Forberedt på vaksineterror i Norge

Setter inn Forsvaret for å beskytte fugleinfluensa-vaksiner mot terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Norske myndigheter frykter for terror og tyveri mot vaksinelagre dersom en pandemi skulle bryte ut.

- Vi forbereder oss på å skulle kunne takle den aller verste situasjonen. Her kan du tenke deg alt fra terrorhandlinger til tyveri, sier direktør Geir Stene-Larsen ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet.no.

«Under en pandemi kan man anta at deler av befolkningen vil være svært opptatt av å få vaksine til seg og sine nærmeste, og vil kunne gå til ekstreme handlinger for å få tilgang til vaksine,» skriver myndighetene i Nasjonal beredskapsplan for pandemisk influensa som ble lagt går. Pandemiplanen (PDF).

Sikkerhetstiltak

Ifølge pandemiplanen vil det være behov for strenge sikkerhetstiltak rundt produksjon og levering av vaksiner ved en pandemi. Myndighetene varsler derfor at de vil kunne sette inn politimannskaper og styrker fra Forsvaret for å forsvare vaksiner i Norge.

«Dette gjelder både ved lagring sentralt, under transport og ved lagring og under vaksineringen ute i kommunene. Dette må først og fremst ivaretas av politiet og Forsvaret,» heter det i planen.

- Ved en pandemi kan man tenke seg at mange kan betale store summer for å sikre seg en vaksine. Produsenten har allerede sørget for beskyttelse i eget land, og vi vil ha sikkerhetstiltak rundt vaksinene i Norge, sier Stene-Larsen.

Pandemiøvelse

MILITÆRE MANNSKAPER kan bli satt inn for å beskytte vaksiner dersom det blir en nasjonal krisesituasjon i forbindelse med en pandemi. Her norske soldater på T-banen i Oslo under NATO- øvelsen «Strong Resolve» i 2002. Foto: Scanpix/Reuters
MILITÆRE MANNSKAPER kan bli satt inn for å beskytte vaksiner dersom det blir en nasjonal krisesituasjon i forbindelse med en pandemi. Her norske soldater på T-banen i Oslo under NATO- øvelsen «Strong Resolve» i 2002. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

Før jul hadde norske myndigheter en større pandemiøvelse, der også beredskapen i politiet og Forsvaret inngikk. Det er blant annet erfaringene fra denne øvelsen som nå skal brukes videre i beredskapsplanleggingen i forkant av en eventuell pandemi.

Politidirektoratet bekrefter at det kan bli aktuelt å sette inn militære mannskaper i en krisesituasjon med mange syke og akutt mangel på vaksiner .

- Vi ser nå på hvordan vi skal implementere dette ute i politidistrikene. Dette inngår som naturlige elementer i den sivile beredskapsplanleggingen i samfunnet, sier politimester Ole Petter Parnemann i Politidirektoratet til Dagbladet.no.

Helse- og sosialdirektatet kunne i dag ikke kommentere saken.