Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

CIA og BND-dokumenter:

Forbløffende CIA-operasjon avslørt

I et halvt århundre tjuvlyttet de til fiender og venner, samtidig som de fikk betalt for det. Nå avslører historiske dokumenter et etterretningskupp uten sidestykke.

SPIONASJE: I et halvt århundre tjuvlyttet tyske og amerikanske etterretningstjenester til både venner og fiender via et privat selskap basert i Sveits. Det ingen visste, var at selskapet ble styrt av CIA og BND. Her fra den amerikanske hovedstaden Washington D.C. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SPIONASJE: I et halvt århundre tjuvlyttet tyske og amerikanske etterretningstjenester til både venner og fiender via et privat selskap basert i Sveits. Det ingen visste, var at selskapet ble styrt av CIA og BND. Her fra den amerikanske hovedstaden Washington D.C. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

De visste hva Irans religiøse ledere sa til hverandre under gisselkrisa i Teheran i 1979.

De ga britene informasjon om hva Argentinas militære styrker ville foreta seg under Falklandskrigen.

Og de fersket libyske embetsmenn klappe seg selv på skuldrene etter å bombet et diskotek i Berlin i 1986.

Samtidig fikk de betalt av nettopp Iran, Argentina og Libya - og mange, mange flere - for å levere krypteringsteknologi som nettopp skulle holde slik informasjon hemmelig.

STILLER TIL VALG: Valerie Plame er en tidligere CIA-agent og stiller til valg til kongressen. Bilder fra www.valerieplameforcongress.com/ Vis mer

«Århundrets etterretningskupp»

Det ingen visste var at «de» besto av et topphemmelig samarbeid mellom den amerikanske etterretningstjenesten CIA og den vesttyske føderale etterretningstjenesten BND.

Nå avslører historiske CIA- og BND-dokumenter hvordan spiontjenestene infiltrerte et privat selskap, som ble stiftet av en svenske, og solgte rigget krypteringsteknologi til både venner og fiender.

Deretter delte CIA og BND både pengene og etterretningen mellom seg, skriver den amerikanske avisa Washington Post og den tyske kringkasteren ZDF.

I et av CIA-dokumentene blir operasjonen beskrevet som «århundrets etterretningskupp».

«Utenlandske regjeringer betalte USA og Vest-Tyskland gode penger for det privilegium at minst to fremmede land leste deres mest hemmelige kommunikasjon», konkluderer det samme CIA-dokumentet.

Operasjonen ble kalt «Rubicon».

«SVØMMENDE SPØKELSE»: Den amerikanske marinens nye farkost er forkledd som en tunfisk, og har fått navnet «Silent Nemo». Marinen kaller den også for et «svømmende spøkelse». Video: NYB Scanpix / Reuters Vis mer

Bekymrede amerikanere

Det høres nesten for godt ut til å være sant, men planen var såre enkel - og den fungerte.

Etter at svensken Boris Hagelin havnet i takknemlighetsgjeld til USA, landet han flyktet til da Norge ble okkupert av Nazi-Tyskland i 1940, gikk han med på et samarbeid med amerikanske myndigheter.

Hans selskap Crypto AG, som fremdeles eksisterer, ble grunnlagt i Bern i Sveits i 1952. Under krigen hadde Hagelin laget krypteringsmaskiner til det amerikanske forsvaret.

Hagelin og selskapet fortsatte å utvikle slik teknologi også etter krigen, og etter hvert ble selskapet verdenskjent i sikkerhetskretser. Den nye teknologien var bedre og informasjonen den sendte enda var mer sikker.

Det bekymret amerikanske sikkerhetsmyndigheter, for de klarte ikke å knekke kodene. Og teknologien Hagelin lagde, var tilgjengelig og til salgs.

Kjøpt av spioner

Samarbeidet startet smått. Selskapet lagde to versjoner av det samme produktet: en fullgod, og en kompromittert.

De kompromitterte produktene ble solgt til alle USA ikke hadde et tett sikkerhetssamarbeid med. Det inkluderte venner så vel som fiender.

Etter hvert ble selskapet kjøpt av CIA og BND. Det skjedde i 1970.

Nå solgte selskapet Crypto AG - eid av amerikansk og vesttysk etterretning - kompromitterte produkter til både venner og fiender. Nå tok i praksis CIA og BND betalt av sine fiender for å spionere på dem.

BND håndterte regnskapet, og CIAs andel av fortjenesten ble gitt til dem i form av kontanter overlevert i et garasjeanlegg, skriver Washington Post.

Oppløst i 2018

Etter hvert rigget ikke bare amerikansk etterretning til produktene Crypto AG solgte, de var med på å utvikle dem.

Bare et fåtall i det aktuelle selskapet skal ha visst hvem de egentlig jobbet for, og slik forble det helt til ordningen tok slutt etter om lag et halvt århundre.

Tyskerne forlot ordningen i begynnelsen av 1990-tallet, men da kjøpte CIA BNDs eierandeler og fortsatte alene.

Da hadde selskapet mindre innflytelse i den nå etter hvert heldigitale verden, så etterretningsutbyttet ble mindre, men fremdeles verdifullt, skriver Washington Post.

Og i 2018 ble selskapet Crypto AG oppløst, men kjøpt opp av to andre selskaper: CyOne og Crypto International.

Da er det antatt at etterretningsinnhentingen allerede var avsluttet.

Fra samarbeidet begynte og til det ble avsluttet hadde Crypto AG solgt produkter til mer enn 120 land, ifølge Washington Post.

Verken Norge, Sovjetunionen eller Kina står på den lista.

- Betenkeligheter? Ingen

Begge selskapene nekter å ha befatning med noen etterretningstjenester i dag, men bare et av selskapene nekter å kjenne til CIA- og BND-fortida.

- Hvis det du sier er riktig, føler jeg meg absolutt forrådt, og jeg tror det vil være en mengde ansatte og kunder som vil føle seg forrådt, sier Andreas Linde, styreformann i Crypto International til avisa.

Verken BND eller CIA har ønsket å kommentere saken overfor Washington Post.

Avisa har imidlertid fått flere personer som jobbet med programmet i tale. De fleste stiller anonymt. En av personene som står fram med navn og bilde, heter Bobby Ray Inman.

Han var direktør og visedirektør i henholdsvis NSA og CIA på slutten 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet.

- Om jeg har noen betenkeligheter, spør Inman Washington Post retorisk, før han selv legger til:

- Ingen.