Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forberedt på vaksineterror i Norge

Setter inn Forsvaret for å beskytte fugleinfluensa-vaksiner mot terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Norske myndigheter frykter for terror og tyveri mot vaksinelagre dersom en pandemi skulle bryte ut.

- Vi forbereder oss på å skulle kunne takle den aller verste situasjonen. Her kan du tenke deg alt fra terrorhandlinger til tyveri, sier direktør Geir Stene-Larsen ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet.no.

«Under en pandemi kan man anta at deler av befolkningen vil være svært opptatt av å få vaksine til seg og sine nærmeste, og vil kunne gå til ekstreme handlinger for å få tilgang til vaksine,» skriver myndighetene i Nasjonal beredskapsplan for pandemisk influensa som ble lagt går. Pandemiplanen (PDF).

Setter inn vaktstyrker

Ifølge pandemiplanen vil det være behov for sterk sikkerhet rundt produksjon og levering av vaksiner ved en pandemi. Myndighetene varsler derfor at de vil kunne sette inn politimannskaper og styrker fra Forsvaret for å forsvare vaksiner i Norge.

«Dette gjelder både ved lagring sentralt, under transport og ved lagring og under vaksineringen ute i kommunene. Dette må først og fremst ivaretas av politiet og Forsvaret,» heter det i planen.

Verdifullt

- Ved en pandemi kan man tenke seg at mange kan betale store summer for å sikre seg en vaksine. Produsenten har allerede sørget for beskyttelse i eget land, og vi vil ha sikkerhetstiltak rundt vaksinene i Norge, sier Stene-Larsen.

 VERDIFULL VAKSINE: Norske myndigheter setter inn store sikkerhetsressurser i å beskytte H5N1-vaksinelagre. Foto: SCANPIX
VERDIFULL VAKSINE: Norske myndigheter setter inn store sikkerhetsressurser i å beskytte H5N1-vaksinelagre. Foto: SCANPIX Vis mer

Før jul hadde norske myndigheter en større pandemiøvelse, der også beredskapen i politiet og Forsvaret inngikk. Det er blant annet erfaringene fra denne øvelsen som nå skal brukes videre i beredskapsplanleggingen i forkant av en eventuell pandemi.

- Vi ser nå på hvordan vi skal implementere dette ute i politidistrikene. Dette inngår som naturlige elementer i den sivile beredskapsplanleggingen i samfunnet, sier politimester Ole Petter Parnemann i Politidirektoratet til Dagbladet.no.

Helse- og sosialdirektatet kunne i dag ikke kommentere saken.

FORBEREDT: Direktør i Folkehelseinsituttet, Geir Stene Larsen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media