Egypt

Forbløffende funn

Ved hjelp av moderne teknologi har forskere klart å løse et 3500 år gammelt mysterium.

UNDER BANDASJEN: Forskere har funnet ut hva som befinner seg under bandasjen og ansiktsmasken til den mumifiserte egyptiske faraoen Amenhotep I. Foto: Egyptian Ministry of Antiquities / AFP / NTB
UNDER BANDASJEN: Forskere har funnet ut hva som befinner seg under bandasjen og ansiktsmasken til den mumifiserte egyptiske faraoen Amenhotep I. Foto: Egyptian Ministry of Antiquities / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved bruk av moderne skanningsteknologi har den mumifiserte kroppen til den eldgamle egyptiske faraoen blitt undersøkt for første gang på flere tusen år. Det skriver blant andre Sky News og BBC.

Mumien til Amenhotep I, som regjerte fra 1525 til 1504 f.Kr., ble funnet på et sted i Deir el-Bahari for 140 år siden. I lang tid har forskere latt være å åpne mumien for å bevare både ansiktsmasken og bandasjen.

Nå har forskere klart å «fjerne» ansiktsmasken og bandasjen ved hjelp av skanning. Dette har gitt forbløffende bilder av utseendet til faraoen, og avslørt de overdådige smykkene han ble begravet med.

- Liknet faren

Sahar Saleem, professor i radiologi ved Kairo-universitetet og hovedforfatter av studien publisert i tidsskriftet Frontiers in Medicine, sier til PA Media at funnene viser at Amenhotep I var rundt 35 år gammel da han døde.

- Han var omtrent 169 cm høy, omskåret og hadde gode tenner. Inne i emballasjen bar han også 30 amuletter og et unikt gyllent belte med gullperler, sier hun til nyhetsbyrået.

Selv de små beina inne i ørene hans er godt bevart, ifølge Saleem, som forteller at resultatene både er enestående og fascinerende.

- At tennene til faraoen er så godt bevart er et bevis på hvor utrolig denne mumifiseringen har vært, forteller Saleem, ifølge The Guardian.

Radiologen forteller at Amenhotep I ser ut til å ha liknet faren rent fysisk.

- Han hadde en smal hake, liten smal nese, krøllete hår og lett utstående øvre tenner.

Skanningene ga også forskerne mulighet til å studere hvordan faraoen opprinnelig ble mumifisert, og hvordan han ble behandlet da han ble begravet på nytt to ganger, århundrer etter hans død.

Saleem forteller at de ikke observerte skader eller bevis på sykdom, som kunne være med på å forklare dødsårsaken. Forskerne konkluderte med at mumien ble «kjærlig reparert» av prester fra det 21. dynastiet.

Motbeviste teori

Egyptologer visste allerede fra dekodede hieroglyfer at mumien hadde blitt pakket ut en gang på 1000-tallet f.Kr. - mer enn fire århundrer etter hans opprinnelige mumifisering og begravelse.

Men ekspertene mente at prestene som restaurerte og begravde ham gjorde det for å reparere skader gjort av gravrøvere, og for å gjenbruke kongelig gravutstyr for seinere faraoer.

Skanningene viste at mumien led av flere skader som følge av likskjending, som sannsynligvis ble påført av gravrøvere. Men smykkene og amulettene var fortsatt under bandasjen.

Saleem sier at dette motbeviser teorien om at prestene fjernet smykkene og amulettene til bruk for seinere faraoer.

- At mumien til Amenhotep I aldri har blitt pakket ut i moderne tid ga oss en unik mulighet, sier Saleem.

Skanningene viser også at Amenhotep er den første faraoen som fikk underarmene foldet over brystet. I tillegg er ikke hjernen hans fjernet, slik som hos andre konger som Tutankhamon og Ramses II.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer