Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Forberedte meg på å dø

Adrian Pracon (21) twitret om at han var skutt. Nå ringer verdenspressen.

I SIKKERHET: Adrian Pracon (21) er i sikkerhet hjemme i Skien, etter marerittet i går. Foto: PRIVAT
I SIKKERHET: Adrian Pracon (21) er i sikkerhet hjemme i Skien, etter marerittet i går. Foto: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Fysisk går det bra. Smertene er ikke så store, og jeg skal snart opereres. Det er verre når jeg tenker på de omkomne og alt jeg har sett, sier 21 år gamle Adrian Pracon på telefon fra Ringerike sykehus. Fylkessekretæren i Telemark AUF har et snitt på mellom 10-15 centimeter i den ene skuldra.

- Jeg er evig takknemlig for at det har gått så bra, men det er vanskelig å være lykkelig når jeg vet hva venner har gått igjennom, sier han til Dagbladet.

Selv så han mellom 20 og 30 av sine partikolleger ligge livløse på bakken.

Snappet opp av CNN Pracon er blitt en medieyndling i internasjonal presse etter at han som en av de første twitret om hva som skjedde på Utøya. «Er skutt på Utøya. Mange døde,» skrev Pracon, noe som ble snappet opp av blant andre CNN.

Til Dagbladet forteller Pracon hvordan han og venner følte seg trygge da de fikk vite at en politimann var kommet til øya. Så brøt det ut kaos.

Selv løp han ned på siden av øya, hvor han la seg ved en stein i vannkanten. Til Varden, lokalavisa i Pracons hjemby Skien, forteller han at han først forsøkte å svømme, men ga opp. Taktikken ble å late som han var død.

- Føltes nesten feigt - Jeg måtte forberede meg mentalt på at det kanskje også kom til å skje. Det var familien som var mest i hodet. Og kjæreste og venner.

Da den falske politimannen kom til stedet, ble han likevel avført skudd mot, og ei kule streifet den ene skuldra.

- Det føltes nesten feigt bare å ligge der, men det var umulig å gjøre noen annen motstand, sier han.