Uvær i Norge:

- Forbindelsen brutt

Ordfører Sammy Olsen (Sp) i Bømlo kommune opplyser til Dagbladet at fastlandsforbindelsen mellom Stord og Bømlo er brutt som følge av at kraftige vindkast veltet en henger på Bømlabrua fredag ettermiddag. Samtidig meldes det om uvær og ulykker flere steder i Norge.

HENGERVELT: Denne lastebilhengeren veltet over en personbil på Bømlabrua på Stord i Vestland fredag ettermiddag. Dette som følge av kraftige vindkast. Foto: Politiet / NTB
HENGERVELT: Denne lastebilhengeren veltet over en personbil på Bømlabrua på Stord i Vestland fredag ettermiddag. Dette som følge av kraftige vindkast. Foto: Politiet / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag rammes store deler av Norge av uvær. Som følge av dette er det sendt ut gult farevarsel om kraftige vindkast for både deler av Finnmark, indre strøk av Møre og Romsdal og indre strøk av Trøndelag. I tillegg ventes det kraftige vindkast i deler av Nordland fra natt til lørdag.

Det er også sendt ut gult farevarsel om regn i deler av Rogaland og Hordaland, samt gult farevarsel om flom i Rogaland og vestlige deler av Agder.

TRAFIKKAOS: Trafikkameraer har fanget opp over 1500 ulykker og utforkjøringer i snøkaoset i USA. Video: Twitter/@SafetyAlertsMN Vis mer

Fredag ettermiddag har politiet allerede meldt om hendelser som følge av uværet.

Klokka 15.06 ble Sørvest politidistrikt varslet om at hengeren til en lastebil hadde veltet over en personbil på Bømlabrua i Stord i Vestland. Dette som følge av kraftige vindkast på brua. Politiet opplyser at lastebilføreren kom fra ulykken uskadd, mens personbilføreren har noe smerter i brystet. Brua vil trolig være stengt i lang tid.

- Politiet ber om at fotgjengere holder seg unna brua på grunn av den sterke vinden, skriver Sørvest politidistrikt.

Ordfører Sammy Olsen (Sp) i Bømlo kommune opplyser til Dagbladet at kommunen har iverksatt beredskapsplanen som følge av ulykken på Bømlabrua.

- Fastlandsforbindelsen mellom Stord og Bømlo har blitt brutt som følge av kraftige vindkast på Bømlabrua som medførte at en trailertilhenger veltet midt på brua. Som følge av dette har vi iverksatt beredskapsplanen, sier ordfører Sammy Olsen (Sp) i Bømlo kommune til Dagbladet.

- Vi har ei ferje som går mot Haugesund, men vi må også ha annen beredskap. For eksempel er legevakten vår plassert på Stord. Derfor har vi måttet beordre leger som bor på Bømlo til å opprette legevakt på Bømlo legekontor.

- Hvordan opplever du været i kommunen?

- Det har blåst opp til liten storm med ugunstig vindretning, nemlig mot sørøst. Det er uheldig for bruene. Man forstår at vindkastene har vært kraftige når de har veltet en tilhenger. Men dette er sånt som skjer.

Klokka 15.18 ble Vest politidistrikt varslet om at en lastebil har veltet på ei ferjekai på Rosendal i Kvinnherad kommune i Vestland. Dette som følge av kraftig vind på ferjekaia. Politiet opplyser at to personer befant seg i bilen, og at de anses som lettere skadd. Ferjekaia er nå stengt som følge av ulykken.

Klokka 16.17 opplyser Finnmark politidistrikt at en semitrailer har kjørt av E6 i Porsanger. Det har ikke blitt meldt om personskade og trafikken går som normalt. Politiet advarer imidlertid om at det er svært glatt på stedet.

Klokka 16.25 opplyser Troms politidistrikt at fire kjøretøy har vært involvert i en kjedekollisjon i Tromsø. Ulykken ble forårsaket av en kollisjon på en parkeringsplass i forbindelse med parkering og medførte bare materielle skader.

Klokka 16.31 opplyser Vegtrafikksentralen vest at riksvei 7 over Hardangervidda er stengt grunnet uvær. Det vil gjøres en ny vurdering lørdag ettermiddag klokka 12.

HARDANGERVIDDA: Riksvei 7 over Hardangervidda er stengt. Her fra Leiro klokka 17.24. Foto: Statens vegvesen
HARDANGERVIDDA: Riksvei 7 over Hardangervidda er stengt. Her fra Leiro klokka 17.24. Foto: Statens vegvesen Vis mer

Klokka 17.02 opplyser Agder politidistrikt at tre biler og flere personer har vært involvert i en trafikkulykke på fylkesvei 3788 i Åseral i Agder. Ulykken medførte bare materielle skader.

Klokka 17.05 opplyser Vegtrafikksentralen vest at det er svært glatt på veistrekningen mellom Kløvet og Røldal på E134. «Kjør forsiktig og vis hensyn!» oppfordrer de.

Klokka 17.16 opplyser Vegtrafikksentralen vest at det innføre kolonnekjøring for alle på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet fra klokka 18.

Klokka 20.00 opplyser Sørøst politidistrikt at opptil fem biler har vært involvert i en kjede kollisjon på riksvei 7 i Bromma i Nesbyen i Hallingdal. Politiet opplyser at totalt sju biler og to busser har blitt flyttet ut av veibanen eller hentet av bilberger. Innledningsvis ble veien stengt, men klokka 23.11 opplyser politiet at trafikken går sakte i begge retninger.

- Det er så glatt på stedet at patruljen ikke slipper opp, skriver politiet på Twitter.

Klokka 20.14 melder Sørøst politidistrikt at de bistår Innlandet politidistrikt på en trafikkulykke på E16 i Valdres. Det var lastebil mot personbil, og kun førere i kjøretøyene. Det er ikke meldt om personskader, men det er store trafikale utfordringer på stedet. Vegtrafikksentralen Øst oppfordret trafikanter om å kjøre forsiktig, holde god avstand og senke farten.

Klokka 20.30 melder Vegtrafikksentralen øst at det er nedbør i form av snø, sludd og regn over store deler av Innlandet. De opplyser at det er stor fare for is og overvann på veiene.

- Kjør forsiktig, hold god avstand og senk farten. Må du ikke bruke bilen, la den stå, oppfordrer Vegtrafikksentralen vest.

INNLANDET: Det er nedbør over store deler av Innlandet. Her fra E16 ved Filefjellstunnelen. Foto: Statens vegvesen
INNLANDET: Det er nedbør over store deler av Innlandet. Her fra E16 ved Filefjellstunnelen. Foto: Statens vegvesen Vis mer

Klokka 21.51 melder Vegtrafikksentralen øst at E6 over Dovrefjell er stengt på grunn av uvær. Det er omkjøring via riksvei 3 gjennom Østerdalen.

Stengte fjelloverganger

I tillegg til riksvei 7 over Hardangervidda, er følgende fjelloverganger og værutsatte veier stengt, ifølge Statens vegvesens oversikt klokka 16.55:

  • E69 Skarsvåg - Nordkapp
  • E69 Skipsfjordhøyda - Skarsvåg
  • Fv. 50 Hol - Aurland
  • Fv. 98 Ifjordfjellet
  • Fv. 888 Bekkarfjord - Hopseidet
  • Fv. 8038 Gjesværveien
  • Rv. 13 Vikafjellet

Flytter seg nordover

Vakthavende meteorolog Julie Solsvik Vågane ved Meteorologisk institutt sier til Dagbladet at Vestlandet opplever en slitsom kombinasjon av vind og nedbør fredag.

- Ved en av våre kyststasjoner på Vestlandet har det blitt målt vindkast med en hastighet på opptil 31,7 meter i sekundet. I tillegg har en del det ved en del fjellstasjoner blitt målt vindkast med en hastighet på over 25 meter i sekundet. Det blåser altså godt, og middelvinden har blitt målt opp i liten storm, sier Vågane til Dagbladet og fortsetter:

- Hittil har mengden regn på Vestlandet vært som forventet. Det ser ikke ut til at vi havner så voldsomt mye over det som var varslet - heller litt under. Men det fortsetter å regne utover kvelden.

IS: Flere videoer av flaskevann som fryser til is har sirkulert i sosiale medier etter at en vinterstorm herjer i Nord-Amerika. Video: AP, Twitter & Viralhog. Reportert: Magnus Paus Vis mer

Utover kvelden er det Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland som må stålsette seg for uvær.

- I første omgang er det Vestlandet som rammes kraftigst av uværet i Norge. Videre er det ventet at det vil flytte seg videre nordover til Møre og Romsdal og Trøndelag, med vindkast med en hastighet på 27 til 30 meter i sekundet. Utover kvelden og natta vil uværet bevege seg til Nordland hvor det er varslet kraftige vindkast i natt og utover morgendagen, sier Vågane.

- Det er ganske mange farevarsler ute nå, og jeg vil derfor anbefale å undersøke forholdene om man skal dra noe sted. Det har vært skiftende prognoser, så det er greit å sjekke rett før man skal dra.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer