Ny, nordisk studie:

Forbløffende funn: Øker risikoen

Forskerne er overrasket over snus-funn i ny coronastudie. - Interessant, sier Espen Rostrup Nakstad.

OVERRASKENDE: Snusing øker risikoen for å bli smittet av covid-19, ifølge ny studie. Foto: Ole C. H. Thomassen
OVERRASKENDE: Snusing øker risikoen for å bli smittet av covid-19, ifølge ny studie. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du snuser, øker risikoen for å bli smittet av covid-19 med hele 68 prosent.

Det kommer fram i en ny, nordisk studie publisert i det fagfellevurderte vitenskapelig tidsskriftet Scientific Reports.

Forskere fra Finland, Sverige og Norge har undersøkt nordiske tobakksvaner. Funnene tyder på at nikotin ikke beskytter mot coronavirus, slik tidligere forskning har hevdet.

I 2020 ble det publisert en samlestudie som konkluderte med at ikke-røykere hadde 33 prosent lavere risiko for å få corona enn de som røyker.

Samme år kom en fransk studie som antydet at nikotin kunne beskytte mot covid. Denne ble seinere trukket tilbake da det ble avslørt at forskerne hadde bindinger til tobakksindustrien.

SNUS-FORBUD: I Nederland har politiet gått hardt til verks for å advare barn og unge mot å ta i mot snus fra det som regnes å være kriminelle gjenger. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Funnet overrasket

Disse funnene har likevel fått forskerne til å klø seg i hodet, i og med at røyking i seg selv er en risikofaktor for luftveissykdommer og død - og derfor heller burde øke sjansen for sykdom og død ved corona.

På den måten burde også snusere være ekstra godt beskyttet, ettersom snus beviselig er mindre skadelig enn røyk.

Den nye studien går langt i å tilbakevise hypotesen om at nikotin beskytter mot covid-19.

Funnene viser at risikoen for at en røyker blir smittet av covid-19, er litt høyere enn kontrollgruppa som aldri hadde brukt verken snus eller røyk.

Det mest oppsiktsvekkende funnet er imidlertid hos snusbrukerne. De hadde 68 prosent større sannsynlighet for coronasmitte enn ikke-snuserne.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hva de viktigste rådene er før jul. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: Dagbladet TV Vis mer

Kan være årsaken

Forskerne bak studien har ikke noe klart svar på hvorfor det er slik.

Det skandinaviske forskningsprosjektet er ledet av professor Rosaria Galanti ved Karolinska institutet i Sverige.

I et intervju med Dagens Nyheter i november, sa hun at en av årsakene kan være at snusere tar seg mer til munnen enn andre mennesker.

- Vi tok hensyn til ulike faktorer, men vi vet fortsatt ikke hvorfor snusere har større risiko. Det kan handle om atferd, at de tar hånda til munnen, men det gjør røykere også, sa hun til avisa, og la til:

- Det vi vet, er at snusere drikker mer alkohol, noe som kan tyde på at de beveger seg mer på puber og andre steder der smitte kan forekomme. Denne studien tyder i alle fall på at snus ikke har en beskyttende effekt. Snarere tvert imot.

ADVARER MOT SNUS: Christopher Scott gikk ut på Tiktok og advarte mot snus etter at dette skjedde med tennene hans. Video: Tiktok @norwaychris. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Dette sier Nakstad

Nærmere 45 000 finner deltok i studien. De ble delt inn i forskjellige grupper, avhengig av om de var tobakksfrie, brukte snus, røyk, e-sigaretter (med og uten nikotin) eller andre nikotinprodukter.

Fra pandemiens start og fram til august 2021 ble 395 personer av deltakerne smittet av corona.

Assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, sier at studien er interessant, og at den viser hvor vanskelig det er å kartlegge sikre årsakssammenhenger mellom hyppig forekommende sykdommer og enkeltgrupper i samfunnet.

- Det er vanskelig å se for seg fysiologiske årsaker til at snusere oftere skulle bli smittet av coronaviruset. Det er kanskje mer nærliggende å tenke at en ungdommelig livsførsel med mange sammenkomster, uteliv og mye sosial kontakt spiller inn. En studie med et litt annet design ville kanskje kunne kaste mer lys over dette, skriver han i en SMS til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer