oberstløytnant Bård Reidar Solheim vil være leder for de norske styrkene der nede. Han har mangeårig bakgrunn som F16-flyger og har tidligere ledet norske operasjoner i utlandet, blant annet i Afghanistan.

- Jeg har ikke rukket å få noen magefølelse for dette ennå. Vi har fått kort varsel, men det er en veldig positivitet blant de som drar. Vi er beredt til skarpe oppdrag, det er dette vi har trent på. Vi er godt forberedt, sier Solheim.

Kort tid etter det internasjonale toppmøtet i Paris i går kveld startet angrepene mot Libya og Muammar Kadhafis styrker. Det siste døgnet har franske, britiske og amerikanske styrker tatt ut flere strategiske mål.

- Vi er rustet til å være der i tre måneder, men vi vet lite om hvor lenge oppdraget vil vare, sier Solheim.

Dagbladet kommer tilbake med mer fra Bodø.