Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forberedte bevisfusk

Statsadvokat Lars Frønsdal mener at Fredrik Fasting Torgersen forberedte fusk med bevis for å få drapssaken gjenopptatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er helt åpenbart. Torgersen fikk, etter at han ble dømt i 1958, filt bort furer på tennene i underkjeven, som var særlig sentrale i å knytte ham til bittet i den drepte jentas bryst, sier Frønsdal.

Borgarting lagmannsrett avslo i går Torgersens anmodning om å få draps- og voldtektssaken fra 1958 opp på nytt.

Frønsdals uttalelser til Dagbladet knytter seg til en avstøpning av Torgersens tenner fra 1960, som dukket opp i fjor sommer.

Forsvunnet

Før rettssaken i 1958 ble det tatt en avstøpning av Torgersens tenner. På Torgersens initiativ tok fengselstannlege Arnold Stensland et nytt avstøp i 1960. En rapport fra Odontologisk fakultet i Oslo konkluderer med at furene her er enten slipt eller filt bort.

Torgersen nektet for det. Han fikk tatt 1960-avstøpningen fordi han ikke hadde tillit til politiet, ifølge Stensland.

Vanskelig

Lagmannsretten finner det påfallende at Torgersen sjøl aldri har lagt fram 1960-avtrykket.

- Tannbittbeviset var svært sentralt i gjenopptakelsessaken til Torgersen fra 1970-årene. Dersom Torgersen mente at modellen fra 1960 kunne gi et korrekt bilde av hans tenner i 1958, og at han samtidig ikke hadde tillit til modellene som de rettsoppnevnte sakkyndige har benyttet, er det vanskelig å forstå at 1960-modellen ikke er nevnt tidligere, skriver dommerne.

Sjokkert

Frønsdal mener at Torgersen skjønte at hele forsøket var for dumt, og at han håpet at det kunne gå i glemmeboka.

- Det sier litt at Torgersens folk satt på dette bevismaterialet i tre måneder, før det etter press ble overlevert til påtalemyndigheten, sier han.

Fem rettsoppnevnte rettsodontologer har nå konkludert med at det er overveiende sannsynlig/meget sannsynlig at bittet i jentes bryst er avsatt av Torgersen.

Torgersens forsvarer, advokat Erling Moss, sier til NTB at han er sjokkert over kjennelsen. Torgersen har tidligere uttalt til Dagbladet at han om nødvendig vil gå helt til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen med saken sin.

NEKTER: Fredrik Fasting Torgersen avviser at han har fusket med bevis, ved å file tennene sine.