- ENGASJERT: Trond Petter Kolset (30) på jobb blant den afghanske befolkningen. Kolset beskrives som svært opptatt av situasjonen i Afghanistan. Foto: Forsvaret
- ENGASJERT: Trond Petter Kolset (30) på jobb blant den afghanske befolkningen. Kolset beskrives som svært opptatt av situasjonen i Afghanistan. Foto: ForsvaretVis mer

Forberedte familien på at han kunne bli drept

Trond Petter Kolset (30) beskrives som en engasjert mann som motiverte sine medsoldater i felten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Det ble tent lys og lagt ned blomster for Trond Petter Kolset (30) som ble drept av en selvmordsbomber i Afghanistan i går.

- Det var et sjokk for dem å få en slik melding. Slik hendelser er meningsløse og tragiske, sier prestevikar Ann Kristin Avdem Omberg i Nord-Innherad prosti.

Hun fungerer som talsperson for familien til Kolset og har løpende kontakt med foreldrene og søsknene i Steinkjer. De ønsker ro og hvile i situasjonen de er i.

- Han var veldig glad i jobben sin i Afghanistan. Han var svært engasjert og glad i Afghanistan og folket der nede , sier hun.

Trond Petter Kolset har også tidligere vært på oppdrag i Afghanistan, bekrefter informasjonsoffiser i Forsvaret Christian Øverli.

- Det stemmer at han har vært der på oppdrag tidligere. Han har da vært der som vanlig soldat, ikke som en del av etterretningen. Så vidt jeg vet jobbet han innenfor logistikk, sier Øverli.

- Av venner blir han beskrevet som en hedersmann som motiverte sine kamerater i felten, sier Omberg.

- Forberedte familien
Hun forteller at familien har tette bånd og står samlet i sorgen.

- Han orienterte familien grundig om jobben han gjorde i Afghanistan. Han forberedte familien også om risikoen og at slike ting kunne skje. Så familien kjente godt hva han var med på. Samtidig, det blir et sjokk for familien uansett hvor forberedt man er på en slik hendelse, sier presten.

Kolset var på vei til den norske leiren i Maymaneh da angrepet skjedde. I leiren ventet samboeren hans som også tjenestegjør i Afghanistan.

- Han så fram til å komme sammen med henne og være i samme område som henne, sier Omberg.

Berører en hel nasjon
Hun forteller at Steinkjer kommune sitt kriseteam er satt i beredskap i saken, dersom familien skulle ha behov for det.

- Denne situasjonen er umenneskelig og svært vanskelig å sette seg inn i. Nå må vi være medmennesker og være tilstede for hverandre, sier hun.

En pårørende satt fram et bilde av Trond Petter Kolset sammen med afghansk lokalbefolkning i Steinkjer kirke i dag. Presten forteller at hele lokalsamfunnet er preget av det som har skjedd.

- Dette berører en hel nasjon. Det finnes ingen mening i det som har skjedd, sier Omberg.

ÆRESVAKT: To soldater står til enhver tid vakt utenfor det tyske feltsykehuset i Mazar-e-Sharif der kisten til Trond Petter Kolset befinner seg. Foto: Forsvaret
ÆRESVAKT: To soldater står til enhver tid vakt utenfor det tyske feltsykehuset i Mazar-e-Sharif der kisten til Trond Petter Kolset befinner seg. Foto: Forsvaret Vis mer