Byggeskandalen på Stortinget

- Forbløffende mangel på selvkritikk

Olemic Thommessen sier at tillit ikke var tema på skjebnemøtet på Stortinget i dag. Det stemmer ikke, ifølge SV-leder Audun Lysbakken.

MÅ GÅ: Stortingspresident Olemic Thommessen må gå, mener SVs Audun Lysbakken. Video: Frida Andersen / Dagbladet / Reporter: Steinar Solås Suvatne Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 08.30 startet møtet mellom Olemic Thommessen (H), finanskomiteen og de parlamentariske lederne på Stortinget.

Under det lukkede møtet måtte han forklare hvorfor utbyggingen av Stortinget har oversteget budsjettet.

- Vi har hatt et fint møte. Det har vært stilt en god del spørsmål. Vi har hatt en gjennomgang av byggeprosjektet. Vi har også hatt en gjennomgang knyttet til informasjonsflyten og hvem som har visst hva. Fra komiteens side og fra de parlamentariske lederne, har det vært betydelig interesse for begge temaene, sa Thommessen før han åpnet på spørsmål fra pressen.

Ber han gå av

SV-leder Audun Lysbakken mener Thommessen må gå av.

- Saken er utenfor kontroll. Min beskjed til han, er at han må ta politisk ansvar for det. Presidenten bør gå av. Det er sånn at folk venter at det tas ansvar den her typen bruk av fellesskapets midler, sier Lysbakken til Dagbladet

DIREKTESENDING: Stortingspresident Olemic Thommessen burde ha vist en helt annen ydmykhet og innsikt på hva han har gjort, mener Dagbladets Martine Aurdal. Video: Frida Andersen / Dagbladet / Reporter: Steinar Solås Suvatne Vis mer

Dagbladets kommentator, Martine Aurdal, sier at stortingspresidenten burde ha vist en helt annen ydmykhet og innsikt på hva han har gjort.

- Han viser en forbløffende mangel på selvkritikk, sier hun.

Hun synes det er forbløffende at Thommessen sier tillit ikke har vært et tema på møtet når SV-leder Lysbakken har kommet med en så klar beskjed om at han ikke har tillit.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier at han tror det kommer flere regninger og tror at det kommer flere sprekker i budsjettet.

- La oss for all del håpe at det blir en lavere sum og ikke en høyere sum, men mitt inntrykk etter møtet, er at summen blir høyere, sier Slagsvold Vedum til Dagbladet.​

På spørsmål om han er enig med Lysbakken om Thomessens skjebne, svarer Vedum følgende:

- Vi har var tydelig i fjor vår, ikke på grunn av Olemic Thommessen som person, men på grunn av rollen, at han skulle tre tilbake under behandlingen av rikrevisjonsrapporten og derfor så ble også Thommessen gjenvalgt med lavest mulig mandat i fjor høst, sier han og fortsetter:

- Vi mener at det hadde vært klokt av Thommessen å tre til side i høst, nettopp på grunn av at prosjektet har vært ute av styring.

MØTTE PRESSEN: Stortingspresident Olemic Thommessen og Stortingets presidentskap møtte finanskomiteen og de parlamentariske lederne i anledning budsjettoverskridelsene i Stortingets byggesak. Video: Frida Andersen / Dagbladet / NTB Scanpix / fFoto: Henning Lillegård Vis mer

Også Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener at Thommessen bør ta konsekvensen av budsjettsprekken.

- Er det riktig av deg og SV å si at han skal gå av, når det har vært flere involvert i saken her?

- Thommessen er den eneste som har hatt ansvaret for skandalen og ansvaret for prosjektet. Etter mitt syn, må det få konsekvenser. Vi ønsker nyvalg, sier han til Dagbladet.

SENTERPARTIET: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener at stortingspresident Olemic Thommessen burde ha trukket seg allerede i fjor høst. Video: Frida Andersen / Dagbladet / Reporter: Steinar Solås Suvatne Vis mer Vis mer

- Uro

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre sier at de skal sette seg inn i dokumentene i saken som blir gjort tilgjengelige.

- Jeg mener det er grunn til uro i lys av mange av de svarene vi fikk. Spørsmålet som da må stilles er: er det gjort nok fra presidentens side for å ha rutiner som gjør at presidentskapet som byggherre er informert. Her var det altså informasjon dagen før han gikk på talerstolen og sa at dette prosjektet var presset, men i rute, så hadde hans direktør i møte med prosjektstaben helt andre opplysninger om at det var veldig alvorlig. Det har direktøren trukket seg for på det grunnlaget, men burde presidenten ha gjort mer for å være tettere på prosjektet, og det synes jeg ikke vi har fått beroligende svar på.

- Har han din tillit?

- Arbeidetpartiet fremmet en annen kandidat (under stortingspresidentvalget i fjor), og det forteller at vi mente det var nødvendig i lys av forhistorien. Så det spørsmålet må gå til de fire partiene som valgte å si at de hadde tillit til han, sier han.

DIREKTESENDING: Stortingspresident Olemic Thommessen og Stortingets presidentskap møtte finanskomiteen og de parlamentariske lederne i anledning budsjettoverskridelsene i Stortingets byggesak. Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre er usikker på om det er gjort nok fra presidenten sin side. Video: Frida Andersen / Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer

Ser framover

Olemic Thommessen fikk spørsmål fra pressen om ble uttrykk at andre politikere har tillit til ham. Da svarer han følgende:

- Det viktige nå er å se framover. Vi bør finne gode tiltak, også kostnadsbesparende tiltak og styrke prosjektgruppen og kontrollen, sånn at vi kan komme mest mulig helhetlig gjennom prosjektet, sier Thommessen.

Han får tillitsspørsmålet på nytt, og da svarer han følgende:

- Det har ikke vært et tema. Noen har vært innom det tema, men spørsmål har ikke vært diskutert. Hvem som har visst hva er først og fremst det som har blitt informert om, sier han.

Thommessen sier håndteringen av byggesaken ikke har vært god nok.

- Jeg er ydmyk på at mye kunne ha vært gjort annerledes. For det første har det kommet skjev ut fra begynnelsen av og man burde stilt spørsmål om oppfølgingen har vært god nok. Vi har ikke fått tilstrekkelig informasjon, ikke tilstrekkelig kompetanse og burde ha vært orientert på en et tidligere spørsmål, sier han.

På spørsmål om Thommessen kunne ha gjort noe annerledes, svarer han at han kanskje kunne ha rettet flere spørsmål til administrasjonen.

DIREKTESENDING: - Mye tyder på at han ikke har forstått sin rolle som stortingspresident, sier Martine Aurdal. Stortingspresident Olemic Thommessen og Stortingets presidentskap møter finanskomiteen og de parlamentariske lederne i anledning budsjettoverskridelsene i Stortingets byggesak. Video: Frida Andersen / Dagbladet / Reporter: Steinar Solås Su... Vis mer

Budsjettsprekk

Den omdiskuterte presidenten er under sterkt press fra alle kanter i forkant av redegjørelsen, som kan være avgjørende for om han får fortsette som stortingspresident eller ikke.

Både i hans eget parti og i KrF, åpner enkelte krefter for å hive ham, og venstresiden på Stortinget har lokket Høyre med at de kan stille seg bak en annen presidentkandidat dersom det skjer.

Det stormer rundt stortingspresidenten etter at det ble kjent at byggeprosjektet blir ytterligere 500 millioner kroner dyrere - etter et sterkt kritisert påslag på 700 millioner kroner i fjor sommer.

Allerede har stortingsdirektør Ida Børresen gått av som følge av den siste overskridelsen.

Spørsmålet er om det er nok til å betrygge partiene på Stortinget, som ser med stor uro på de gjentatte overskridelsene i prosjektet.

Foreslo kutt

I går kveld kom Thommessen med forslag om at Stortinget selv må dekke deler av kostnadssprekken over eget budsjett.

Han foreslår ansettelsesstopp i Stortingets administrasjonen og at alle nye bygge- og opptrappingsprosjekt legges på is. I tillegg vil han be om at administrasjonen forbereder og legger fram en plan med sikte på betydelige administrative besparelser.

Opposisjonen har imidlertid vært tydelig på at det ikke er nok til å berolige dem.