Egypt

Forbløffende funn

Ved hjelp av moderne teknologi har forskere klart å løse et 3500 år gammelt mysterium.

UNDER BANDASJEN: Forskere har funnet ut hva som befinner seg under bandasjen og ansiktsmasken til den mumifiserte egyptiske faraoen Amenhotep I. Foto: Egyptian Ministry of Antiquities / AFP / NTB
UNDER BANDASJEN: Forskere har funnet ut hva som befinner seg under bandasjen og ansiktsmasken til den mumifiserte egyptiske faraoen Amenhotep I. Foto: Egyptian Ministry of Antiquities / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ved bruk av moderne skanningsteknologi har den mumifiserte kroppen til den eldgamle egyptiske faraoen blitt undersøkt for første gang på flere tusen år. Det skriver blant andre Sky News og BBC.

Mumien til Amenhotep I, som regjerte fra 1525 til 1504 f.Kr., ble funnet på et sted i Deir el-Bahari for 140 år siden. I lang tid har forskere latt være å åpne mumien for å bevare både ansiktsmasken og bandasjen.

Nå har forskere klart å «fjerne» ansiktsmasken og bandasjen ved hjelp av skanning. Dette har gitt forbløffende bilder av utseendet til faraoen, og avslørt de overdådige smykkene han ble begravet med.

- Liknet faren

Sahar Saleem, professor i radiologi ved Kairo-universitetet og hovedforfatter av studien publisert i tidsskriftet Frontiers in Medicine, sier til PA Media at funnene viser at Amenhotep I var rundt 35 år gammel da han døde.

- Han var omtrent 169 cm høy, omskåret og hadde gode tenner. Inne i emballasjen bar han også 30 amuletter og et unikt gyllent belte med gullperler, sier hun til nyhetsbyrået.

Selv de små beina inne i ørene hans er godt bevart, ifølge Saleem, som forteller at resultatene både er enestående og fascinerende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer