CIA og BND-dokumenter:

Forbløffende CIA-operasjon avslørt

I et halvt århundre tjuvlyttet de til fiender og venner, samtidig som de fikk betalt for det. Nå avslører historiske dokumenter et etterretningskupp uten sidestykke.

SPIONASJE: I et halvt århundre tjuvlyttet tyske og amerikanske etterretningstjenester til både venner og fiender via et privat selskap basert i Sveits. Det ingen visste, var at selskapet ble styrt av CIA og BND. Her fra den amerikanske hovedstaden Washington D.C. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SPIONASJE: I et halvt århundre tjuvlyttet tyske og amerikanske etterretningstjenester til både venner og fiender via et privat selskap basert i Sveits. Det ingen visste, var at selskapet ble styrt av CIA og BND. Her fra den amerikanske hovedstaden Washington D.C. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De visste hva Irans religiøse ledere sa til hverandre under gisselkrisa i Teheran i 1979.

De ga britene informasjon om hva Argentinas militære styrker ville foreta seg under Falklandskrigen.

Og de fersket libyske embetsmenn klappe seg selv på skuldrene etter å bombet et diskotek i Berlin i 1986.

Samtidig fikk de betalt av nettopp Iran, Argentina og Libya - og mange, mange flere - for å levere krypteringsteknologi som nettopp skulle holde slik informasjon hemmelig.

«Århundrets etterretningskupp»

Det ingen visste var at «de» besto av et topphemmelig samarbeid mellom den amerikanske etterretningstjenesten CIA og den vesttyske føderale etterretningstjenesten BND.

Nå avslører historiske CIA- og BND-dokumenter hvordan spiontjenestene infiltrerte et privat selskap, som ble stiftet av en svenske, og solgte rigget krypteringsteknologi til både venner og fiender.

Deretter delte CIA og BND både pengene og etterretningen mellom seg, skriver den amerikanske avisa Washington Post og den tyske kringkasteren ZDF.

I et av CIA-dokumentene blir operasjonen beskrevet som «århundrets etterretningskupp».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer